Az Apple-nek egyelőre nincs sok szerepe a generatív mesterséges intelligencia felfutásában, de így is több száz millió dollárt kaszálhat rajta.

A ChatGPT mobil applikációja néhány napja már elérhető az Apple App Store-ban is, amit az utóbbi időben elárasztottak a hasonló megjelenésű, MI-alapú chatbotok. Ezek sokszor külsejükben és leírásukban is az OpenAI alkalmazását és annak általános használati eseteit próbálják utánozni, időnként még a logók és az ikonok is a ChatGPT-t idézik. Nincs szó azonban csalásról, amennyiben némelyikük ténylegesen a ChatGPT-re vagy a GPT-4-re épül. Az OpenAI által biztosított API ugyanis lehetővé teszi, hogy a nagy nyelvi modelleket más fejlesztők is felhasználják saját termékeikben, és az Apple is folyamatosan vizsgálja a platformján működő alkalmazásokat, hogy eltávolítsa közülük a megtévesztő programokat.

Miközben a ChatGPT ingyenes és a ChatGPT Plus havi 20 dollárba kerül, néhány másik termékért ennél többet is ki kell fizetni. Az "Ask AI" nevű alkalmazás (mely saját meghatározása szerint a GPT 3.5-re támaszkodik) heti 7,99 dollárért kínál korlátlan hozzáférést, amit egyszeri 69,99 dollárért is meg lehet váltani – olvasható a Bloomberg összeállításában. A lap szerint mások is hasonló díjakért kínálják az előfizetéseket és az OpenAI modelljeire támaszkodó, legitim szolgáltatásokat. Szemben például a Bard nevű iPhone-os alkalmazással, amelynek semmi köze a Google-höz, és a hírek szerint már Baidu is pereket indított a kínai vállalat saját MI-chatbotja, az Ernie Bot hamisításáért.

Így működik egy rendes monopólium

Maga az Apple egyelőre nem játszik vezető szerepet a generatív mesterséges intelligencia területén, és nyilvánosan nem sokkal járult hozzá az ott zajló kutatásokhoz sem. Az alkalmazáspiacon elfoglalt pozíciója azonban elég hozzá, hogy ennek a techológiának a sikereit is alaposan lefölözze. megszerzett fogása azt jelenti, hogy képes meglovagolni mások sikerének köpenyt. A ChatGPT az App Store-ban is néhány nap alatt a sikerlista élén találta magát az ingyenes alkalmazások kategóriájában, a felhasználók pedig a programban fizethetnek elő az említett prémium verzióra. Mivel az OpenAI az Apple alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét használja, 30 százalékos részesedést fizet a társaságnak.

A Business Insider számításai szerint az Apple valószínűleg évi több száz millió dollárt keres majd a generatív MI-technológiából, miközben gyakorlatilag a térképen sincs ebben a szegmensben. Ha a ChatGPT Plus 5 millió új előfizetővel bővülne az iOS ökoszisztémájában, az önmagában 360 millió dollárt hozna a vállalatnak. Bár maga az Apple arról beszél, hogy saját termékeiben "megfontoltan" alkalmazza a mesterséges intelligenciát, alkalmazottait pedig a bizalmas információ védelmében felszólította a ChatGPT használatának korlátozására, az App Store-on keresztül komoly profitra tesz szert belőle. A szolgáltatási üzletág egyébként a cég legmagasabb haszonkulccsal működő részlege, ami a legutóbbi negyedévben több mint 20 milliárd dolláros bevételt termelt.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.