Az Apple-nek egyelőre nincs sok szerepe a generatív mesterséges intelligencia felfutásában, de így is több száz millió dollárt kaszálhat rajta.

A ChatGPT mobil applikációja néhány napja már elérhető az Apple App Store-ban is, amit az utóbbi időben elárasztottak a hasonló megjelenésű, MI-alapú chatbotok. Ezek sokszor külsejükben és leírásukban is az OpenAI alkalmazását és annak általános használati eseteit próbálják utánozni, időnként még a logók és az ikonok is a ChatGPT-t idézik. Nincs szó azonban csalásról, amennyiben némelyikük ténylegesen a ChatGPT-re vagy a GPT-4-re épül. Az OpenAI által biztosított API ugyanis lehetővé teszi, hogy a nagy nyelvi modelleket más fejlesztők is felhasználják saját termékeikben, és az Apple is folyamatosan vizsgálja a platformján működő alkalmazásokat, hogy eltávolítsa közülük a megtévesztő programokat.

Miközben a ChatGPT ingyenes és a ChatGPT Plus havi 20 dollárba kerül, néhány másik termékért ennél többet is ki kell fizetni. Az "Ask AI" nevű alkalmazás (mely saját meghatározása szerint a GPT 3.5-re támaszkodik) heti 7,99 dollárért kínál korlátlan hozzáférést, amit egyszeri 69,99 dollárért is meg lehet váltani – olvasható a Bloomberg összeállításában. A lap szerint mások is hasonló díjakért kínálják az előfizetéseket és az OpenAI modelljeire támaszkodó, legitim szolgáltatásokat. Szemben például a Bard nevű iPhone-os alkalmazással, amelynek semmi köze a Google-höz, és a hírek szerint már Baidu is pereket indított a kínai vállalat saját MI-chatbotja, az Ernie Bot hamisításáért.

Így működik egy rendes monopólium

Maga az Apple egyelőre nem játszik vezető szerepet a generatív mesterséges intelligencia területén, és nyilvánosan nem sokkal járult hozzá az ott zajló kutatásokhoz sem. Az alkalmazáspiacon elfoglalt pozíciója azonban elég hozzá, hogy ennek a techológiának a sikereit is alaposan lefölözze. megszerzett fogása azt jelenti, hogy képes meglovagolni mások sikerének köpenyt. A ChatGPT az App Store-ban is néhány nap alatt a sikerlista élén találta magát az ingyenes alkalmazások kategóriájában, a felhasználók pedig a programban fizethetnek elő az említett prémium verzióra. Mivel az OpenAI az Apple alkalmazáson belüli vásárlási rendszerét használja, 30 százalékos részesedést fizet a társaságnak.

A Business Insider számításai szerint az Apple valószínűleg évi több száz millió dollárt keres majd a generatív MI-technológiából, miközben gyakorlatilag a térképen sincs ebben a szegmensben. Ha a ChatGPT Plus 5 millió új előfizetővel bővülne az iOS ökoszisztémájában, az önmagában 360 millió dollárt hozna a vállalatnak. Bár maga az Apple arról beszél, hogy saját termékeiben "megfontoltan" alkalmazza a mesterséges intelligenciát, alkalmazottait pedig a bizalmas információ védelmében felszólította a ChatGPT használatának korlátozására, az App Store-on keresztül komoly profitra tesz szert belőle. A szolgáltatási üzletág egyébként a cég legmagasabb haszonkulccsal működő részlege, ami a legutóbbi negyedévben több mint 20 milliárd dolláros bevételt termelt.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.