A Cisco új kutatásából kiderül, hogy ha a telekonferenciák jelentős részét feleslegesnek érezzük, akkor az valószínűleg azért van, mert tényleg feleslegesek. Legalábbis abban a formában.

A Cisco tegnap hozta nyilvánosságra első Hybrid Work Index jelentésének eredményeit, amelyek sok milliónyi, anonimizált adatpont feldolgozására épülnek a társaság kollaborációs (Webex), cloud hálózati (Meraki), internetes elemző (ThousandEyes) és biztonsági (Talos, Duo, Umbrella) platformjain. A maga nemében egyedülálló index a Cisco tervei szerint negyedévente frissül majd, kiegészülve olyan harmadik féltől származó kutatásokkal, amelyek ezúttal több mint 39 ezer CIO, informatikai döntéshozó és céges felhasználó bevonásával készültek 34 országban, a vállalat saját alkalmazotti adatai mellett.

A kiadvány arról adna rendszeres képet, hogy az emberek szokásai és technológiai interakciói hogyan alakították át a munkavégzést a világjárvány alatt és az utána követő időszakban. A Cisco mindehhez egy olyan online eszközt is elérhetővé tett, amelynek segítségével az egyes szervezetek értékelhetik saját felkészültségüket a hibrid munkavégzésre. Mára ugyanis nyilvánvalóvá vált, a kampányszerűen bevezetett távmunka csak ideig-óráig működött hatékonyan, de a továbblépés, a hibrid munkavégzéshez szükséges optimális környezetek és folyamatok kialakítása egyáltalán nem triviális dolog.

A Hybrid Work Index által feldolgozott minta havi több mint 61 millió online találkozót foglal magában világszerte, egyik látványos megállapítása szerint pedig ezeken a meetingeken átlagosan csak a résztvevők 48 százaléka beszél, vagyis a többség egy árva szót sem szól a telekonferenciák során. Az aktív részvétel ilyen fokú hiánya a Cisco szerint az együttműködési eszközök szélesebb körének szükségességére utal, beleértve azokat az aszinkron találkozókat is, amelyek lehetőségeit sorban vezetik be a jelentős szolgáltatók, így maga a Cisco, a Slack vagy a Zoom.

Muszáj lesz értelmesebben csinálni

A kutatás ismét igazolta, hogy a világjárvány idején egyre több munkavállaló kezdett összehívni értekezleteket mobil eszközök segítségével. A változást jól érzékelteti, hogy járvány előtti időkben az emberek 9 százaléka csatlakozott az online konferenciákhoz valamilyen mobil képernyőn keresztül, mostanra viszont 27 százalékra emelkedett az arányuk. Mindez természetesen hatással van a részvételre és a bevonódásra, de az informatikai biztonságra is. Eközben a munkehelyi wifi-hálózatokra csatlakoztatott eszközök mennyisége 61 százalékkal nőtt a hat hónappal ezelőttihez képest, legelsősorban a felsőoktatásban, a szakmai szolgáltatásokban és a vendéglátóiparban tapasztalható átalakulás miatt.

Ezzel kapcsolatban az is világos, hogy bizonyos iparágak kevésbé rugalmasak a munkavállalók fizikai elhelyezkedését illetően, összességében azonban minden területre érvényes, hogy a munkavállalók szkeptikusak a munkáltatók hibrid munkaszervezési elképzeléseivel kapcsolatban. Már közel kétharmad részük, 64 százalékuk tekint úgy a távmunka lehetőségére, mint ami közvetlenül befolyásolja, hogy elkezd-e új állást keresni magának, ám ezzel szemben csak 47 százalékuk gondolja úgy, hogy vállalata a következő 6-12 hónapban megfelelő rugalmasságot biztosít majd az esetenkénti távoli munkavégzéshez.

A Cisco kollaborációs és biztonsági termékeiért felelős alelnöke szerint ha egy szervezetnél egész nap összejöveteleket tartanak, de ezeken a résztvevők több mint fele meg sem nyikkan, akkor érdemes feltenni a kérdést, hogy tényleg ez a munkaidő optimális kihasználása, vagy esetleg meg is lehetne osztani egymással egy felvételt, amelyet tetszőleges időpontban, akár kétszeres sebességgel is meg lehet hallgatni. Az online találkozóktól való kiégés, a "Zoom-fáradtság" ma már egy létező és jól meghatározható jelenség, amelyet könnyű figyelmen kívül hagyni, de a működőképes időbeosztás éppen az ilyen nüanszokon múlik.

Az első, 2021 októberi Hybrid Work Index egyéb adatai és technológiai vezetőknek szóló megállapításai itt olvashatók.

Közösség & HR

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.