A cég potom 40 milliárd dollárt költ arra, hogy megvásárolja a brit ARM Holdings tulajdonjogát a japán SoftBanktól.

Igaznak bizonyultak a már júliusban felröppenő, az utóbbi napokban pedig felerősödő pletykák. Az Nvidia nemrégiben ugyanis hivatalosan is bejelentette, hogy megállapodott a SoftBankkal az ARM felvásárlásáról. Az új tulajdonos közleménye több ígéretet is tartalmaz, amivel valószínűleg a gigaüzlet gördülékenyebb végigzongorázását igyekszik elérni.

Gombócból is sok

A megkötetett üzlet a tranzakció értékét a 40 milliárd dolláros kategóriába lövi be, ami természetesen iparági rekordnak számít. A bonyolult konstrukció keretében a jelenlegi tulajdonos SoftBank 21,5 milliárd dollár értékben kap Nvidia-részvényeket, 12 milliárdot pedig készpénz formájában. További 5 milliárd dollárt pedig az ARM jövőbeli pénzügyi teljesítményének fényében zsebelhet be az eladó. A megállapodás részeként az Nvidia az ARM dolgozóinak közvetlenül is juttat részvényeiből 1,5 milliárd dollár értékben.

Az ügylet ugyanakkor nem csupán a nagyságrendje miatt lehet komoly hatással a csipgyártó szektorra. Az ARM ugyanis egyfajta Svájcként üzemel az iparágban, hiszen minden szereplőnek kérdés nélkül biztosítja értékes technológiáját, amennyiben az kifizeti a licencelés díját. Most viszont az egyik ügyfél tette éppen a kosarába őket, így nem csoda, hogy azonnal megjelentek az aggodalmaskodó hangok, miszerint ez nagyon káros lehet a szegmens egészséges működésére.

A másik probléma politikai jellegű. Az ARM az Egyesült Királyság egyik koronagyémántjának tekinthető, ezért szintén nem okozott különösebb meglepetést, hogy múlt héten már a brit Munkáspárt képviselői kezdték félreverni a harangokat. Az ellenzéki politikusok ugyanis aggódnak, hogy a privát szektor K+F-kiadásainak 2 százalékát adó vállalatnál a felvásárlással elveszhet a "brit hangsúly".  Az ARM nagyjából 6500 munkavállalójából egyébként hozzávetőleg 3000 ember dolgozik az Egyesült Királyságban.

Előre menekülnek

Ezeket az érzékeny pontokat természetesen az Nvidia vezetése is látja, így a felvásárlásról tájékoztató közleményben komoly részt képviselnek az ezekkel kapcsolatos terveik. Röviden ez úgy foglalható össze, hogy a cég központja továbbra is az Egyesült Királyságban marad, míg az eddig bevált üzleti modellt sem kívánja megbolygatni az amerikai vevő.

A Nvidia alapító-vezetője zseniálisnak titulálta az ARM értékesítési konstrukcióját és megerősítette, hogy a nyílt, mindenki számára elérhető licencelési modellt továbbra is fenn fogják tartani. Jensen Huang ugyanakkor nem csupán a jelenleg Cambridge-ben található ARM-központ megtartására tett ígéretet, hanem annak fejlesztésére is. A közeljövőben ugyanis megkezdődhet egy mesterséges intelligenciára fókuszáló, "világszínvonalú fejlesztési központ" építése. 

A felvásárlás egyébként is elsősorban a mesterséges intelligenciáról és annak számtalan potenciális felhasználási lehetőségéről szól. Az Nvidia az ARM technológiájával felvértezve igyekszik majd a lehető legteljesebben kihasználni ezeket a lehetőségeket legyen szó cloudról, PC-kről, önvezető autókról, robotokról, 5G-ről vagy éppen a dolgok internetéről.

Hosszú szülés lesz

Az üzlet azonban még messze nincs kőbe vésve, hiszen maguk a felek is igen hosszadalmas, másfél évig is elhúzódható jóváhagyási folyamatra számítanak. A SoftBank egyébként nem olyan régen, 2016-ban vette meg az ARM-et 31 milliárd dollárért. Akkor úgy sikerült a brit kormányzat áldását megkapni, hogy a japán nagyvállalat garantálta a központ megmaradását, illetőleg vállalta, hogy a brit munkavállalók számát öt év alatt a háromszorosára növeli.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.