A dublini cég SoC chipjeit többek között drónokhoz, robotokhoz, VR szemüvegekhez és biztonsági kamerákhoz is lehet majd használni.

Gépi látáshoz speciális SoC (system-on-chip) lapkákat fejlesztő céget vásárolt az Intel. A dublini székhelyű Movidius sikeres, hiszen többe között ügyfele a Google, a Lenovo, a kínai dróngyártó DJI, valamint egy hőkamerás cég, a FLIR Systems is.

Viszonylag korosabb startup, hiszen 2006-ban alapították, de csak az idén került a figyelem középpontjába. A cég ugyan dublini, de központja már – természetesen – Kaliforniában van. Az érdemi munka, azaz a chiptervezés azonban továbbra is Európában történik: Dublinban, illetve egy temesvári fejlesztőközpontjukban.

A Recode idén tavasszal hívta fel a figyelmet a cég egy új fejlesztésére, a Myriad 2 chipre. Pedig akkor már komoly eredményeket tudott felmutatni a cég. Igaz, pénzt nem nagyon hozott, de a Movidius technológiái már 2014-től beépültek a Google Tango projektjébe. Az Intel "megfigyelői" is ott láthatták élesben, mire képes az írek technológiája, hiszen az Intel is beszállt a Project Tango munkálataiba a RealSense kamerájával. A DJI pedig – már fizetős ügyfélként – drónjaiban az ütközések elkerüléséhez használja a Mividius SoC-jait.

A Movidius azért fordult a SoC felé, mert egyszerre kellett megfelelni az alacsony fogyasztás és a magas számítási teljesítmény követelményének. Az ír cég technológiái azért is kulcsfontosságúak, mert szorosan összefüggnek az intelligens, a környezetre valós reakciókat adó autonóm gépek fejlesztésével.

Jól jön majd a RealSense-hez

Az Intel pár hete az IDF-en már adott egy kis ízelítőt abból, hogy merre látja az előrét. Bemutatott például egy fejlesztőknek szánt drónt, melyre két RealSense kamerát építettek. Szintén a San Franciso-i fejlesztői fórumon debütált a nagyközönség előtt a Project Alloy nevű virtuális valóság rendszer, amely akkumulátorról működik, azaz különösen fontos a feldolgozó egység alacsony fogyasztása.

Az Intel egyik alelnöke, Josh Walden, aki a New Technology Groupot irányítja, blogbejegyzésében éppen azzal indokolta a felvásárlást, hogy Movidius technológiával fel tudják gyorsítani a gépi látással és tanulással kapcsolatos fejlesztéseiket. Ő is elsősorban az alacsony fogyasztással párosuló nagy teljesítményt emeli ki az írek technológiai előnyei közül.

Ez is része a nagy tervnek

A felvásárlás része lehet az Intel nagy átszabásának. Tavasszal Brian Krzanich vezérigazgató hirdette meg az új irányvonalat: lefaragnak minden olyan területet, amely nem hoz elég pénzt, vagy nem segíti a vállalat vezető szerepét a még csak formálódó IoT vezérelte új világban. Az átalakításnak persze vannak "járulékos veszteségei" is: összességében 12 ezer dolgozójának mond búcsút a vállalat.

Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az új irány szellemében a felvásárlások is. Augusztusban például a mély tanuláshoz saját chipet is fejlesztő Nervana Systemset vásárolták meg 400 millió dollárért.

Ide lehet sorolni a RealSense fejlesztési vonalába illeszkedő tavalyi beszerzéseket is. 30 százalékos részesedést szereztek a VR és katonai optikai eszközöket fejlesztő Vuzix-ban, majd teljes egészében felvásárolták az okos szemüvegeket és viselhető eszközöket gyártó Recon céget, bár a kanadai vállalat megőrizte önállóságát, és Intel-leányvállalatként működik. A VR-irányt egy startégiai szövetséggel is megtámogatta: megnyerte a Los Angeles-i Daqri-t, hogy váltsa le speciális kiterjesztett valóság sisakjaiban a Qualcomm technológiáját az Intelére.

A részletek egyelőre homályosak

A Movidius vételárát ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a cég értéke a The Irish Times szerint az utolsó befektetések alapján 250 millió euró körül lehet. A cégbe egyébként a felvásárlásig 86,5 millió dollárt fektettek öt körben. A legnagyobb összeget, 40 millió dollárt tavaly kapták összesen nyolc befektetőtől.

Mintegy 150 alkalmazottjuk van világszerte, de az utolsó befektetési kör után azt tervezték, hogy Dublinban további száz fővel növelik a létszámot. Hogy ennek a tervnek mi lesz a sorsa, nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a Movidius hogyan illeszkedik be az Intel szervezetébe. A felvásárlást még az idén le szeretnék zárni a felek.

Cloud & big data

Egyelőre nem tűnik sokkolóan okosnak a Gemini mesterséges intelligencia

Ahogy az lenni szokott, a Google közzétette, a felhasználók pedig azonnal rászálltak az új technológiára, amit sikerült is buta hibákra késztetniük.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.