A dublini cég SoC chipjeit többek között drónokhoz, robotokhoz, VR szemüvegekhez és biztonsági kamerákhoz is lehet majd használni.

Gépi látáshoz speciális SoC (system-on-chip) lapkákat fejlesztő céget vásárolt az Intel. A dublini székhelyű Movidius sikeres, hiszen többe között ügyfele a Google, a Lenovo, a kínai dróngyártó DJI, valamint egy hőkamerás cég, a FLIR Systems is.

Viszonylag korosabb startup, hiszen 2006-ban alapították, de csak az idén került a figyelem középpontjába. A cég ugyan dublini, de központja már – természetesen – Kaliforniában van. Az érdemi munka, azaz a chiptervezés azonban továbbra is Európában történik: Dublinban, illetve egy temesvári fejlesztőközpontjukban.

A Recode idén tavasszal hívta fel a figyelmet a cég egy új fejlesztésére, a Myriad 2 chipre. Pedig akkor már komoly eredményeket tudott felmutatni a cég. Igaz, pénzt nem nagyon hozott, de a Movidius technológiái már 2014-től beépültek a Google Tango projektjébe. Az Intel "megfigyelői" is ott láthatták élesben, mire képes az írek technológiája, hiszen az Intel is beszállt a Project Tango munkálataiba a RealSense kamerájával. A DJI pedig – már fizetős ügyfélként – drónjaiban az ütközések elkerüléséhez használja a Mividius SoC-jait.

A Movidius azért fordult a SoC felé, mert egyszerre kellett megfelelni az alacsony fogyasztás és a magas számítási teljesítmény követelményének. Az ír cég technológiái azért is kulcsfontosságúak, mert szorosan összefüggnek az intelligens, a környezetre valós reakciókat adó autonóm gépek fejlesztésével.

Jól jön majd a RealSense-hez

Az Intel pár hete az IDF-en már adott egy kis ízelítőt abból, hogy merre látja az előrét. Bemutatott például egy fejlesztőknek szánt drónt, melyre két RealSense kamerát építettek. Szintén a San Franciso-i fejlesztői fórumon debütált a nagyközönség előtt a Project Alloy nevű virtuális valóság rendszer, amely akkumulátorról működik, azaz különösen fontos a feldolgozó egység alacsony fogyasztása.

Az Intel egyik alelnöke, Josh Walden, aki a New Technology Groupot irányítja, blogbejegyzésében éppen azzal indokolta a felvásárlást, hogy Movidius technológiával fel tudják gyorsítani a gépi látással és tanulással kapcsolatos fejlesztéseiket. Ő is elsősorban az alacsony fogyasztással párosuló nagy teljesítményt emeli ki az írek technológiai előnyei közül.

Ez is része a nagy tervnek

A felvásárlás része lehet az Intel nagy átszabásának. Tavasszal Brian Krzanich vezérigazgató hirdette meg az új irányvonalat: lefaragnak minden olyan területet, amely nem hoz elég pénzt, vagy nem segíti a vállalat vezető szerepét a még csak formálódó IoT vezérelte új világban. Az átalakításnak persze vannak "járulékos veszteségei" is: összességében 12 ezer dolgozójának mond búcsút a vállalat.

Ezzel párhuzamosan megkezdődtek az új irány szellemében a felvásárlások is. Augusztusban például a mély tanuláshoz saját chipet is fejlesztő Nervana Systemset vásárolták meg 400 millió dollárért.

Ide lehet sorolni a RealSense fejlesztési vonalába illeszkedő tavalyi beszerzéseket is. 30 százalékos részesedést szereztek a VR és katonai optikai eszközöket fejlesztő Vuzix-ban, majd teljes egészében felvásárolták az okos szemüvegeket és viselhető eszközöket gyártó Recon céget, bár a kanadai vállalat megőrizte önállóságát, és Intel-leányvállalatként működik. A VR-irányt egy startégiai szövetséggel is megtámogatta: megnyerte a Los Angeles-i Daqri-t, hogy váltsa le speciális kiterjesztett valóság sisakjaiban a Qualcomm technológiáját az Intelére.

A részletek egyelőre homályosak

A Movidius vételárát ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a cég értéke a The Irish Times szerint az utolsó befektetések alapján 250 millió euró körül lehet. A cégbe egyébként a felvásárlásig 86,5 millió dollárt fektettek öt körben. A legnagyobb összeget, 40 millió dollárt tavaly kapták összesen nyolc befektetőtől.

Mintegy 150 alkalmazottjuk van világszerte, de az utolsó befektetési kör után azt tervezték, hogy Dublinban további száz fővel növelik a létszámot. Hogy ennek a tervnek mi lesz a sorsa, nem tudni, mint ahogy azt sem, hogy a Movidius hogyan illeszkedik be az Intel szervezetébe. A felvásárlást még az idén le szeretnék zárni a felek.

Cloud & big data

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.