Pont ezt az iparágat kerülné el a teljes világgazdaságot átható digitalizációs trend? Konferencia, melyen kiderül, mit keresnek a bitek egy fizikai élményeken alapuló világban.

Új gazdasági szegmens a Bitport rendezvényportfóliójában: turizmus, vendéglátás, szállodaipar. 2022. május 5-én a budapesti Aquaworld Resortban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, valamint a Szallas Group szakmai támogatásával szervezi meg lapunk a Futourism 2022 konferenciát. Bár a cím általában a turizmusra utal, első körben a szállodaiparra koncentrálunk.

Jelen és jövő egy napba sűrítve

Tapasztalataink szerint egy konferencia akkor érdekes, ha fel tudja tárni a jelen problémáit, és azokra releváns megoldási javaslatokat tud felvonultatni; valamint képes felvillantani a jövőben várható trendeket. Ennek szellemében állítottuk össze szakmai partnereinkkel a Futourism 2022 programját. A digitalizáció maga is egy edukációs folyamat, és ennek részévé kívánjuk tenni a konferenciát, ahol a hallgatóság a mai legjobb gyakorlatokkal találkozhat.

A hazai szállodaipar szereplői jól látják: a digitalizáció jön – és az győz, aki a legjobban felkészül. A pandémia utáni időszakban számtalan problémával kellett megküzdeniük a szállodáknak. Krónikussá vált a munkaerőhiány, és eközben a vendégek részéről is új igények jelentkeztek. Kézenfekvőnek látszott, hogy a hotelek az üzemeltetési folyamatok optimalizálásában éppúgy, mint a vendégélmény kiteljesítésében bevessenek digitális megoldásokat. Ez azonban közel sem egyszerű: mint egy, az iparágat jól ismerő szakember mondta, hosszú edukációs folyamatra van szükség, hogy a digitalizáció ebben az iparágban kiteljesedjen.

Az internet jóvoltából ma már minden turisztikai attrakció nemzetközi, legalábbis régiós piacon verseng, ezért meghívtuk néhány környező ország szakmai szervezeteinek vezetőit, hogy segítsenek elhelyezni a magyar szállodák felkészültségét a régiós piacon. Emellett jó gyakorlatokkal is gazdagítják a hazai szakmai közönség tudását. A konferencián kerül bemutatásra a régió szállodaiparának digitalizációs szintjét kutató eddigi legátfogóbb felmérés is a Szallas Group jóvoltából.

A plenáris után két szekcióban folyik majd a munka. Az Üzemeltetés szekcióban lesz szó többek között PMS-ek hatékonyságáról és hasznáról (Kökény László, Corvinus Egyetem), arról, hogy milyen fejlesztési és üzemeltetés-könnyítési lehetőségeket tár fel, ha egy hotelben üzembiztos és biztonságos vezeték nélküli hálózat működik (Galló Zsolt, Wellness Hotel Katalin), illetve a felhőszolgáltatások helyéről a szállodaiparban (Gyepes Máté, Aruba Cloud). Varga Csaba, a Danubuis Hotels HR-igazgatója viszont arról is beszél, hogy milyen humán feltételei vannak a digitalizációnak, és hogy azokat hogyan lehet megteremteni. A KViHotel igazgatója, Palicz Péter előadásából kiderül, hogyan működik a gyakorlatban egy teljes egészében mobil appba "gyömöszölt" hotel.

A Vendégszerzés, vendégélmény szekció azokkal a digitális csatornákkal foglalkozik, melyeken keresztül a hotel egyre gyakrabban találkozik potenciális és valós vendégével. A szekcióban olyan, nagyon is gyakorlati témák kerülnek elő, mint hogy mitől lesz vendégcsalogató egy szálloda honlapja (Heredy Csilla UX-kutató, a BME és az NKE tanára), mit és hogyan lehet a marketingtevékenységből automatizálni (Kiss Attila, Mndwrk Zrt.), miért nem futurisztikus elképzelés, hogy egy hotel mesterséges intelligenciát használjon vendégei jobb kiszolgálására, hogyan kell működtetni egy jó contact-centert, és abban mi lehet a szerepe egy csetbotnak (Takács Zoltán, Invitech).

Az iparág jövője – ahogy a szakma látja

A szakmapolitikáról is lesz szó. A népszerű turisztikai podcast, a Dunakavicsok két házigazdája, Kovács Balázs és Nagy-Szász István szállodaipari szakemberek segítségével Duna-régiós kitekintéssel áttekintjük az irányadó fejlesztési stratégiák szerepét és jövőképeit. Szó lesz többek között az elmúlt év tavaszán kiadott Turizmus 2.0 turisztikai stratégia digitalizációra vonatkozó célkitűzéseiről, a nemzetközi hálózatok fontosságról, valamint a poszt-covid időszakot meghatározó megatrendekről és hajtóerőkről. Panelbeszélgetések résztvevői az újturizmus digitalizált világában való sikeres helytálláshoz szükséges recepteket is kicserélik egymással, illetve megosztják hallgatóságukkal..

A konferencia záró plenárisában két, mindenkit égetően érintő kérdés kerül terítékre. Az egyik az adatbiztonság és az adatkezelés megfelelősége (GDPR), amely az adatalapú gazdaság kulcskérdése. Erről többek között a terület egyik legjobb hazai szakértője, dr. Bárányos Krisztina tart előadást. A hatékony folyamatokkal sokat lehet nyerni, de egy komolyabb biztonsági incidenssel sokat is lehet veszíteni.

A másik kulcskérdés: a fejlesztések finanszírozása. A konferenciát záró előadások pályázati és banki források szerzéséhez adnak hasznos tanácsokat. Erről többek között Morvai Zsolt, a Takarékbank nagyvállalati és projekt finanszírozási területet vezető igazgatója, tart előadás.

A programot folyamatosan bővítjük. Részletes információkat, regisztrációs lehetőséget a Futourism 2022 honlapján találhatnak az érdeklődők.

Piaci hírek

Egyre furcsábbak lesznek a CAPTCHA tesztek, ahogy a gépek is okosodnak

Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.