Elsőként és közösen lépnék meg, hogy a kereskedelemfinanszírozás eddigi rendszerét a megbízhatóbb és gyorsabb blockchainre tennék át.

Fontos tervet osztott meg a világgal a hongongi monetáris hatóság (HKMA – Hong Kong Monetary Authority) és a szingapúri jegybank szerepét is betöltő Monetary Authority of Singapore (MAS): olyan közös rendszert építenek, amely elosztott főkönyvi rendszerre (DLT – Distributed Ledger Technology) helyezné a nemzetközi kereskedelmet.

A hongkongiak a tesztfázison is túljutottak

A HKMA legnagyobb partnereit, például a HSBC-t és a Standard Chartered-et is bevonva már tavaly év végén lezárta a DLT-alapú kereskedelemfinanszírozási platform tesztidőszakát. A szingapúri jegybanknál még folynak a fejlesztések, de a terv az, hogy a két rendszert összekapcsolják, hogy a nemzetközi kereskedelemben a folyamatokat fel lehessen gyorsítani.

A MAS vezetője, Norman Chan egy fintech-konferencián jelentette be az együttműködést. Chan szerint ez a platform a kereskedelemfinanszírozás egy nagyon régi és fontos problémáját oldja meg, amely az ilyen rendszerek papíralapúságából erednek. Az exportőrök és importőrök a kockázataikat ún. hitellevelekkel próbálják csökkenteni. Ennek a külkereskedelemben alkalmazott fizetési módnak az a lényege, hogy egy bank a vevő megbízásából fizetési ígéretet ad az exportőr javára. A fizetés teljesítésének feltétele, hogy az exportőr az előírt okmányok bemutatásával igazolja a szerződés szerinti teljesítést. Globálisan megközelítőleg kétezer milliárd dollár kereskedelmi tranzakció mögött állnak ilyen biztosítékok.

Csakhogy ezek az eljárások nagyon időigényesek és bürokratikusak, így a kereskedelmi folyamatokat nagyban lassítják is. A hongkongi projekt lényegében ezt a folyamatot digitalizálja teljes egészében. Leegyszerűsíti a szükséges dokumentumok megosztását a tranzakcióban érintett felek között, lehetővé teszi az automatizált folyamatokat, valamint – az elosztott főkönyvi rendszer legfontosabb elemeként – csökkenti az emberi hibákból és a csalásokból eredő kockázatokat.

A hongkongi monetáris hatóság és partnerei már megkezdték a fejlesztők toborzását, hogy a kísérleti rendszert véglegesítsék.

Nem ez az egyetlen irány

Bár a kereskedelemfinanszírozási rendszer van a legfejlettebb állapotban, a HKMA több projektet is futtat az elosztott főkönyvi rendszerek alkalmazására, és ezekbe a legnagyobb hongkongi pénzintézetek mellett többek között a Deloitte-ot és egy nagy hongkongi kutatóintézetet is bevont. Késztettek például prototípus-rendszert a jelzálog-hitelezés folyamatainak, pontosabban a hitelelbírálás során történő ingatlanbecslés gyorsítására, vagy például a digitális személyazonosság-kezelés biztonságosabbá tételére.

A szingapúriak sem nulláról kezdték a most bejelentett rendszer fejlesztését. Márciusban zárták le az a projektet, amelyben a belföldi bankközi fizetések lebonyolításához fejlesztettek kísérleti elosztott főkönyvi rendszert. A projekt tapasztalatai alapján kezdték el saját, nemzetközi kereskedelmi finanszírozást támogató platformjuk fejlesztését.

Cloud & big data

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.