A Vezető Informatikusok Szövetsége pályázatot hirdet középfokú oktatási intézményeknek. A győztes egymillió forintot vihet haza további fejlesztéseire.

A felsőoktatásról a középfokú oktatásra helyezi a hangsúlyt a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ): második alkalommal hirdet pályázatot magyarországi középfokú oktatási intézményeknek. Az év digitalizációs középfokú iskolai tanári csapata pályázaton azokat az iskolákat keresi a szövetség, melyek eddig is komoly eredményeket értek el az oktatás digitalizálásában.

Nagyné Agárdi Györgyi, a VISZ elnökségi tagja, az Allianz Hungária CIO-ja anyaként személyes tapasztalatokkal is rendelkezik a korosztály digitalizációs felkészültségéről és affinitásáról. Úgy látja, ma fontosabb a középiskolákban folyó munkára felhívni a figyelmet, mert az az utolsó pont, ahol még lehet befolyásolna érdemben a diákok pályaválasztását, és olyan impulzusokat adni, amely vonzóvá teszi számukra az informatikai pályát. "Ugyanakkor – mondta Agárdi Györgyi – ma már nem csak az informatikai szakirányba továbbtanulók számára fontos ez, hiszen minden informatikai jellegű tudás felértékelődött, és ezt valamiféleképpen közvetítenie kell a középiskolai oktatás módszertanának is. Az oktatásba ma szervesen bele kell illeszteni az infokommunikáció szinte minden aspektusát, a különböző alkalmazások felhasználó szintű kezelésének készségektől az alapvető programozói fogásokon át a biztonságtudatosságra nevelésig."

Amivel pályázni lehet

Mivel a pályázatot második alkalommal írják ki, a szervezet már arról is pontosabb képet alkothatott, hogy milyen elvárásokat lehet ma Magyarországon megfogalmazni ezen a téren az oktatási intézményekkel szemben.

Kerékfy Pálnak, a VISZ oktatási munkacsoportja vezetőjének tavaly kifejezetten kellemes meglepetést okoztott, hogy egyes iskolákban milyen magas szinten sikerült integrálni a digitális eszközöket az oktatásba. A pályázat célja nem csak a további fejlesztések segítése, hanem az is, hogy felhívja a figyelmet az ezen az úton még épp csak elinduló iskoláknak is a legjobb gyakorlatokra.

"Az informatikai írástudást, vagyis az informatikai eszközök és módszerek készségszintű használatát akarjuk támogatni ezzel a díjjal – mondta Kerékfy. – A díj felhasználásában nem kívánjuk megkötni a nyertes iskola kezét, hiszen a pillanatnyi helyzetük, fejlettségi szintjük határozza meg, hogy miben kell fejlődniük. Mindazonáltal a személyes véleményem az, hogy a leghatékonyabb akkor lehet felhasználni egy ekkora összeget, ha a tanárok továbbképzésére fordítják. Ha oktatási eszközökre fordítják, akkor pedig talán nem hardvert, hanem szoftvert és szolgáltatást érdemes vásárolni. Döntsön azonban bárhogy is a győztes iskola tanárközössége, biztos vagyok abban, megtalálják a pénz felhasználásának legjobb módját, hiszen nem véletlen, hogy magas színvonalon tudják beépíteni a digitális eszközöket az oktatásba."

Akik pályázhatnak

Az év digitalizációs középfokú iskolai tanári csapata pályázatra bármely olyan, Magyarországon érvényes működési engedéllyel rendelkező középfokú oktatási intézmény adhat pályamunkát, amelyben a rendszeresített képzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

Fontosabb feltételek és határidők

• Iskolánként, a tagintézményeket is beleértve, egy pályázatot lehet beadni.
• Pályázat formátuma: Adobe Acrobat PDF (másolásvédelem nélkül)
• Terjedelem: max. 10 A/4-es oldal
• Beadási határidő: 2017. november 12.
• És ahova küldeni kell: [email protected]
• Aki segít, ha elakadt a pályázati folyamatban: Fainné Lacsny Éva,
[email protected],
+36 70 389 5719.

A pályamunkában az iskolában folyó oktatás digitalizációjában elért eredményeket kell bemutatni, elsősorban az utóbbi két évre koncentrálva. Tartalmaznia kell, hogy miként valósul meg az új digitalizációs szemléletet, a tanárok hogyan használják a korszerű módszereket, megközelítéseket, valamint technológiák a tantárgyak oktatásában és a számonkérésben. Ismertetni kell azt is, hogy az iskolában milyen fejlesztések folynak ezen a téren (módszertan, segédanyagok stb.), valamint hogy milyen meglévő digitális oktatási, szakmai anyagokat kutattak fel és építettek be az oktatás-nevelés folyamatába. A pályázatnak az iskolai élet digitális közösségi terének interaktív használatát is be kell mutatnia.

A pályázat feltétele, hogy ezeknek a vizsgált szempontoknak a gimnáziumok esetében legalább három tantárgyban – legalább egy humán és két reál tárgyban – kell érvényesülniük, míg a szakgimnáziumok, szakközépiskolák esetében legalább egy szakmai és egy humán tárgyban.

A zsűri két körben választja ki a díjazottat. Először egyéni javaslatok alapján kialakítja a díjra esélyes oktatók egy szűkített körét, és behívja őket meghallgatásra, amely javaslatot tesz a VISZ elnökségének a díjra legérdemesebb csapatra.

A pályázati feltételek résztelei a Vezető Informatikusok Szövetsége oldalán találhatók. További információkért a VISZ operatív titkárát, Fainné Lacsny Évát kell keresni a [email protected] mailcímen vagy telefonon a +36703895719 számon.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.