A Vezető Informatikusok Szövetsége pályázatot hirdet középfokú oktatási intézményeknek. A győztes egymillió forintot vihet haza további fejlesztéseire.

A felsőoktatásról a középfokú oktatásra helyezi a hangsúlyt a Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ): második alkalommal hirdet pályázatot magyarországi középfokú oktatási intézményeknek. Az év digitalizációs középfokú iskolai tanári csapata pályázaton azokat az iskolákat keresi a szövetség, melyek eddig is komoly eredményeket értek el az oktatás digitalizálásában.

Nagyné Agárdi Györgyi, a VISZ elnökségi tagja, az Allianz Hungária CIO-ja anyaként személyes tapasztalatokkal is rendelkezik a korosztály digitalizációs felkészültségéről és affinitásáról. Úgy látja, ma fontosabb a középiskolákban folyó munkára felhívni a figyelmet, mert az az utolsó pont, ahol még lehet befolyásolna érdemben a diákok pályaválasztását, és olyan impulzusokat adni, amely vonzóvá teszi számukra az informatikai pályát. "Ugyanakkor – mondta Agárdi Györgyi – ma már nem csak az informatikai szakirányba továbbtanulók számára fontos ez, hiszen minden informatikai jellegű tudás felértékelődött, és ezt valamiféleképpen közvetítenie kell a középiskolai oktatás módszertanának is. Az oktatásba ma szervesen bele kell illeszteni az infokommunikáció szinte minden aspektusát, a különböző alkalmazások felhasználó szintű kezelésének készségektől az alapvető programozói fogásokon át a biztonságtudatosságra nevelésig."

Amivel pályázni lehet

Mivel a pályázatot második alkalommal írják ki, a szervezet már arról is pontosabb képet alkothatott, hogy milyen elvárásokat lehet ma Magyarországon megfogalmazni ezen a téren az oktatási intézményekkel szemben.

Kerékfy Pálnak, a VISZ oktatási munkacsoportja vezetőjének tavaly kifejezetten kellemes meglepetést okoztott, hogy egyes iskolákban milyen magas szinten sikerült integrálni a digitális eszközöket az oktatásba. A pályázat célja nem csak a további fejlesztések segítése, hanem az is, hogy felhívja a figyelmet az ezen az úton még épp csak elinduló iskoláknak is a legjobb gyakorlatokra.

"Az informatikai írástudást, vagyis az informatikai eszközök és módszerek készségszintű használatát akarjuk támogatni ezzel a díjjal – mondta Kerékfy. – A díj felhasználásában nem kívánjuk megkötni a nyertes iskola kezét, hiszen a pillanatnyi helyzetük, fejlettségi szintjük határozza meg, hogy miben kell fejlődniük. Mindazonáltal a személyes véleményem az, hogy a leghatékonyabb akkor lehet felhasználni egy ekkora összeget, ha a tanárok továbbképzésére fordítják. Ha oktatási eszközökre fordítják, akkor pedig talán nem hardvert, hanem szoftvert és szolgáltatást érdemes vásárolni. Döntsön azonban bárhogy is a győztes iskola tanárközössége, biztos vagyok abban, megtalálják a pénz felhasználásának legjobb módját, hiszen nem véletlen, hogy magas színvonalon tudják beépíteni a digitális eszközöket az oktatásba."

Akik pályázhatnak

Az év digitalizációs középfokú iskolai tanári csapata pályázatra bármely olyan, Magyarországon érvényes működési engedéllyel rendelkező középfokú oktatási intézmény adhat pályamunkát, amelyben a rendszeresített képzés főállásban oktató tanárok közreműködésével valósul meg.

Fontosabb feltételek és határidők

• Iskolánként, a tagintézményeket is beleértve, egy pályázatot lehet beadni.
• Pályázat formátuma: Adobe Acrobat PDF (másolásvédelem nélkül)
• Terjedelem: max. 10 A/4-es oldal
• Beadási határidő: 2017. november 12.
• És ahova küldeni kell: palyazat@mvisz.hu
• Aki segít, ha elakadt a pályázati folyamatban: Fainné Lacsny Éva,
visztitkarsag@gmail.com,
+36 70 389 5719.

A pályamunkában az iskolában folyó oktatás digitalizációjában elért eredményeket kell bemutatni, elsősorban az utóbbi két évre koncentrálva. Tartalmaznia kell, hogy miként valósul meg az új digitalizációs szemléletet, a tanárok hogyan használják a korszerű módszereket, megközelítéseket, valamint technológiák a tantárgyak oktatásában és a számonkérésben. Ismertetni kell azt is, hogy az iskolában milyen fejlesztések folynak ezen a téren (módszertan, segédanyagok stb.), valamint hogy milyen meglévő digitális oktatási, szakmai anyagokat kutattak fel és építettek be az oktatás-nevelés folyamatába. A pályázatnak az iskolai élet digitális közösségi terének interaktív használatát is be kell mutatnia.

A pályázat feltétele, hogy ezeknek a vizsgált szempontoknak a gimnáziumok esetében legalább három tantárgyban – legalább egy humán és két reál tárgyban – kell érvényesülniük, míg a szakgimnáziumok, szakközépiskolák esetében legalább egy szakmai és egy humán tárgyban.

A zsűri két körben választja ki a díjazottat. Először egyéni javaslatok alapján kialakítja a díjra esélyes oktatók egy szűkített körét, és behívja őket meghallgatásra, amely javaslatot tesz a VISZ elnökségének a díjra legérdemesebb csapatra.

A pályázati feltételek résztelei a Vezető Informatikusok Szövetsége oldalán találhatók. További információkért a VISZ operatív titkárát, Fainné Lacsny Évát kell keresni a visztitkarsag@gmail.com mailcímen vagy telefonon a +36703895719 számon.

Hirdetés
Közösség & HR

Musk turbó fokozatban nyomta le Gatest

A többek között a Tesla alapításával hírnevett szerzett Elon Musk immár a világ második leggazdagabb embere.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

A cloud szolgáltatások legösszetettebb problémáit a kifejezetten a felhőre jellemző fenyegetettségek jelentik, amelyekkel már a szolgáltatóválasztás előtt érdemes tisztába jönni.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.