A végponti titkosítás miatt népszerű alkalmazást immár 700 millióan használják. A combos tábort egy havi 5 dollárba kerülő prémium csomaggal szeretnék pénzre váltani.

Tavaly az öt legtöbbet letöltött alkalmazás közé verekedte magát az orosz Durov testvérpár által 2013-ban alapított Telegram. A titkosított kommunikációt elsők között zászlajára tűző csevegőalkalmazást nyilván ez is segítette abban, hogy mostanra elérje a 700 milliós havonta aktív felhasználói bázist. A mérföldkő kapcsán posztolt blogbejegyzés azonban leginkább a pénzről szól.

A cég tájékoztatása szerint ugyanis sok felhasználó jelezte nekik, hogy támogatni szeretné a csapat munkáját. Erre most minden lehetőségük meglesz a Premium csomag megvásárlásával, amely számtalan extra funkciót kínál havonta egy cent híján 5 dollárért cserébe.

Az exkluzív klub tagjai többek között 2 helyett akár 4 gigabájtos fájlokat is feltölthetnek, miközben letöltési mennyiségük és annak sebessége sem ismer korlátokat. A fizetős ügyfelek továbbá 1000 csatornát is követhetnek, csevegéseiket pedig 20 külön mappába rendezhetik, amelyek egyenként akár 200 csevegést is tartalmazhatnak. A Premium csomagra váltók akár négy fiókot is futtathatnak a Telegram alkalmazásban, egyedi matricákhoz és reakciókhoz férnek hozzá, valamint nem utolsó sorban nem fogják őket zavarni a platformon elhelyezett reklámok.

Egyáltalán nem titkolt célok

Érdemes megjegyezni, hogy a 700 milliós tábort ünneplő posztban finoman szólva sem hangsúlyozták túl az alkalmazást a korai években fűtő funkciót, a nem kívánt érdeklődőktől védő végponti titkosítást, illetve általában a személyes adatok védelmét. A Telegramon a kezdetektől alkalmazott titkosítási technológia ugyanis számos kormányzattal összetűzésre kényszerítette a céget.

Hazai pályán, Oroszországban például sokáig húzodó "kapj el, ha tudsz" játékba bonyolódtak az ottani hatóságokkal, azt követően, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálat szerint nemzetközi terrorszervezetek sejtjei közötti kommunikációra szolgál az alkalmazás. Az iráni kormányzat a Telegram megszorongatásával akarta felszámolni az ellenzéki szervezkedést, majd miután nem hatott a fenyegetés, valószínűleg állami hátszelet élvező hekkerek törték fel a szolgáltató adatbázisát. A védett csatorna azonban nem csak politikai indíttatású szereplők figyelmét keltette fel, hanem a hagyományos bűnelkövetők számára is ideális tereppé vált.

Úgy tűnik, a nagypályás játékossá érő Telegramnál igyekeznek ezeket a témákat a háttérbe szorítani, és inkább az üzenetküldő alkalmazások piacán jelenlévő más riválisokra lőni (WhatsApp, TikTok) például a bevethető emojirepertoár kiszélesítésével és egyéb fejlesztésekkel. Ha mellette sikerülne néhány (millió) fizetős ügyfelet is keríteni, az pedig a befektetőket töltené el kellemes érzéssel. (Pláne azt követően, hogy a néhány évvel ezelőtti blockchaines kísérletből kínos bukta lett.)

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.