A Mozilla elnöke beszélt egy interjúban arról, hogy a böngésző extra szolgáltatásokkal bővített változatát csak előfizetési díjért lehet majd használni.

Meglepő fordulat előtt áll a Mozilla. A magát a szabad net harcosának hirdető alapítvány abba az irányba indult el, hogy kereskedelmi termékké tegye a böngészőjét. Néhány új extra szolgáltatást havi díj ellenében lehet majd használni – írta a The Verge. A hír forrása egy német nyelvű magazin, a T3N, amely a múlt héten közölt interjút Chris Bearddel, a Mozilla ügyvezetőjével.

A legfontosabb szolgáltatások maradnak ingyenesek

Túl sokat azért Beard sem árult el. Annyi derült ki, hogy lesz egy olyan Firefox-változat, amit csak havi előfizetésért lehet használni. Ez ugyanolyan lesz, mint az alap böngésző – minden kényelmi és biztonsági szolgáltatásával –, csak a felhasználó kap hozzá további szolgáltatásokat is. Eddig két szolgáltatás ismert: a biztonságos online tárhely és VPN.

A jelenleg elérhető Firefox-funkciók és -kiegészítők továbbra is ingyenesek lesznek – hangsúlyozta az ügyvezető. A Mozilla a T3N-nek utólag is megerősítette, hogy az olyan szolgáltatások, mint a Enhanced Tracking Protection, soha nem kerülnek át a fizetős szolgáltatások körébe. De hogy végül milyen szolgáltatásokért és mennyit kell fizetni, csak ősszel derül ki. A Mozillánál ugyanis még dolgoznak azon, hogyan alakítsák ki az előfizetési csomagokat.

A Mozillának valószínűleg kellenek a bevételek, hiszen nonprofit szervezetként mintegy ezer embert foglalkoztat. Jelenleg azonban eléggé kiszolgáltatott, mégpedig épp a legnagyobb ellenfelének, a Google-nek. Vannak ugyan szponzorált tartalmakkal pénzt termelő termékei, de mint azt Beard maga is mondja az interjúban, a bevételek 90 százaléka a keresőmotorokkal (leginkább a Google-lel) kötött megállapodásokból jön.

Eközben Beard úton-útféle hangoztatja, hogy a Google dominanciája a webes keresésben, az online hirdetési piacon, az okostelefonok operációs rendszerének piacán olyan egyenlőtlen erőviszonyokat alakít ki, ami mindenkinek rossz. A kérdés egyébként a T3N-interjúban is előkerül, és az újságíró szembesíti is az ellentmondással az ügyvezetőt. Beard erre válaszul dobja be, hogy ki akarják egyensúlyozni a bevételeiket, például a fizetős szolgáltatások bevezetésével. (A lap újságírója megjegyzi, hogy amikor a részletekről érdeklődött volna, Beard PR-ese véget vetett az interjúnak mondván: lejárt az idő.)

Már volt egy fizetős kísérlet

A VPN terén a Mozillának már volt egy fizetős kísérlete. Tavaly októberben a ProtonVPN segítségével tesztelte egy fizetős szolgáltatás fogadtatását a felhasználói körében. Egyes felhasználóinak célzott hirdetéseken keresztül ajánlotta havi 10 dollárért a ProtonVPN-t. Ezzel valóban csak a fizetési hajlandóságot tesztelhette. A felhasználóknak ugyanis nem egy böngészőbe integrált megoldást kínált, hanem a ProtonVPN-től is megvásárolható Plus csomagot (ez jelenleg egyébként 8 dollár a fejlesztőnél). A Mozilla csupán az előfizetések begyűjtését és feldolgozását végezte.

Piaci hírek

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.