Bluetooth-támogatást kap a firmware-frissítéssel az okosszemüveg, amivel akár egeret vagy billentyűzetet is lehet "csatlakoztatni" hozzá.

Feltámad hamvaiból a Google Glass, derült ki a napokban. A hozzá tartozó MyGlass alkalmazás az elmúlt három évben most először kap frissítést. Ennek köszönhetően kibővült az amerikai keresőóriás okosszemüvegének tudása.

Egér- és billentyűzetkompatibilis lett

2014 szeptembere óta magára hagyta gyermekét a Google; az azóta eltelt időszakban semmilyen update nem jelent meg a hányattatott sorsú eszközhöz. Ez persze annak tükrében nem meglepő, hogy 2015 elején fejlesztője bejelentette: január 19-én véget ért az Explorer program, és ekkortól már nem lehetett megvásárolni a Google különleges szemüvegét. Ezt akkor sokan úgy értelmezték, hogy egy kudarcra ítélt ötletről van szó, és ugyan még a nyáron felbukkant az újjáéledés reménye, a készülék végül nem újult meg.

A legújabb frissítés megtörte a csendet (bár egy újabb modellnek bizonyára jobban örültek volna a téma iránt érdeklődők). Nem csak egyszerűen hibajavításokkal gazdagodott az okosszemüveg, hanem funkcionalitása is fejlődött. Bluetooth-os támogatást kapott, ami azért meglepő, mert tulajdonosainak többsége valószínűleg már el is felejtette, hogy a vázban egy kékfogas chip is elbújt. Talán azért, mert a Google eddig nem aktiválta a lehetőséget.

Mire jó a Bluetooth frissen elérhetővé tett támogatása? Ennek köszönhetően vezetékek nélkül csatlakoztathatók a Human Interface Device (HID) összefoglaló névvel említett eszközök; azaz a billentyűzetek és egerek. Vagyis jelentős előrelépés történt a korábban megszokott érintős/csúsztatós vezérlés tekintetében, ami a szabadban közlekedve talán nem tűnik nagy előnynek, de helyhez kötött munkavégzés esetében nagy segítséget jelenthet.

Az áttörés még várat magára

Óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy vajon ki dolgozik még a Google Glass projekten. A vállalat minden bizonnyal nem fordít dedikált erőforrásokat egy beismerten leállított fejlesztésre. Elképzelhető, hogy a háttérben a Google 20 százalékos elve áll; vagyis, hogy minden alkalmazott munkaidejének ötödét saját szerelemprojektjére fordíthatja. (Ez a filozófia idővel sokat változott és hivatalos formában nem is jelenik meg a cég működési rendszerében, ráadásul nem is mindenki él ezzel az informális lehetőséggel.) A fejlesztők egy része nyilvánvalóan még mindig rajong a készülékért, és nekik lehetőségükben is áll, hogy javítsanak rajta.
 


A termék továbbfejlesztéséről azóta sincsen érdemleges információ. Amint azt fent említettük, utoljára 2015-ben volt némi tapogatózás ezen a téren; egy Intel chipkészlet által vezérelt okosszemüveg jövőbeli megjelenésének lehetősége is felbukkant. Ám ebből végül mindmáig semmi sem valósult meg. Közben a már megvásárolt példányok jó részét tovább használták tulajdonosaik. A Virgin Atlantic például a repülőtéri bejelentkezések felgyorsítására illetve az utasokkal való jobb szemkontaktus kialakítására alkalmazta a Google Glasst.

A koncepciót két tényező is jegelte. Egyrészt a magánszféra miatt aggódók hangja bizonyult erősebbnek a józan észnél; felerősödtek azok a félelmek, hogy bárki bárhol videóval rögzíthetően megfigyelhető lesz, ha az utcán megsokasodnak a Google Glass hívei. Másrészt a készülékbe telepített, értelemszerűen nagyon szűkös hely által korlátozott akkumulátorkapacitás tett be a keresőóriás okosszemüvegének. Ezen a problémán egyébként a most bejelentett Bluetooth-chip aktiválása sem segít, sőt, várhatóan tovább rövidíti a készülék egyetlen töltéssel elérhető pár órás üzemidejét.

Arra tehát egyelőre még várni kell, hogy egy átgondoltabb, modernebb okosszemüveggel gazdagodhasson az emberiség. Remélhetőleg nem évtizedeket, főleg, hogy már kísérleteznek a kontaktlencsébe épített kijelzővel (és a Google természetesen ezen a téren is aktív).

Konzumer tech

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.