Egy friss bírósági döntés szerint jogsértően használták a dél-koreaiak az amerikaiak szellemi tulajdonát. Nem volt gyors a döntés, az eset még az évtized legelején történt.

539 millió dollár megfizetésére kötelezte a bíróság a Samsungot, amiért az 2010 és 2011 során értékesített Android telefonjaival megsértette az Apple öt szabadalmát. A hét éve tartó jogi csatározás jelentős állomáshoz érkezett.

Több mint félmilliárdos büntetés

A Szilícium-völgy szívében, San Joséban hozta meg ítéletét a kerületi bíróság. A szabadalomsértést egyébként már korábban megállapították, a mostani ítélet az okozott kár mértékét pontosította. Ezzel amúgy rosszabbul járt a Samsung. Az előző meghatározás szerint ugyanis 399 millió dolláros kártérítés nézett ki a dél-koreaiaknak, amihez képest a mostani 539 millió dollár jelentősen nagyobb summa.

Nem is meglepő, hogy a Samsung jogi képviselői egyáltalán nem elégedettek a döntéssel, és azonnal jelezték, hogy az ügy még koránt sem ért véget. Az Apple eközben elismerően nyilatkozott a döntésről, felidézve, milyen fontos részét képezi a design a termékek egyediségének. Közlésük szerint a per számukra mindig többről szólt, nem csupán a pénzügyi jóvátételről. Elégtételt akartak azután, hogy az Apple kirobbantotta az okostelefonos forradalmat, a Samsung pedig "nyilvánvalóan lemásolta" az amerikaiak által megálmodott kialakítást.

Lopott design?

De min is vitázott össze a két vállalat? Ebben a perben designkérdésekben nem értett egyet az amerikai és a távol-keleti fél. Igen meggyőzően érveltek saját igazuk mellett, akár a lekerekített kialakításról, akár a képernyő beszerelésének módjáról volt szó. Előbbi esetében inkább a Samsungnak adtak igazat az esküdtek, míg a színes, rácsszerűen elhelyezkedő ikonos grafikus kezelőfelület kapcsán már az Apple-t favorizálták.

A három ominózus szabadalom egyike a fekete, négyszögletes, lekerekített sarkokkal bíró frontpanelű elektronikai eszközök kialakítására vonatkozik, egy másik szabadalom majdnem ugyanezt a designt írja le, beleértve a kijelzőt körbeölelő keret kialakítását is, az utolsó pedig az iPhone-nál megismert rácsos ikonszerkezetre vonatkozik.

Kétségtelen, hogy ezek mindegyikével élt a Samsung, amikor felvette a kesztyűt az okostelefonos piacon az Apple-lel. A téglalap alakú, lekerekített sarkú kialakítás azóta kvázi szabvánnyá vált, ma nagyítóval kell keresni azokat a készülékeket, amik ettől radikálisan eltérő külsővel bírnak. És a konkurensek grafikus kezelőfelületei is az iOS-ben megismert designt viszik tovább.

Ez alól a nagy kivétel a Microsoft-féle Windows Phone-ok Metro kialakítása volt. A csempés felület ugyan kétségtelenül üdítően hatott az iOS-Android hasonló stílusa után, ám a Microsoft túl későn kezdett komoly figyelmet fordítani a mobil piacra, és már nem tudta behozni a lemaradását.

Nem mindegy, mennyi a nyereség

Visszatérve cikkünk témájához; a per még 2012-ben jutott el arra a szintre, hogy megállapítsa, hány esetben történt szabadalomsértés. Amint azt említettük, a Samsung 2010-11 között eladott telefonjai képezték a jogi eljárás alapját; 15,3 millió darab okostelefonról van szó. Ezek a beadvány szerint öt Apple szabadalmat sértettek meg, melyek közül három a készülékek designjára vonatkozott, kettő pedig a termékek működésével kapcsolatos.

Részben azért húzódott eddig a pereskedés, mert nem volt egyértelmű, hogy mekkora haszonra tett szert a Samsung az inkriminált okostelefonok értékesítésével. Az Apple érvelése szerint a teljes telefonértékesítésből származó profitot kellene figyelembe venni a büntetés meghatározásakor, a Samsung viszont csak az egyes elemekre vonatkozó nyeresége után fizetett volna büntetést.

Ebben a kérdésben most a Samsung kárára döntött az amerikai bíróság.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.