IPhone vagy Android telefonra szavazott a Microsoft alapítója? Az egyiktől továbbra is nagyon fázik a cégvezér.

Steve Jobs és Bill Gates minden rivalizálásuk ellenére egyben barátok is voltak. Az IT-világ és azon keresztül szinte mindenki életére hatást gyakoroltak, így nem lenne meglepő, ha Gates szíve titkon az almás termékek irányába húzna. A Windows Phone platform gyakorlatilag eltűnt a piacról, a Microsoft alapító pedig telefoncserére szánta magát. De vajon az új iPhone-ra szavazott?

Apple-Microsoft barátság
A Microsoft és az Apple, mint a kutya meg a macska - gondolják még mindig sokan, pedig megannyi példája akadt már a két vállalat kooperációjának. "Idősebbek" még emlékezhetnek arra a korszakra, amikor a Microsoft volt az Apple legnagyobb riválisa, és viszont.

Manapság azonban, ha megkérdeznék a két vállalat vezetőit, ki a legfontosabb ellenfél, mindkettő a Google nevét mondaná. Néha a piaci igények miatt, máskor közös "ellenség" megfékezésére, de többször fordult már elő, hogy egymás platformjaira fejlesztettek, vagy egymás szolgáltatásait, termékeit kötötték össze valamilyen módon. Összeállításunk itt olvasható.

Android vagy iPhone?

A Fox News-nak adott interjújában árulta el Gates, hogy noha Windows-alapú számítógépet használ továbbra is, okostelefonját nemrég lecserélte. Bármilyen meglepő, egy Android telefonra esett a választása, igaz, a márkát nem volt hajlandó megnevezni. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy habár nyílt forrású operációs rendszert futtat készüléke, azon számos Microsoft szoftver található.

Ebből a homályos utalásból arra lehet következtetni, hogy Samsung készüléket vásárolhatott a Microsoft alapítója, hiszen a dél-koreaiak telefonjai már alapbeállítás esetén is tömve vannak redmondi alkalmazásokkal. Microsoft Office, Word, PowerPoint, Skype – ezeket az új Samsung telefonok vásárlói mind megkapják kommunikációs eszközeikre. Még egy érv a távol-keleti gyártó mellett, hogy a Microsoft saját boltjaiban foglalkozik Samsung Galaxy S8 és S8+ készülékek értékesítésével is.

Gates tehát nemet mondott az új iPhone-ra, pedig akár azt is megtehette volna, hogy második telefonként vásárol egyet. Illetve megtehetné, amint kapható lesz az iPhone X – jelenleg ugyanis még nem tudtak elegendő mennyiséget gyártani belőle. Ami nem is csoda, amilyen tempóban gyártják őket...

Gates-ék nem tárták szélesre a kapukat

Ez a fajta távolságtartás azért nem általánosan jellemző a Microsoftra. Satya Nadella, a vállalat jelenlegi vezérigazgatója például sokkal nyitottabb az Apple termékek felé. Néhány éve még arra is képes volt, hogy a Microsoft Outlook levelezőrendszerének tudását egy iPhone segítségével demonstrálja.

A túloldalról Steve Wozniak képviseli ezt a kötetlenséget. Az Apple társalapítója már többször is bevallotta, hogy iPhone-ja mellé Android telefonokat is szokott vásárolni, és mindkét platformot szívesen használja. Sőt, egyszer odáig elmerészkedett, hogy egy, a Google-lel való partneri megállapodás megkötését javasolta az Apple-nek.

Visszatérve a Gates családhoz: Bill felesége, Melinda már régen kijelentette, hogy nem lesznek almás termékek a háztartásban. 2013-ban hökkentette meg azzal a világot a Microsoft alapítója, hogy közölte: a gyerekek még sosem kértek egyetlen Apple terméket sem ajándékba. 2015-ben pedig Melinda szögezte le, hogy még egy Apple Watch sem teheti be a lábát a küszöbön.

Tulajdonképpen ennek tükrében már nem is meglepő, hogy Gates új telefonja nem iPhone lett.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.