Az amerikai bejelentéssel együtt Magyarországon is bemutatták az első Windows Phone 7 alapú készülékeket. Az LG sajtóeseményén élő közvetítésben követhettük, ahogy Steve Ballmer útjára indítja az új operációs rendszert, amit aztán ki is próbáltunk az LG Optimus 7 készüléken.
Hosszadalmas várakozás előzte meg a Microsoft új mobil operációs rendszerének bemutatkozását: a mobilpiacról erősen lemaradó redmondi vállalat érezhetően igyekszik minden lehetséges eszközzel visszaküzdeni magát az időközben az iPhone és az Android által dominált mezőnybe. Az élő demonstráció és a Bitport első pár percnyi tesztje alapján nem az új Windowson fog múlni a siker: a rendszer meglepően kézre állónak és használhatónak bizonyult, ráadásul most épp a megfelelő mértékben lett más, mint versenytársai.

A telefon nem mini PC Sokan sokféleképpen latolgatták a Windows Phone esélyeit egy olyan háborúban, ahol a két legfontosabb szereplő a választható fegyvernemek tekintetében már elfoglalta a két ellentétes térfelet. Vajon az iPhone trendi, de zárt világához, vagy az Android szabad, ám néhol többek szerint túlbonyolított rendszerére hasonlít majd a Windows Phone 7? A jelek szerint a Microsoft ügyesen pozicionált, és a két eddigi pólus mellé összehozott egy ígéretes harmadikat.

A Microsoft részéről felszólaló Kőnig Tibor bevezetőjében elmondta: az új mobil rendszer mottója, hogy a telefon nem egyenlő egy kis képernyős számítógéppel. Épp ezért mind a Windows Phone 7 kinézetét, mind pedig funkcionalitását úgy tervezték meg, hogy azt nyújtsa, amit egy apró, médialejátszásra és hordozható "kütyüzésre" alkalmas telefontól elvárhatunk. Nem többet - de direkt nem többet.

Aki azt várta, hogy a WP7 egyfajta mobilos Windows 7 lesz csillogú ikonokkal, izgő-mozgó háttérképpel és megannyi cicomázott aprósággal, tévedhetett. Az LG Optimus 7 képernyőjén egy hihetetlenül letisztult, és mindemellett a végsőkig felhasználóbarát felület fogadott. Sehol az iPhone rideg eleganciája, vagy az Android rakoncátlansága: egyszerű de hatásos és informatív négyzetek fogadnak a kezdőlapon (az angol "tile", azaz csempe szót még nem tudni, minek fordítják a lokalizált verzióban). A négyzetekben pedig minden ott volt, amit egy mai okostelefonban valóban használunk - nem több, de ez egyáltalán nem hátrány, sőt.


Praktikus gyűjtőcsempék
Az egyszerűen testreszabható kezdőlap "csempéi" úgynevezett hubokat takarnak: olyan gyűjtődobozok ezek, amelyekre kattintva a telefon főbb funkcióihoz kapcsolódó alkalmazásokat érhetjük el. Külön kocka tartozik például a kapcsolatokhoz, amelyek a lehető legtöbb forrásból származhatnak: a SIM kártyán vagy a telefonon tárolt hagyományos kontaktok mellett többek között levelezőpartnerek, Facebook-ismerősök adatai is szerepelnek itt, ráadásul lehetőségünk van ezeket összevonni, így a több forrásból származó, ám ugyanarra a személyre mutató kapcsolatok nem különülnek el.

A képek gyűjtő témakörében a telefon által készített képektől a weben tárolt, vagy közösségi oldalakon megosztott fotóink egyaránt megtalálhatóak. Ugyancsak külön gyűjtőt kapott a Zune médialejátszó "motorját" használó szekció, ahol videók, zenék, tévéadások lejátszására van lehetőség. Az Office alatt természetesen a Word, Excel, PowerPoint és OneNote mobil változatai kapnak helyet, ezekkel megnyitni és szerkeszteni is tudjuk a dokumentumokat, melyeket aztán a felhőbe (például a Live SkyDrive-ra) menthetünk, vagy vállalati hálózaton belül a SharePoint-on keresztül is elhelyezhetjük a megfelelő helyen.

Az Xbox Live csempéje a játékokat takarja, amelyek szorosan együttműködnek majd a Microsoft játékkonzollal is... hamarosan, amikor Magyarországra is megérkezik a szolgáltatás, a tippek szerint talán még decemberben. A Windows Phone Marketplace-re még szintén várnia kell a hazai felhasználóknak, ennek beindításáról még tipp-szinten sem kaptunk információt: "a rendszer már működik, a tartalom átdolgozása tart" - tudtuk meg, bármit is jelent ez.


Nem izzasztottuk meg A bemutató után lehetőségünk volt kézbe venni az LG Optimus 7 készüléket és élesben próbálgatni a Windows Phone 7 működését. A pár percnyi ismerkedés alatt egyértelműen kiderült, hogy egy jól felépített rendszerről van szó, amely kifejezetten gyorsan kézre áll, könnyen megszokható a kezelése és elrendezési logikája. A kapacitív érintőkijelzőn kényelmesen görgethető, nagyítható, kattintható a tartalom, a rendszer minden eleme azonnal "adja magát".

Valóban telefonra való megoldás, hogy már a készenléti képernyőn, később pedig a központi képernyőn is azonnal átlátjuk a legfontosabb tudnivalókat. Csinos ikonok vagy izgő-mozgó csodák helyett azonnal a szemünkbe "ordít" a készülék és a rendszer állapota, üzeneteink, e-mailjeink száma, a nem fogadotthívásaink és egyéb fontosságok. Bár egyfajta zárt megoldás ez is, mégsem érezni a sok "tilos" érzést, amit iPhone-on megszokhattunk. Természetesen hamarosan nagyobb és részletesebb tesztnek is alávetjük majd a Windows Phone 7-et, mindenesetre az első találkozás kifejezetten pozitív kicsengésűnek bizonyult.

Kiváloptimus
Az új mobil Windows demonstrálásához tökéletesen passzolt az LG most debütáló készüléke. Az Optimus 7 erős hardver és egyszerű, de stílusos külső elegye, a készülék szemmel láthatóan tökéletesen össze lett varrva az operációs rendszerrel. Az 1 gigahertzes Qualcomm QSD8650 peocesszor mellé 16 gigabájt belső memória társul, a Windows pedig egyetlen funkció során sem mutatott lassulást vagy bizonytalankodást: sima görgetés, gyors nagyítás, azonnali reagálás minden ujjmozdulatra - azt ugyan még nem tudni pontosan, lesz-e valamelyik versenytárs kínálatában gyengébb hardverrel szerelt telefon, az Optimuson szinte megszólalt a "miniwindows".

A 3,8 hüvelykes, 800x480 pixeles felbontású érintőkijelzőn az egyébként is kontrasztos Windows Phone 7 csempék és alkalmazások tökéletesen olvashatóak, a 7,2 Mbps HSDPA / HSUPA mobilnet érzetre szinte Wi-Fi szintű sebességgel jelenítette meg a weboldalakat és a formázott e-maileket egyaránt.

Az LG ráadásul saját alkalmazásokkal is bővítette a mobil Windows funkcionalitását: a PlayTo egy multimédiás tartalmak megosztására szolgáló eszköz, mellyel például a telefonon tárolt videókat játszhatjuk le az otthoni tévénken. A ScanSearch pedig a kiterjesztett valóság eszközeivel segít a tájékozódásban és az információszerzésben.

Az Optimus 7 hamarosan szintén Bitportos teszt "áldozata" lesz, ám az előzetes próba alapján úgy tűnik, nincs mitől tartania. A készülék október 21-én debütál a Vodafone kínálatában, később pedig a többi mobilszolgáltató kínálatában, valamint kártyafüggetlenül is megvásárolható lesz.


Köszönjük Horváth Balázs segítségét az első fotók elkészítésében!

Vodafone-t cserélt Yettelre a magyar állam

A 4iG viszont az Antenna Hungárián keresztül immár a Vodafone 70,5 százalékát birtokolja.
 
Hirdetés

Ez gyorsan ment, az Invitech bevezeti a SOAR-t

Az Invitech biztonsági műveleti központjában olyan automatizált megoldást vezetnek be, amellyel akár egy eddig félnapos elemzőmunka is csak negyedórát vehet majd igénybe. Ez a SOAR.

Felderítés nélkül csatába menni – nagyjából ehhez hasonlítható az automatizált rendszereket nélkülöző kibervédelem. A mesterséges intelligencia mindkét oldalon beszállt a küzdelembe.

a melléklet támogatója az Invitech

CIO KUTATÁS

A HAZAI NAGYVÁLLALATOK FELHŐHASZNÁLATÁRÓL

Az Ön véleményére is számítunk Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével és az IPR-Insights szakértőivel közösen összeállított kutatásunkban.
Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.