A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.

Az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles (FCA) és a francia PSA csoport januári összeolvadásával létrejött Stellantis már 2026-ra is 4 milliárd euró többletbevételt tervez a szoftvertermékekből és előfizetésekből, amit az évtized végére 20 milliárd euróra növelne – derül ki a társaság keddi közleményéből. A világ negyedik legnagyobb autógyártójaként jegyzett vállalat szoftveres üzletéért felelős vezérigazgató-helyettese ebben kifejti, hogy a jelenlegi dedikált elektronikus architektúrákról egy nyílt szoftverplatformra helyezik át járműveiket.

Ennek során komolyan építenének a külső partnereikre is, kiemelve a már most is futó együttműködések közül a BMW, a tajvani Foxconn vagy az Alphabet autonóm vezetési technológiákat fejlesztő vállalata, a Waymo szerepét. A Stellantis 2024-től három új, mesterséges intelligenciára épülő technológiai platformot telepítene, amelyekre az STLA Brain, az STLA SmartCockpit és az STLA AutoDrive néven hivatkozik.

A Stellantis hosszú távú szoftverstratégiájáról szólva azzal számol, hogy 2030-ra már 34 millió darab hálózatba kötött, egymással is kommunikáló autója (connected car) lesz az utakon, szemben a jelenlegi 12 millióval. Ezzel értelemszerűen a szoftverek is egyre nagyobb szerepet játszanak majd a járművek működésében, az elektromos motorok és akkumulátorok kezelésétől az olyan funkciók beállításáig és támogatásáig, mint amilyen az önvezetés, a navigáció vagy a szórakoztató rendszerek.

A mutatós tervek már megvannak

Nem véletlen, hogy a befektetők egyre inkább a szoftveres képességeik alapján értékelik az autógyártókat, amelyek kihatnak egyrészt az elektromos hajtású járművek akkumulátorainak teljesítményére, de meghatározzák az autókból származó adatok összegyűjtésére, értelmezésére és monetizálására vonatkozó stratégiákat is. A Capgemini előrejelzése szerint 2030-ra az autóipari bevételek több mint egyötöde közvetlenül a szoftverekből származik majd.

A Stellantis szoftveres vezetője úgy látja, hogy az általuk felállított technológiai platformok "minden bizonnyal" összemérhetők lesznek a versenytársak legfejlettebb megoldásaival, és a piacvezetők közé emelik a társaságot a szoftverek és az elektronika területén. Az Automotive News beszámolója alapján a profitrátát is negyedévente végrehajtható frissítésekkel erősítenék, és összesen 4500 új szoftvermérnököt vennének fel, akiknek a folyamatos továbbképzését egy házon belül működő akadémiával is támogatnák.

Az elektromobilitással párhuzamosan az autógyártók következő csatatere a digitális és önvezető funkciókkal rendelkező szoftverarchitektúrák fejlesztését tartják, ahol egyelőre a Tesla viszi a prímet, a hagyományos autógyártók pedig hozzá igyekeznek felzárkózni. Nemrégiben a General Motors egyik alelnöke például úgy fogalmazott, hogy az új típusú járművekre való átállás az évszázados autógyártókat is szoftvercéggé változtatja, amelyek emellett hardvert is gyártanak (magukat az autókat).

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.