Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Akár publikus felhőről, akár dedikált erőforrásokkal, vagy teljesen egyedi igényekre szabható Private Cloud megoldásról beszélünk, az adatközponti technológiák rapid fejlődése egyre szélesebbre tárja a digitális kapukat. Talán túl erős és merész lenne azt hangoztatni, hogy most már tényleg bárki elkezdhet a felhővel ismerkedni; ez azért még mindig nem ilyen egyszerű, illetve a felhőtudatosságot több szinten kell értelmezni és alkalmazni. Sokan észre sem veszik, hogy a fél életük (vagy a teljes?) már valamely online szolgáltató oldalán tárolódik, míg mások "túltolják" a tudatosságot, és megszállott módon űznek el mindent és mindenkit, ha felmerül a "cloud computing" kifejezés.

Pedig a terület egyre izgalmasabb, és a háttérben elképesztő mértékű technológiai csata zajlik. Az adatközponti "vasak" életútja eddig sem volt izgalmaktól mentes, ám a 2020-as évtizedre talán még látványosabb lett a show, amit az egyes gyártók mutatnak magukból. Érdemes kicsit átböngészni a szervertechnológiával napi szinten foglalkozó szaklapokat, épp hol tartanak az általános számításokra, mesterséges intelligencia gyorsításra és adatbányászatra hangolt fejlesztések; valószínűleg leesik az állunk a számok láttán.

Hatékonyabb feladatvégzés

Egy felhőalapú szolgáltatás igénybevétele során viszonylag ritkán látszik, hogy pontosan milyen processzor- vagy adattárolási technológiák sorakoznak a háttérben. Pedig az információ egyáltalán nem titkos, sőt, kifejezetten ajánlott utánajárni az adatközponti háttérnek, legyen az bármely országban vagy kontinensen. Sok esetben kiderülhet a szolgáltatói válaszokból, hogy pl. az adott SaaS-szolgáltatási csoportot olyan kiszolgálók támogatják, amikben immár 3. generációs Intel® Xeon® Scalable Processzorok üzemelnek, akár 80 magig felskálázható formában. Hasznos támpont, ami akkor kap igazán nagy jelentőséget, amikor egyre bővül azon üzleti folyamatoknak a sora, amelyek kizárólag felhőalapon működnek a jövőben.
 


Skálázhatóság, rugalmasság, költséghatékonyság; legalábbis a fizikai infrastruktúrához képest mindenképp. Ha az erőforrások kiosztása megfelelő, akkor maga a virtuális hardver háttérbe szorul, végzi a dolgát, és kezdődhet a szoftveres finomhangolás.

Élet a felhőben

Egy-egy IaaS-szolgáltató akár 40-50-féle szoftveres környezetet is képes biztosítani az ügyfelek számára, de természetesen saját, egyedileg hangolt rendszerek telepítésére is mindig van lehetőség. Minden attól függ, hogy egy vállalat mennyire tud és akar elmélyülni a saját kezelésű virtuális kiszolgálókban, megvan-e ehhez a kellő szakértelem, tudás és humán faktor. Egy cég felhőismereteit sok esetben egy kisebb csapat vagy egy személy kezdi el építeni és beilleszteni a munkafolyamatokba, ezért nem lehet félvállról venni a projekt emberi alapjait. Egyfajta úttörő szerep ez, hiszen míg a felhő „csak” egy elem a változásban, a teljes digitalizációs átalakulás végigvitele alapjaiban formálhatja át a vállalat jövőjét.
 

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.