A szervezeti átalakításnak és a költségcsökkentéseknek hála a korábbiakhoz képest nagyobb eredményt produkált a Synergon Csoport, amely a külföldi terjeszkedésben és a cloud szolgáltatásokban látja a jövőt.
Az elmúlt hónapokban elkezdett szervezeti átalakításoknak és költségracionalizálásnak köszönhetően a korábbiakhoz képest kedvezőbb eredményekről számolt be szerdán kiadott negyedéves gyorsjelentésében a Synergon: a csoport 2011 első kilenc hónapjában 12 791 millió forint árbevételt ért el, ami 11 százalékos árbevétel emelkedést jelentett, az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedévben az előző esztendőhöz képest jelentős, 1 620 millió forintos árbevétel pozitívummal zárt a cégcsoport, ami 51 százalékos negyedéves növekedést jelentett.

A csoport magyar társaságai az idei év harmadik negyedében 57 százalékos árbevételnövekedést produkáltak. A cseh leányvállalat idei árbevétele folyamatosan megelőzte (átlagosan 11 százalékkal) a korábbi évben elért szintet, a harmadik negyedévben azonban várakozásokon felüli, kiugróan magas 23 százalékos növekedést sikerült elérni.

Átalakított cégcsoport Jeszenszky Zoltán, a Synergon Informatika Nyrt. igazgatótanácsának elnöke a cég csütörtöki tájékoztatóján elmondta: az idei esztendő feszített időszakot jelentett a társaság életében, mivel mind a cégcsoport stratégiáját, mind a szervezetet át kellett alakítani, miközben a gazdasági környezet továbbra sem alakult kedvezően. Hozzátette: a stratégiaváltás nehezén már túl vannak, nyártól megkezdődött a szervezeti átalakítás is. Az operatív cégirányítást szeptemberben Jutasi Zoltán igazgatótanácsi tag (aki korábban a Navigatornál, illetve a KÉSZ Holdingnál töltött be felsővezetői pozíciókat), akivel sikerült felgyorsítani a folyamatot - tette hozzá Jeszenszky Zoltán.

Ugyan valóban kevés még mostanában is az új piaci lehetőség, ezzel együtt a Synergon piaci pozíciói sok esetben jobbak, mint a konkurenciáé - állítja Jutasi Zoltán. A Synergon egyik fő értéke a meglévő 10 milliárd forint feletti meglévő szerződésállománya, a másik pedig a szakemberállománya. Ezek jelentették egyben a fő problémát is: a meglévő munkák miatt egy kicsit elkényelmesedtek, míközben sok olyan területtel is foglalkozott, amelyek ugyan innovatív irányba mutattak, de nem sikerült velük különösebb sikert elérni, így pedig a sikeresebb tevékenységekből kellett ezeket a veszteségeket finaszírozni.

A közelmúltban kinevezett vezérigazgató úgy véli: egy gazdasági válság közepén nem kisérletezhetnek, csak olyan tevénységekkel foglalkozhatnak, amelyek stabil eredményt hoznak a társaságnak. Az új stratégia alapján ezért csak azokat a szakmai területeket tartják fenn, amelyekben jobbak, mint a konkurencia, és egyfajta "generál kivitelezőként" az egyéb területeket - példaként az ERP-rendszer bevezetését említették - stratégiai partnerekkel oldják meg.

Már a felhőben vannak
A rendszerintegrációt a jövőben szolgáltatáscsomagokban kell elképzeni, és közműjelleggel kell az ügyfeleknek szolgáltatni - tette hozzá Jutasi Zoltán. Jánosi Tibor László, a Synergon műszaki vezérigazgató-helyettesétől megtudtuk: az IT outsourcing mellett a jövőben egyre több üzletet remélnek a cloud technológiákból is, amely piacon a Synergon elsősorban a különböző - elsősorban privát, illetve hibrid - felhőszolgáltatások integrátoraként lépnének fel, de nem zárható ki az sem, hogy saját szolgáltatásokkal jelennek majd meg a piacon. A székház egy hete lezajlott költöztetése kapcsán a Synergon maga is a "felhőbe" költözött, és immár felhőszolgáltatásként veszi meg az IT infrastruktúrát, amelyen a rendszerei futnak.

Jutasi Zoltán szerint az "új műsorszámhoz új zenészek kellenek": a Synergon az elmúlt hónapokban komoly, 10 százalék felett létszámleépítésen esett túl, és megújult a vezetése is. A vezérigazgató mellett a műszaki vezérigazgató-helyettes és Sipos Levente gazdasági vezérigazgató-helyettes is az elmúlt időszakban kezdett el a cégnél dolgozni. A stratégia részeként a külföldi terjeszkedéstől, az újabb szolgáltatások és termékek bevezetésétől, az átszervezéstől, illetve a leszűkített költségektől azt várják, hogy az elkövetkező 2-3 éven belül a Synergon Csoport 30 milliárd forintot elérő forgalmat produkáljon.

Csehországban terjeszkedik a Synergon-csoport
Felmondott szerződések miatt veszteséges a Synergon

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.