Ketten is pályáznak Európa egyik meghatározó kábelszolgáltatójára a Kabel Deutschlandra, hírügynökségi értesülések szerint egyikük, a Vodafone napokon belül megteheti ajánlatát.
A Vodafone még megvárja a Kabel Deutschland február 20-ra időzített pénzügyi jelentését, mielőtt megindítaná a tárgyalásokat a német kábeltársaság megvásárlásáról. A Bloomberg értesülését a Fierce Wireless Europe szerint egyik érintett cég sem kívánta kommentálni. A Kabel Deutschlandért, amelynek tőkepiaci értéke jelenleg 6,1 milliárd euró, a Guardian szerint a Liberty Global is versenybe szállna. Az amerikai cég nem zárta ki még további fúziók, felvásárlások lehetőségét sem az európai kábelpiacon – vélik elemzők.

Stratégiát vált a Vodafone? A Vodafone lépése ugyanakkor eddigi dominánsan mobilra alapozó stratégiájának a végét is jelentheti. A brit cég jelenleg az egyetlen olyan nagy európai szolgáltató, amely nem rendelkezik meghatározó mértékű vezetékes hálózattal, csupán elszórtan néhány kisebbel. Így nem nagyon tudja felvenni a versenyt a riválisaival a többes szolgáltatások területén, a mobil mellett a vezetékes internet és telefon szegmensében valamint a tévépiacon. Ha viszont megszerezné a jelenleg 14 millió előfizetővel rendelkező legnagyobb német kábelcéget is az ott már korábbról birtokolt 3,4 milliós ügyfélbázissal rendelkező Arcor mellé, óriási lehetőségek nyílnának meg a brit mobilszolgáltató számára. Ugyanazt a tartalmat többféle eszközön is el tudná adni az előfizetőinek.

A Vodafone egyébként már régóta nézelődik a kábelpiacon, épp a közelmúltban szalasztotta el a lehetőséget, hogy érdekeltséget szerezzen ebben a technológiában a brit és a portugál piacon, miközben a kábelcégek pedig egyre inkább kacsingatnak a mobil piac felé.

A Liberty Global például a médiaszektor öt éve nem tapasztalt mértékű felvásárlására szánta el magát azzal, hogy 16 milliárd dolláros ajánlatot tett a virtuális mobilpiacon is meghatározó jelenléttel rendelkező Virgin Mediára.

Magyar szálak ■ A Virgin csoport mobil részlege maga is erőteljes offenzívába kezdett a kelet-közép-európai régióban, néhány hónapja már ott van a lengyel piacon. Hírek szerint jött volna Magyarországra is, de az itteni mobil cégek egyelőre nem láttak benne üzletet.

Ha Liberty-Virgin-tranzakció megkapja az összes még hiányzó jóváhagyást, már nem is igazán lesz szüksége magyarországi virtuális mobil leányra, hiszen vevője egyben a fő tulajdonosa a UPC  Magyarországnak, amely tavaly indította el itteni virtuális mobilnet-szolgáltatását a Vodafone hálózatára alapozva.

"Befektetőbiztosabb" jövő előtt a kábeltársaságok
Magyarországra készül a Virgin Mobile

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.