A Google rájött, hogyan taníthatja az MI-t - MI-vel. Automaták képzik az automatákat, közeleg a Skynet kora?

Felejtsük el az eddigi gépi tanulási sémákat, a Google ugyanis bejelentette, hogy szintet lépett a mesterséges intelligencia. Az amerikai keresővállalat a Google I/O konferencián számolt be arról, hogy saját MI fejlesztése abba a fázisba jutott, ahol képes önmaga másolására és továbbfejlesztésére.

Megtanulni tanulni

A Google fejlesztette mesterséges intelligenciák új állomásáról Sundar Pichai, a vállalat CEO-ja számolt be. Közlése szerint sokat dolgoztak és dolgoznak a korábbinál jobb gépi tanulási modellek létrehozásán, de ahelyett, hogy további emberi erőforrásokat fordítanának a folyamatra, a vállalat a felelősséget a már létrehozott gépi tanulási modellek „vállára” helyezi.

A Google.ai projekt keretei között zajló változás előnyeit minden, a Google portfoliójában megtalálható termék élvezni fogja, fogadkozik az amerikai keresővállalat. Ezek közül a legfontosabb a Google Search és a Google Assistant, illetve a két szolgáltatás együttműködése, mely Pichai szerint sokat fog nyerni a most történő átállásból. Vagyis a közeljövőben megtapasztalhatjuk a hangalapú digitális személyi asszisztens és a keresés közötti integráció jobbá válását, illetve a kettő közötti, most még viszonylag éles határvonal elmosódását.

Ezen túl azonban az élet más területein is felhasználható lesz a fejlesztés; Pichai példának az egészségügyi lehetőségeit hozta fel. Többek között a mellrák diagnózisának javításában játszhat szerepet, aminek pontosságát illetően még mindig komoly tere van a fejlődésnek. De a kémia is profitálhat a gépi tanulás kiterjesztésében, olyan új molekulák tulajdonságainak megbecslésével, melyekkel hatékonyabb gyógyszerek hozhatók létre. Jelenleg az ezen a téren elérhető eredményekhez elképesztően sok időre van szükség, amit az öntanuló, önmagát tanító mesterséges intelligencia jelentősen lerövidíthet.
 

Szerverrackek TPU-val feltöltve


A fejlődést pedig felgyorsíthatja a Tensor Processor Unit második generációjának megjelenése. A vállalat saját tervezésű MI-processzorai harmincszor gyorsabbak napjaink CPU-inál, ráadásul jóval kevesebbet fogyasztanak. Az új TPU-kat már alkalmazásba is vette Google Compute Engine keretei között. Ez a platform az Amazon AWS vagy a Microsoft Azure-hoz hasonló, bérelhető számítógépes erőforrásokat kínál kutatási és egyéb célokból.

Ellenséges vonalak mögött

Szintén a Google I/O-n derült ki, hogy a Google Assistant elérhető az iPhone-okon; az Android környezetben megszokott működést nyújtva a rivális platformon. Ezzel az eddigi közvetett rivalizálás a Sirivel közvetlenné válik, a kérdés persze az, hogy tud-e annyival többet a Google Assistant, hogy megérje az iPhone-felhasználóknak váltani a beépített digitális személyi asszisztensről.
 


Fejlesztője szerint a Google Assistant összetettebb feladatokkal és kérdésekkel is megbirkózik, olyanokkal is, amik a Sirin már kifognak. Az iOS widgettel is rendelkező asszisztenssel gyors telefonhívásokat lehet intézni, a Google Maps-et használja az Apple Maps helyett, e-mailek/SMS-ek/iMessages üzenetek küldhetők, emlékeztetők és naptári események állíthatók be, vezérelhető a zenelejátszás, szóban keresésre bírható a Google kereső,és  emberi beszélgetésekre hasonlító módon lehet vele társalogni.

Ugyanakkor az „OK, Google” nem működik iPhone-on, és valamilyen furcsa okból kifolyólag ébresztést sem lehet beállítani vele. Ezen felül nem érhető el a Home gomb segítségével. Ha azonban ezen túlteszi magát az ember, akkor a 256 MB-os, iOS 9.1 vagy annál újabb platformokon futó appot bármikor letöltheti.

Megszabadulhatunk az appletöltésektől?

Végül az Android O is említést érdemel. A legutolsó mobil OS újdonságról szintén a Google I/O-n hullott le a lepel; tulajdonképpen az Instant Apps továbbgondolásáról van szó. Utóbbi immár az Android operációs rendszer szorosabban integrált részét képezi és az összes fejlesztő számára elérhetővé vált.

De mit is jelent ez? Hamarosan minialkalmazások özönére készülhetünk fel, amelyek letöltés és telepítés nélkül is használhatók. Ezzel nem csak időt, hanem tárhelyet is meg lehet takarítani az okostelefonon; vizuálisan gazdag, mobilra optimalizált csomagok képében élvezhető a szolgáltatás, hangzik a Google szlogen. Egy keresési eredményre vagy linkre kattintva az Android O appszerű környezetet jelenít meg, amivel könnyen olvashatók és megoszthatók a cikkek, megvásárolhatók a termékek és így tovább.

Az Instant Apps-et integrálták a gyorsindítóba, így egy alkalmazásra rákeresve könnyen megtalálható. Jelenleg a legjobb példa működésére a The New York Times keresztrejtvény fejtő appja. Ha gyakran akarja használni az Android telefon tulajdonosa, akkor csak le kell mentenie az ikonját a kezdőképernyőre.

Az Instant Apps régebbi Android változatokkal is együttműködik, de a Google szerint az igazi élményt a hamarosan megjelenő Android O-n hozza majd el. 

Cloud & big data

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.