Túljutott a fejlesztés legelső mérföldkövén a MELLODDY projekt, már üzemel a gyógyszerfejlesztések felgyorsítását segítő MI-platform.
Hirdetés
 

Tavaly júniusban összesen tíz gyógyszeripari nagyvállalat állapodott meg egymással egy közös platform kifejlesztésében, amelynek célja az olyan technológiák kiaknázása a gyógyszerkutatásban, mint amilyenek az elosztott gépi tanulást alkalmazó mélytanuló algoritmusok. A MELLODDY (Machine Learning Ledger Orchestration for Drug Discovery) néven hivatkozott projektbe az Amgen, az Astellas, az AstraZeneca, a Bayer, a Boehringer, a GSK, a Servier, a Janssen, a Merck és a Novartis is beszállt, technológiai partnereik között pedig Nvidia mellett ott vannak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem bizonyos egységei is.

Az első körben három évesre tervezett program résztvevői tegnap jelentették be, hogy teljesítették az első év végére ütemezett céljukat, vagyis a platform sikeres telepítését, és azon már az első műveletek is lefutottak.

A statisztikák szerint a klinikai tesztek fázisába lépő gyógyszereknek is csak mindössze 12 százaléka jut el a kareskedelmi forgalomba, összességében pedig elmondható, hogy az ilyen szereknek is átlagosan 10 évébe kerül, hogy bejárják a hatóanyag felfedezésétől a patikákig vezető utat. Az Amerikai Gyógyszeripari Kutatók és Gyártók Szövetsége  (PhRAMA) adatai alapján a klinikai tesztek önmagukban is 6-7 évet ölelnek fel, ami esetenként 2,6 milliárd dolláros teljes K+F költséget jelent.

Úgy állnak össze, hogy nem kell összeállniuk

A MELLODDY konzorcium célja, hogy a federált (vagy elosztott) gépi tanulás alkalmazásával jelentősen felgyorsítsa ezt a folyamatot. Ez a decentralizált megközelítés tulajdonképpen az adatok keletkezési helyéhez, a hálózat pereméhez rendeli a tanításért felelős algoritmusokat, anélkül, hogy ténylegesen meg kellene osztani egymással a vonatkozó eszközökön lévő adatkészleteket, a központi szerverek feladata pedig a műveletek összehangolása. Ez ugyanaz a megközelítés, amit mások mellett például a felhasználói adatok anonimizált elemzésében is használnak, megbízható harmadik felet iktatva be az emberi felügyelet vagy értesítések nélküli folyamatokba.

A platformhoz, amelyet egyébként részben az AWS szolgáltatásában hosztolnak, a résztvevők ebben a tekintetben biztonságosan csatlakoztatják saját adatkészleteiket az architektúra egy lokális példányán keresztül, miközben a visszakövethetőséget a gyógyszeripari vállalatok által közösen használt privát blokklánc biztosítja. A MELLODDY állítólag már átment a kifejezetten szigorú  és széles körű biztonsági auditokon, amelyeket a külső partnerek mellett a partnercégek saját informatikai szakemberei végeztek.

A mostani hírek szerint a partnereknál már zajlik az első körben futott folyamtok üzleti és tudományos szempontból való kiértékelése, az eredményeket pedig publikálni is fogják valamilyen nyilvános felületen. A projekt következő két évében már a közös prediktív modell teljesítményének folyamatos javítására koncentrálnak, ami azt is jelenti, hogy egyre nagyobb adattömeget töltenek a rendszerbe.

A MELLODDY becsült teljes költségvetése egyelőre 18,4 millió euró, és támogatást kap a 2008-ban indult Innovative Medicines Initiative (IMI) nevű köz-magán társulástól, ami az Európai Unió és az európai gyógyszeripar tudományos programja.

Cloud & big data

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.