Egy múlt héten kiadott kormányhatározat szerint komoly beruházások történnek a hazai szuperszámítógép-infrastruktúrába.

A magyar szuperszámítógép-hálózat (HPC – High Performance Computing) látványos bővülését tervezi a kormány. Egy a július 23-ai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a jövő évtől jelentős forrásokat fognak biztosítani arra, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányításával korszerű és erős HPC-infrastruktúra épüljön ki Magyarországon. Ezzel párhuzamosan azonban tovább folyik az Olaszország kezdeményezte és 2018-ban elindult EuroHPC Közös Vállalkozás projekt is, amely bolognai központtal épít ki jelentős EU-s szuperszámítógép-kapacitást.

Öt év alatt valósul meg

A kormányhatározat szerint a hazai fejlesztés két szakaszban valósul meg. A határozatban közelebbről nem részletezett első szakasz megvalósítási határideje 2022. február 28. A pénzt mind a fejlesztésre, mind a fenntartásra és üzemeltetésre a pénzügyminiszternek kell biztosítania. Az első szakaszra 2021-ben 344 millió forintot, 2022-től pedig évi közel 526 millió forintot szánnak.

2025-re azonban már a második fejlesztési szakasznak is le kell zárulnia. A cél, hogy öt év múlva európai szinten kiemelkedő teljesítményű HPC-infrastruktúra jöjjön létre. A kormányhatározat szerint a második szakasz finanszírozását az Unió 2021-2027-es költségvetéséből Magyarországnak jutó támogatásokból biztosítanák.

Ugyanakkor ezzel párhuzamosan azonnali feladatként kapta az ITM-et irányító Palkovics László az EuroHPC-s kötelezettségek teljesítését is. Például azonnali hatállyal fel kell állítani a KIFÜN-n (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség) belül egy HPC Kompetencia Központot. Ennek a központnak a finanszírozására az ITM-nek kell saját keretéből forrást biztosítania, jövőre 170 millió forintot, 2022-ben 255 milliót, utána viszont már évi 340 milliót.
 

Ezeket a HPC-ket koordinálja a KIFÜ

Az ITM-et vezető miniszter feladata az is, hogy biztosítsa a forrásokat az EuroHPC Közös Vállalkozási tagként kötelező HPC-kutatási-innovációs tevékenység ellátásához. 2021-ben erre 110 millió forint kell. Ez a feltétele ugyanis, hogy az EuroHPC Közös Vállalkozás ugyanekkora összeggel járuljon hozzá a hazai szuperszámítógép-területi kutatók kutatási és innovációs feladatainak finanszírozásához.

HPC-ből sose elég

A technológiai nagyhatalmak között folyamatos a versenyfutás a HPC terén. Most épp a japánok vezetnek a Fugakuval. A világ jelenleg legerősebb HPC-jének elméleti maximális teljesítménye több mint 400 petaflops. Amit Bolgonában építenek, mindössze 150 petaflopsos, viszont már azzal a teljesítménnyel is óriásit dob majd például a gyógyszer- és vegyészeti kutatások, a mesterséges intelligencia vagy az önvezető járművek témakörében folyó kutatások sebességén.

Magyarországon ehhez képest szerény HPC-kapacitások vannak. Bár minden nagyobb egyetemi városban (Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs, Szeged) működik szuperszámítógép, jelentősebb erőforrásokkal csak a Debreceni Egyetem rendelkezik, ott három HPC összesen 380 teraflops kapacitást biztosít.

A magyar HPC-k üzemeltetését, valamint az összesen mintegy 440 teraflopnyi kapacitás kiosztását a KIFÜ alá helyezett Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) koordinálja.

A HPC rendszerek építése rendkívül drága. A bolognai központtal épülő európai rendszer (igaz, ez több önálló HPC-t is tartalmaz, és biztosítani kell a hozzáférést a kezdeményezésben részt vevő országoknak is) nagyságrendileg egymilliárd euróba kerül majd. Az IBM sokáig listavezető konfigurációja, a 2018-ban átadott Summit 200 millió dollárba került, de a Big Blue következő, talán a jelenlegi japán listavezetőnél is erősebb szuperszámítógépe, a Summit Aurora tervezett költségvetése már 500 millió dollár.

Piaci hírek

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.