Mi változott az új iPhone-ok megjelenésével? Az Apple szempontjából lényegében semmi, csak még inkább a luxuscikkek irányába mozdultak el a telefonjai. Így reagál a cég a mobilpiac telítettségére.

A tőzsde láthatólag jól fogadta az Apple két napja bemutatott új készülékeit. Míg szerdán 218 dollár közelében nyitott az árfolyam, csütörtökön már 227,5 dollár körül is járt. Pedig az Apple szempontjából továbbra sem változott semmi. A vállalat szorgalmasan építgeti azokat a területeket, amelyek túlmutatnak a mobilgyártáson, de a bevételek zömét egyelőre a telefonok adják. A befektetők azonban ezt nem érzik problémának: a vállalat augusztus elején átlépte az 1000 milliárd dolláros cégértéket, és mivel a részvények árfolyamának emelkedése azóta sem állt meg, most már közelít az 1100 milliárdhoz.

De a háttérben továbbra is ott van a probléma, hogy a mobilpiac a telítettség jegyeit mutatja, a tavalyi év terendje a kismértékű, de már kimutatható zsugorodás volt mind a Gartner, mind az IDC szerint. A Strategy Analytics is úgy látja, hogy hosszabb távon ezzel a trenddel kell számolni. Erre utal a kutatócég szerint a készülékek csereciklusának növekedése, és az is, hogy a mobiloperátorok egyre kisebb mértékben támogatják az új eszközök vásárlását.

Ugyanakkor az Apple hosszabb távon is építhet extrémen hűséges felhasználói körére, amely nem akar elszakadni az Apple-ökoszisztémától. Idén februárban a pénzügyi eredmények kapcsán Tim Cook azt nyilatkozta, hogy tavaly év végén 1,3 milliárd aktív Apple-készülék volt a világban. Ez óriási szám. A Facebook például tavasszal 2,2 milliárd olyan aktív felhasználóról számolt be, aki havonta legalább egyszer valamilyen aktivitást fejt ki a közösségi oldalon, de az Apple-felhasználók valószínűleg ennél sokkal intenzívebb kapcsolatot ápolnak eszközeikkel. (Az is igaz persze, hogy az eszközök száma jóval kevesebb felhasználót jelent, hiszen épp az az Apple egyik erőssége, hogy aki a Macre esküszik, valószínűleg telefonból is almás logójút választ, és akkor már beszerez a kettő közé egy iPad-et is.)

Jó választ adnak erre az új telefonok?

Szerdán este Cupertinóban végre mindenki megtudhatta, mennyire jól sikerült összeraknia az új iPhone-okról kiszivárgot (szivárogtatott) információkat. A bemutatóról készült beszámolók többsége két dologban többé-kevésbé egyetértett: nem jöttek forradalmi újítások, ellenben drágán. Nem térünk ki részletesen a készülékek technikai részleteire – azokról hozzáértő tollakból olvashatnak összefoglalót magyarul is itt vagy itt –, csak a fontosabb újdonságokra szorítkozunk.

A három új telefon közül az iPhone X leváltására jött az 5,8 hüvelkyes OLED kijelzős iPhone Xs, aminek készült egy nagyobb, 6,5 hüvelykes változata is, az iPhone Xs Max, az olcsóbb kategóriát pedig az iPhone Xr képviseli. Kinézetre a három telefon nagyon hasonló, de az olcsóbb verziónál azért takarékoskodtak a minőségibb anyagokkal. Mindhárom készülék a tavaly bemutatott vékony kávás kialakítás kapta, felül kivágással.
 

Lehet választani: az iPhone Xs (jobbra) és a nagyobb testévre, az Xs Max

Az Xs modell kijelzője a korábbi verziónál kétszer ellenállóbb Gorilla Glass 6 felületet kapott. Felbontása 2436×1125 képpont (458 ppi képpont-sűrűség), és támogatja True Tone technológiát, ami a környezeti fény hőmérsékletéhez igazítja a kijelzőt. A kijelzőknél egyelőre maradt nyomásérzékeny 3D Touch technológia. A kamerák fejlődtek. Maradt két 12 megapixeles kamera a hátlapon, de növelték a képszenzor méretét. Az előlapi 7 megapixeles pedig gyorsabb szenzort kapott.

A porcesszor a tavaly bemutatott hatmagos (2+4) A11 utóda, az A12 Bionic. Ez jobb teljesítményt és hatékonyabb energiatakarékosságot hoz. Ugyanúgy hatmagos (2+4), mint az A11, de a két nagy számítási teljesítményre kihegyezett mag 15 százalékkal erősebb, miközben 40 százalékkal csökkent a fogyasztása, míg a négy kisebb teljesítményű magnál "csak" a fogyasztást csökkentették a felére. A készülék fejlettebb, 50 százalékkal növelt teljesítményű grafikus vezérlőt kapott, és ezzel együtt a gépi tanulás is fejlődött (Neural Engine). Van továbbá gigabites LTE-támogatás, és a régóta várt Dual SIM is megérkezett, igaz, a felhasználóknak ez egyik esetben eSIM-et kell használniuk (csak a kínai piacra készül két nano SIM-mel a készülék.)

Az Xs Max kisebbfajta tepsi a maga 6,5 hüvelykes képátlójával. Ez az eddigi legnagyobb kijelzőjű iPhone. Az OLED display felbontása 2688×1242 képpont.

Az iPhone Xr képviseli az olcsó kategóriát. A kijelzője 6,1 hüvelykes, de csak LCD (1792×828 képpont) és üveg borítású, nem támogatja a 3D Touch technológiát sem. A hátlap alumínium. Amúgy szintén A12 Bionic dologzik benne. A csúcsmodellkénél gyengébb a por- és vízállósága.

Amiben viszont mindhárom készülék megegyezik, hogy nagyon drága. Az Xs 400 ezer forinttól indul, Xs Max pedig 440 ezernél, de utóbbi 512 GB-os csúcskonfigurációja már közel 580 ezer forint lesz. Az Xr olcsósága is viszonylagos: kezdőára 300 ezer forint lesz.

Ugyanakkor az Apple kivezeti az iPhone SE-t, így a legolcsóbb készülék az iPhone 7 lesz 180 ezer forintért.

Jó stratégia a drágítás?

A Bloomberg idéz egy felmérést, amely szerint bejöhet a drágítási stratégia az Apple-nek. Az iPhone-felhasználók 40 százaléka ugyanis nem állt át iPhone X-re, mert nem hozott számukra annyi újdonságot, amennyiért megérte volna számikra váltani. Most az Xs és Xs Max azonban, különösen a nagyobb OLED kijelzővel és a tavalyi modell továbbfejlesztéseivel már kellően vonzó lehet számukra.

 
Apple iPhone Xs, Xs Max, Xr
Infogram


Az előrejelzések szerint a 2019-es pénzügyi évben 791 dollár átlagárat is elérhetnek az iPhone-ok szemben a 2017-es 652 dolláros átlagárra. A drágítás tehát látványos. A magyarázatnak azonban csak az egyik része lehet az, hogy egy zsugorodó piacon kell növekedést produkálni. A másik komoly kihívás az egyelőre bizonytalan kimenetelű vámháború Kína és az Egyesült Államok között. Mint azzal korábban foglalkoztunk, az áremelésnek lehet olyan olvasata is, hogy ezzel az Apple a vámháború okozta növekvő költségeknek is elébe megy.

Konzumer tech

Megelőzte magát az új Raspberry Pi

A 4 Model B-t ugyanis 2020-ra ígérték. Erős processzor, maximum 4 gigabájt memória és egy sor kiegészítő jött az új modellel.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

Hirdetés

Hogyan védekezzünk a rendszergazdai azonosító lopása ellen?

Előző cikkeinkben áttekintettük, hogy mik a kiemelt felhasználói azonosítólopás (privileged identity theft) tipikus módszerei, és miért jelent ez a támadási forma óriási veszélyt a vállalatok adatvagyonára. Mostani cikkünkben bemutatjuk milyen megoldások léteznek a védekezésre.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.