A keresőóriás megsokszorozná a világon beszélt nyelvek feldolgozásával kapcsolatos, jelenleg sem szerény képességeit.

Egy New Yorkban tegnap tartott mesterséges intelligenciára fókuszáló rendezvényén jelentette be a Google az úgynevezett 1000 Languages Initiative-et. A kezdeményezés nevében hordozza célját, ami egy olyan MI-modell létrehozása, amely képes megérteni és feldolgozni a világ ezer leggyakrabban beszélt nyelvét. 

Az erről, illetve általában a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekről kiadott blogposztban a vállalat vezető munkatársa arról ír, hogy a nyelv a legfontosabb kommunikációs eszközünk, ám miközben világszerte több mint 7000 nyelvet beszélnek az emberek, ezek elenyésző része van "rendesenl reprezentálva" az interneten. Utóbbi alapvetően megnehezíti a gépi fordítást végző programok dolgát, hiszen ezeket az algoritmusokat hatalmas mennyiségű adattömegre támaszkodva fejlesztik, ami nem áll rendelkezésre a kisebb (de potenciálisan akár több millió embert is kitevő) népességek által használt nyelvek, nyelvjárások esetében.

A helyzet orvoslására a keresőóriás kutatói kifejlesztettek egy univerzális beszédmodellt (Universal Speech Model, USM), amelyet több mint 400 nyelvre képeztek ki, így ez a cég állítása szerint az eddigi legnagyobb lefedettségű beszédmodellnek tekinthető. A készlet kibővítésére a Google folyamatosan keresi az együttműködési lehetőségeket a világ különböző közösségeivel, hogy hozzájuthasson a szükséges adatkészletéhez a még nem lefedett nyelvek esetében is.

A cég témával kapcsolatos erőfeszítéseit a legtöbben a Google Translate/Fordító szolgáltatáson keresztül tapasztalhatták meg a gyakorlatban. A vállalat hosszú évek óta csiszolja nyelvi feldolgozási technológiáját, hogy aztán azt a fülhallgatóktól kezdve a YouTube automatikusan generált feliratozásáig portfóliója számos eleménél kamatoztathassa.

Mások sem tétlenkednek

A Google-lel több fronton is riválisként küzdő Meta épp a nyáron jelentette be szándékát, miszerint egyetlen nyelvet sem hagy az út szélén. A Facebok anyavállalatának új fordítóprogramja a cég állítása szerint minden tekintetben lepipálja a hasonló alkalmazásokat. A mesterséges intelligenciára támaszkodó algoritmus legfontosabb tulajdonsága, hogy összesen 200 különböző nyelvvel képes megbirkózni bármilyen kombinációpárban. Köztük van több tucat olyan afrikai nyelv is, amelyet a jelenleg széles körben használt fordítóeszközök egyike sem támogat.

Ráadásul a témával kapcsolatos kutatások újabb eredményeket hoztak ősszel. A Meta munkatársainak sikerült MI-alapú beszéd-beszéd fordítórendszert készíteni a hokkienhez. Ez egy elsősorban szóbeli kínai nyelvjárás, amit a szakemberek kvázi esettanulmányként használnának az univerzális beszédfordító megalkotásához.

Cloud & big data

Az idegenekre vadászó MI máris gyanús jeleket talált az űrben

Az űrből érkező rádiójelek átfésüléséhez és a zaj kiszűréséhez is nagy segítséget jelent a mesterséges intelligencia, lehetővé teéve az óriási adattömeg hatékonyabb feldolgozását.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.