Most mutatkozott be, de nyáron már a budapesti tőzsdére menne a cég.

Tíz év alatt ezer startup befektetőjének lenni – ezt az ambiciózus célt fogalmazta meg a tegnap bemutatkozó STRT (ejtsd: start) Holding. A magyar és regionális startupok jelentősen lemaradtak Európa és a világ más részein működő kezdő vállalkozásaitól. Mint a holding közleménye írja, ez befektetői oldalról részben az állami pénz túlsúlyára, részben a megfelelő tudástranszfer biztosításának a hiányára vezethető vissza. Az STRT holding ezen akar változtatni: a tőke mellé üzleti tudást, tapasztalatot, partnerséget és piacismeretet is nyújt. A cél az, hogy a magyar és régiós startupok a mainál jóval nagyobb arányban váljanak sikeressé.

A Baconsult alapítója, Balogh Péter "Petya" vezetésével induló befektető cég előzetesen két fontos mérföldkövet határozott meg: tíz éven belül mintegy ezer startupba szeretne befektetni, és tizenöt év alatt emelné a holding értékét egymilliárd euróra. Balogh mellett a holding alapító tagja felesége, Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs és a Baconsult társalapítója, aki a marketing területért lesz felelős. Kozma Andrea, a CEU iLab alapítója (eddig 85 céget inkubált csapatával) irányítja a portfólióba tartozó cégek mentorálását. Langmár Péter (a Lab.Coop és a Green Fox Academy társalapítója, a SmartWare.tech befektetési partnere) felel az új befektetők bevonásáért, illetve ő vezeti a befektetési tevékenységet. Molnár Ádám startupper, technológus felel a skálázhatóságot segítő információs struktúrák és folyamatok kialakításáért, valamint menedzseli a workshopokat, közösségi és mentorprogramokat. Az NNG korábbi pénzügyi vezetője, Nagy István feladata a teljes pénzügyi és üzleti adminisztráció. P. Tóth András (a CodeBerry- és a YearCompass alapítója) koordinálja az oktatást és a tananyag gyártását, de ő felel a holding IT-infrastruktúrájának kiépítéséért és üzemeltetéséért is. Az alapítók mögött olyan sikeres befektetések állnak, mint a Commsignia, a Prefixbox, a BookR Kids, a Quantum, a Logiscool, a Salarify, a Talk-A-Bot vagy a Rescan360.

Balogh, aki az STRT Holding ügyvezetője, arról beszélt, hogy az alapítók régóta aktív részesei a hazai startup ökoszisztémának, különböző formációkban több mint 140 startupot inkubáltak, ezért jól látják a nehézségeit is. "Három területen mindenképpen mások leszünk, mint a többi befektető" – hangsúlyozta Balogh. "Egyrészt mi nemcsak pénzt adunk, hanem egy átfogó tudásprogramot is. Másrészt türelmesen állunk a velünk dolgozó vállalkozásokhoz. Nem hajszoljuk őket korai cégeladásba, hanem abban támogatjuk őket, hogy minél tovább, minél nagyobbra növekedjenek. Harmadrészt mi a Magyarországon megszokottnál lényegesen rugalmasabb és vállalkozóbarátabb feltételekkel fektetünk be köszönhetően annak, hogy magántőkét biztosítunk a cégeknek. A kontroll helyett arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minél hasznosabbak legyünk számukra."

A piacról vonnak be tőkét

A tervek szerint a portfóliójukba kerülő startupoknak tanfolyamokat, workshopokat szerveznek, melyeken releváns, friss szakmai tudáshoz juthatnak. Emellett személyesen is mentorálják a cégeket, szakmai anyagokat készítenek számukra, összekötik őket potenciális partnerekkel, ügyfelekkel, de segítenek a következő körös tőkebevonásokban és a cégeladásban is.

A társaság globális ambíciókkal rendelkező technológiai stratupokat keres (B2B SaaS, mesterséges intelligencia, oktatás, mobilitás stb.). Első vagy korai befektetőként jellemzően 20-30 millió forintos befektetéseket terveznek átlagosan 10 éves intervallumot megcélozva.

A társaság mihamarabb meg szeretne jelenni a BÉT Xtend piacán, hogy likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tegye az intézményi és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek előkészítéseként a közelmúltban mintegy 30 szakmai angyalbefektető szállt be a társaságba, és folyamatban van egy zártkörű nagyobb tőkebevonás is. Ezt követően, idén nyáron várható a cég részvényeinek tőzsdei bevezetése.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.