A COBOL programnyelvet jobbára már csak az idősebb programozógeneráció ismeri. Pedig sok pénzintézetnél és állami szervnél még mindig fontos szerepet tölt be.

A hetvenes-nyolcvanas években rengeteg rendszert építettek a COBOL (Common Business-Oriented Language) nevű programnyelv segítségével a pénzügyi szektorban és az állami rendszerekben. Ma már viszont alig találni olyan szakembert, aki konyítana ehhez a kritikus rendszerekre szabott nyelvhez. Ám hiába jött a Java, a C vagy a Python, a COBOL-ban írt rendszereket mind a mai napig nem sikerült leváltani, sőt nagyon sok helyen továbbra is a core rendszerek alapjait adják.

A szervezetek kompetenciahiánya nem kis részben a 2008-as világgazdasági válság hatására alakult ki. Akkor az IT-részlegeken is végigsöprő elbocsátási hullámnak ugyanis főleg az idősebb korosztály esett áldozatul, épp az, amelyik értett a legacy rendszerekhez. Az informatikai vezetők ugyanis a legkisebb véráldozat árán akarták átvészelni a nehéz időszakot, ezért elsősorban azokat küldték el, akik például előrehozott nyugdíjjal távozhattak.

És hogy miért baj ez? A Reuters egy összeállítása szerint a banki rendszerek 43 százaléka még mindig COBOL-ra épül, és közel 220 milliárd, ilyen nyelven írt kódsor van használatban. És hogy az ezek leváltásával járó kockázatot is felmérhessük: világszerte napi 3000 milliárd dollár (!) tranzakció folyik keresztül a COBOL-ban írt rendszereken: folyószámla-kezelés, kártyarendszer, ATM-hálózatok, hitelezési szolgáltatások stb. kötődnek hozzájuk.

A digitalizáció súlyosbító tényező

Mivel nem történt meg – és teljes mértékben rövid távon nem is fog megtörténni – a COBOL-ban írt rendszerek teljes kiváltása, a pénzügyi szektorban óriási tempóban történő digitalizáció csak súlyosbítja azt a problémát, hogy egyre kevesebb az olyan szakember, aki képes COBOL-ban dolgozni.

 
COBOL-programozók életkora
Create bar charts

A probléma világszerte általános. A Hays Hungary egyik üzletágvezetője például tavaly arról beszélt lapunknak, hogy bár a 24-45 év közötti fejlesztőkre van nagy kereslet, a COBOL épp az a terület, ahol ötven fölötti szakembereket is jobbnál jobb ajánlatokkal halmozzák el.

A COBOL-programozók iránti igényt lovagolta meg egy amerikai cég a COBOL Cowboys. Maga a cég fiatal, mint egy startup: 2013-ban alapította egy dédnagypapa, a most 75 éves Bill Hinshaw. A cég nevét pedig az Űrcowboyok című film ihlette, amelyben négy nyugdíjas pilótát vetnek be egy régi műhold levadászására. És azért őket, mert a fiatalok közül már senki nem ért az akkori technikához.

A COBOL Cowboys alkalmazottainak zöme nyugdíjas, bár van közöttük néhány fiatal is, akik olykor még 50 évesnél is fiatalabbak. Munkájuk viszont van bőven, elsősorban pénzintézeteknek dolgoznak, és nem is kis pénzért. A cég alapítója szerint egy COBOL-programozó órabére a 100 dollárt is meghaladja. Sokan mégis inkább ezt fizetik ki, mint a rendszer cseréjét, mert a szakember-bérlésnél nagyságrendekkel többe kerülne.

Nem lenne jobb mégis váltani?

A COBOL Cowboys alapítója maga is találkozott olyan szoftverrel, amit még ő írt a 70-es években, és még mindig használják. A programozási sztenderdek azonban azóta sokat változtak. Azt például több programozó is említette a Reutersnek, hogy ezekhez a programokhoz általában nincs megfelelő és részteles dokumentáció, így egy kívülálló számára gyakorlatilag megközelíthetetlenek ezek a rendszerek.

A másik probléma, hogy a legacy rendszerek különböző generációi épülnek egymásra, és ezek között a rétegek gyakran szorosan kapcsolódnak is egymáshoz. Ugyanakkor leváltásuk mégis nagyon kockázatos, mert rendszerint érinti a számlavezető rendszereket. Annál nagyobb rémálmot pedig egy bankvezető sem tud elképzelni, mint amikor ügyfelek millióinak tűnnek el a számlaadatai.

 
Programnyelvek népszerűsége 1987-2017
Create line charts

És persze ott vannak a váltás költségei is. A Reuters példaként hoz egy ausztrál bankot, amely 2012-ben fogott bele a core banki platformja leváltásába. A projekt végül öt évig tartott, és 750 millió dollárba került. Ennek ellenére egyre több bank figyeli azokat a konkurenseit, melyek belevágtak egy ilyen projektbe.

IBM: közel sem ilyen sötét a helyzet

Az IBM, amelynek a COBOL programokat futtató mainframe még mindig fontos bevételi forrása, közel sem látja sötéten a helyzetet. A vállalat már idejekorán felismerte, hogy a programnyelvet ismerő szakemberek hiánya nehézségeket okozhat. Indítottak egy olyan ösztöndíj-programot, amelyben fiatal programozókat képeznek ki régi kódok kezelésére. Az IBM saját bevallása szerint világszerte 180 ezren végezték el a tréninget.

Az IBM egyébként próbálja védeni a COBOL és ezáltal mainframe-jei pozícióját. Tavaly például azért vásárolt fel egy izraeli céget, az EZ Legacy-t, mert annak megoldásai segítik az alkalmazásmenedzsmentet a COBOL-ban írt programok esetében is.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.