Ransomware-támadás érte a Capcom videójáték-gyártó céget. Emellett egy terabájt értékes adatot is elloptak a támadók.

Sokan érezhetik veszélyben kedvenc videós játékukat. Súlyos zsarólóvírus-támadás érte a Capcomot. A japán vállalat fejleszti és adja ki például a Resident Evilt, a Street Fightert, a Devil May Cry-t és a Monster Huntert. A támadás nem csak a rendszerek titkosításával járt. A kiberbűnözők az új trendeknek megfelelően vittek mindent, amit értek, azaz a hírek szerint nagy mennyiségű adatot töltöttek le a cég szervereiről.

Talán az ügyfelek adatai megúszták... Talán...

A társaság november 4-én adott ki sajtóközleményt a támadásról, amit állítólag két nappal korábban fedeztek fel. Miután illetéktelen hozzáféréseket észleltek a belső hálózatukban, kénytelenek voltak leállítani egyes hálózati műveleteket. A támadás érintette a levelezőrendszerüket és egyes fájlszervereiket is. Első körben csupán annyit tudtak tenni, hogy kiraktak egy tájékoztatást a weboldalukra, hogy az ügyfelek egyelőre ne várjanak választ a leveleikre vagy a kéréseikre. Arra utaló jeleket azonban nem találtak, hogy a támadás veszélyeztetett volna ügyféladatokat.

A támadók a Ragnar Locker néven ismert ransomware-t használták, ami egy elég trükkösen terjedő károkozó. A Sophos még az év elején fedezte fel, hogy a Ragnar Locker telepít maga alá egy virtuális gépet, aminek a segítségével sokkal könnyebben el tudja rejteni magát a védelmi rendszerek elől. Mivel maga a ransomware a virtuális vendéggépen belül fut, a fizikai gazdagépen lévő biztonsági szoftverek nem férnek hozzá. A módszer annyira jól működik, hogy idén a nyáron már az egyik legnépszerűbb és szolgáltatásként is elérhető zsarolóprogram, a Maze fejlesztői is beépítették.

Az új trendnek megfelelően a Capcom támadói is bebiztosították magukat: a titkosítás mellett letöltöttek 1 terabájtnyi adatot is a cég rendszereiből. Ezek között vannak könyvelési adatok, banki kimutatások, pénzügyi jelentések, adóügyi dokumentumok is. Emellett a zsarolók kezébe került a cég egy sor szabadalmának dokumentációja, érzékeny üzleti adatok, alkalmazottak és ügyfelek személyes adatai, szerződések, e-mailek, privát beszélgetések. A támadók az adatok ellopását képernyőmentésekkel bizonyították.

A titkosítás feloldásáért és az adatok törléséért állítólag 11 millió dollárt kérnek a vállalattól, legalábbis ezt állította a SecurityWeeknek egy a Twitteren pancak3lullz álnéven publikáló biztonsági kutató, aki állítólag az elkövetőktől szerezte az infóit. A kutató úgy tudja – szintén ebből a forrásból –, hogy a támadás során a ransomware mintegy kétezer szervert titkosított, köztük fájlszervereket is.

Szaporodnak a támadások

A Kaspersky tavaly még azt prognosztizálta, hogy 2020-ban várhatóan csökken a zsarolóvírusokkal elkövetett támadások száma. Ehelyett azonban mintha megszaporodtak volna az ilyen bűncselekmények. A kiberbűnözők érdeklődése a nagy szervezetek felé fordult, melyek az üzletmenet-folytonosság kényszere miatt nagyobb valószínűséggel hajlandók fizetni. A Ragnar Locker üzemeltetői is kifejezetten nagyvadakra utaznak. Hasonló nagyságrendű váltságdíjat, 10,9 millió dollárnyi bitcoint követeltek a megújuló energiával foglalkozó EDP-től (Energias de Portugal), amelynek rendszereit májusban támadták meg. Ugyanezt a csapatot sejtik amögött a támadás mögött is, amely szeptemberben bénította meg a CMA CGM működését. A tengeri szállítással és logisztikával foglalkozó francia nagyvállalatnál, amelynek 160 országban összesen 110 ezer alkalmazottja, sok száz irodája és raktára, valamint közel félezer hajóból álló flottája van, egy időre a teljes belső és külső kommunikáció leállt.

Friss hír, hogy zsarolóvírus-támadás érte a világ második legnagyobb laptop-összeszerelő vállalatát, a tajvani Compalt, amely az Apple-nek, az Acernek, a Lenovónak, a Dellnek, a Toshibának, a HP-nak és a Fujitsunak is gyárt gépeket. A ZDNet információi szerint a támadás mögött a DoppelPaymer ransomware-t üzemeltető bűnözői csoport állhat. Biztosat azonban nem lehet tudni, mert bár a Yahoo Taiwanhoz a vállalat dolgozóitól eljutott olyan képernyőmentés, amely váltságdíj fizetésére szólítja fel a vállalat vezetőit, a gyártó cég vezetése csak a kibertámadást ismerte el, azt nem, hogy zsarolóvírus okozta a fennakadást.

Biztonság

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.