Ransomware-támadás érte a Capcom videójáték-gyártó céget. Emellett egy terabájt értékes adatot is elloptak a támadók.

Sokan érezhetik veszélyben kedvenc videós játékukat. Súlyos zsarólóvírus-támadás érte a Capcomot. A japán vállalat fejleszti és adja ki például a Resident Evilt, a Street Fightert, a Devil May Cry-t és a Monster Huntert. A támadás nem csak a rendszerek titkosításával járt. A kiberbűnözők az új trendeknek megfelelően vittek mindent, amit értek, azaz a hírek szerint nagy mennyiségű adatot töltöttek le a cég szervereiről.

Talán az ügyfelek adatai megúszták... Talán...

A társaság november 4-én adott ki sajtóközleményt a támadásról, amit állítólag két nappal korábban fedeztek fel. Miután illetéktelen hozzáféréseket észleltek a belső hálózatukban, kénytelenek voltak leállítani egyes hálózati műveleteket. A támadás érintette a levelezőrendszerüket és egyes fájlszervereiket is. Első körben csupán annyit tudtak tenni, hogy kiraktak egy tájékoztatást a weboldalukra, hogy az ügyfelek egyelőre ne várjanak választ a leveleikre vagy a kéréseikre. Arra utaló jeleket azonban nem találtak, hogy a támadás veszélyeztetett volna ügyféladatokat.

A támadók a Ragnar Locker néven ismert ransomware-t használták, ami egy elég trükkösen terjedő károkozó. A Sophos még az év elején fedezte fel, hogy a Ragnar Locker telepít maga alá egy virtuális gépet, aminek a segítségével sokkal könnyebben el tudja rejteni magát a védelmi rendszerek elől. Mivel maga a ransomware a virtuális vendéggépen belül fut, a fizikai gazdagépen lévő biztonsági szoftverek nem férnek hozzá. A módszer annyira jól működik, hogy idén a nyáron már az egyik legnépszerűbb és szolgáltatásként is elérhető zsarolóprogram, a Maze fejlesztői is beépítették.

Az új trendnek megfelelően a Capcom támadói is bebiztosították magukat: a titkosítás mellett letöltöttek 1 terabájtnyi adatot is a cég rendszereiből. Ezek között vannak könyvelési adatok, banki kimutatások, pénzügyi jelentések, adóügyi dokumentumok is. Emellett a zsarolók kezébe került a cég egy sor szabadalmának dokumentációja, érzékeny üzleti adatok, alkalmazottak és ügyfelek személyes adatai, szerződések, e-mailek, privát beszélgetések. A támadók az adatok ellopását képernyőmentésekkel bizonyították.

A titkosítás feloldásáért és az adatok törléséért állítólag 11 millió dollárt kérnek a vállalattól, legalábbis ezt állította a SecurityWeeknek egy a Twitteren pancak3lullz álnéven publikáló biztonsági kutató, aki állítólag az elkövetőktől szerezte az infóit. A kutató úgy tudja – szintén ebből a forrásból –, hogy a támadás során a ransomware mintegy kétezer szervert titkosított, köztük fájlszervereket is.

Szaporodnak a támadások

A Kaspersky tavaly még azt prognosztizálta, hogy 2020-ban várhatóan csökken a zsarolóvírusokkal elkövetett támadások száma. Ehelyett azonban mintha megszaporodtak volna az ilyen bűncselekmények. A kiberbűnözők érdeklődése a nagy szervezetek felé fordult, melyek az üzletmenet-folytonosság kényszere miatt nagyobb valószínűséggel hajlandók fizetni. A Ragnar Locker üzemeltetői is kifejezetten nagyvadakra utaznak. Hasonló nagyságrendű váltságdíjat, 10,9 millió dollárnyi bitcoint követeltek a megújuló energiával foglalkozó EDP-től (Energias de Portugal), amelynek rendszereit májusban támadták meg. Ugyanezt a csapatot sejtik amögött a támadás mögött is, amely szeptemberben bénította meg a CMA CGM működését. A tengeri szállítással és logisztikával foglalkozó francia nagyvállalatnál, amelynek 160 országban összesen 110 ezer alkalmazottja, sok száz irodája és raktára, valamint közel félezer hajóból álló flottája van, egy időre a teljes belső és külső kommunikáció leállt.

Friss hír, hogy zsarolóvírus-támadás érte a világ második legnagyobb laptop-összeszerelő vállalatát, a tajvani Compalt, amely az Apple-nek, az Acernek, a Lenovónak, a Dellnek, a Toshibának, a HP-nak és a Fujitsunak is gyárt gépeket. A ZDNet információi szerint a támadás mögött a DoppelPaymer ransomware-t üzemeltető bűnözői csoport állhat. Biztosat azonban nem lehet tudni, mert bár a Yahoo Taiwanhoz a vállalat dolgozóitól eljutott olyan képernyőmentés, amely váltságdíj fizetésére szólítja fel a vállalat vezetőit, a gyártó cég vezetése csak a kibertámadást ismerte el, azt nem, hogy zsarolóvírus okozta a fennakadást.

Biztonság

Leverné a Facebook szemüvegét az ír adatvédelmi hatóság

A pici LED-fény nem elég ahhoz, hogy bárkit figyelmeztessen rá, ha éppen filmezik, és a nagyközönséget is tájékoztatni kellene, hogy mire számíthat az új termék megjelenésével.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.