Budapesten is bemutatkozott a kiberbiztonsági cég régiós vezetése.
Hirdetés
 

Egy sor intézkedéssel ellensúlyozta a Kaspersky, hogy az utóbbi másfél-két évben szinte csak valamilyen botránnyal összefüggésben került elő a neve. 2017-ben először csak az amerikai hadseregtől, majd minden kormányzati rendszerből kitiltották a termékeit. Még Magyarországon is felmerült, hogy tiltólistára került a cég. A bajt tetézte, hogy közben kiderült, a cég védelmi szoftvereit kémkedésre használták.

A vállalat stratégiát váltott, hogy helyreállítsa a bizalmat a termékei iránt. Infrastruktúrája egy részét Zürichbe költöztette a szigorú svájci adatvédelmi szabályok miatt. Több országban nyitottak olyan átláthatósági központot, amelyekben lehetőséget adnak forráskódjaik ellenőrzésére. A zürichi mellett ilyen működik tavasz óta Madridban, valamint napirenden van egy Kuala Lumpur-i és São Paulo-i központ megnyitása is.

A bizalom erősítését szolgálta, hogy a vállalat a régióban is erősítette a jelenlétét, így egy ideje Magyarországon is van közvetlen képviselete. Régiónkban nagy növekedési potenciál van – mondta a Kelet-Európáért felelős igazgató, Miroslav Kořen budapesti sajtótájékoztatóján.

Zsarolás helyett zsarolás

Miroslav Kořen, valamint a magyar képviselet vezetője, Tóth Árpád country manager is beszélt azokról az új biztonsági kihívásokról, melyek a közeljövőt meghatározzák. A kritikus infrastruktúrák védelme és a gyártóvállalatok hálózatai mellett – mely területek szintén fontosak a Kaspersky fejlesztéseiben – ilyen például a kiberzsarolás egy új módszere. A stalkerware-nek nevezett károkozók  valójában speciális kémprogramok, melyek nem titkosítják az adattárolók tartalmát, hanem olyan kényes adatokat (fényképek, üzenetek, videofelvételek stb.) szivárogtatnak, melyek alkalmasak az áldozatok megzsarolására. (Az elnevezést pár éve használják, de csak a múlt évben kezdték külön kezelni a biztonsági szakemberek.)

A probléma kezelésére létrehoztak egy weboldalt, amely kizárólag a stalkerware-ekkel foglalkozik. A kezdeményezéshez többek között az Avira, az Electronic Frontier Foundation, a G Data és a Malwarebytes is csatlakozott.

Miroslav Kořen beszélt a kritikus infrastruktúrák védelmét erősítő Antidrone megoldásról is, melyet októberben jelentett be a Kaspersky. A rendszer a polgári drónok új támadási vektorként jelennek meg különböző létesítményeknél. A harmadik fél szenzorait és neurális hálózatot használ a drónok érzékelésére, ha azok tiltott területre tévednének. Első körben csak jelez a drón vezetőjének, de ha szükséges, bekapcsol az a modulja, amely képes földre kényszeríteni a drónt. A Kaspersky szoftvere képes videokamerákkal és audioérzékelőkkel, de akár radarokkal is együttműködni.

A neurális hálózat feladata a drón típusának beazonosítása. Így lehet olyan zavaró jelet küldeni az eszköznek, amely megszakítja a kapcsolatot az irányítással. Ilyenkor a drón vagy visszatér a kiinduló pontjához, vagy a földre ereszkedik.

Biztonság

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.