Legalábbis akkor, ha mi vagyunk a Wrike új felmérésében szereplő átlagos munkavállalók. A kutatás szerint az egyre nagyobb komplexitás egyre több rejtett költséget termel.

A Wrike projektmenezsment-platform "A munka sötét anyaga" című új jelentése szerint a munkafolyamatok bonyolódása hiányosságokat teremt az információ áramlásában, ami az alkalmazások szaporodására és a feldolgozott adatmennyiség növekedésére, illetvet a mára megszokott munkatempóra vezethető vissza. Erre utal a dokumentum elnevezése is, minthogy a sötét anyag közvetlenül nem figyelhető meg, mégis világegyetem tömegének nagy részét adja – a modern munkavégzés összetettsége ugyanígy jelentős mennyiségű pluszmunkát generál, amelyet senki sem észlel azonnal, de ez erőteljesen befolyásolja az éppen futó feladatokat.

Mindez a tanulmány szerint az egyidejű alkalmazásokban, a strukturálatlan munkában, illetve a rendszerek és a nem integrált alkalmazások közötti hézagokban keletkezik, eredménye pedig az alacsony szintű láthatóság az alkalmazottak és a vezetők körében egyaránt, ami nem kevés veszteséget okoz a szervezeteknek az elvesztegetett időn, a csúszásban lévő vagy törölt projekteken és az alkalmazottak lemorzsolódásán keresztül. A Wrike ezt vizsgálva úgy találta, hogy az alkalmazottak évente 89 munkanapot és 5 napnyi személyes időt töltenek felesleges vagy el nem számolt munkával.

Az biztos, hogy sokba kerülhet

Ide számítják a párhuzamos munkát, az eredménytelen megbeszéléseket és az információkövetést is, és – bár mindezt nyilván lehetetlen összegszerűen kifejezni – arra jutottak, hogy egy 3200 alkalmazottból álló szervezetnél évente átlagosan 52 millió dollárt veszteség képződik az elvesztegetett idő miatt. Ennél valamivel egzaktabb dolog, hogy üzleti vezetők 65 százaléka találkozik legalább heti szinten olyan problémákkal, amelyek elkerülhetők lettek volna, ha valós idejű betekintéssel rendelkeznek a projektek állapotába. Akit érdekel, az ebből fakadó károkat a fenti viszonylatban évi 8,2 millió dollára teszik.

A jelentés a lemorzsolódásról szólva azt állapítja meg, hogy a munkavállalók közel 80 százaléka "dolgozik keresztbe" a saját kollégáival, miközben 57 százalékuk szerint a munkáltatójuknak fogalma sincs róla, hogy milyen keményen dolgoznak. A Wrike úgy értékeli, hogy ebben a tekintetben is az "egy igazság elvére" (single source of truth), másképpen az egyetlen adatforrás koncepciójára van szükség a munka sötét anyagának megvilágításához, az a szervezet pedig előnyhüz jut, amelyik teljes mértékben átlátja az említett munkafolyamatokat, alkalmazásokat és az általuk létrehozott adatokat.

Részletek a Wrike Dark matter of Work jelentésében »

Közösség & HR

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.