Tavaly ismét egy kontinensünkön bejegyzett cég adta be a legtöbb szabadalmat Európában, de a kínai nyomulás így is jelentős maradt.

Európát rendszeresen éri az a kritika, hogy a világ más gazdasági gócpontjaihoz képest meglehetősen lassú tempót diktál, legyen szó fejlesztésről, ígéretes új startupokról, vagy éppen befektetési hajlandóságról. Ezt a vélekedést erősítette az a tény, hogy 2017-ben először a történelemben egy kínai vállalat, jelesül a Huawei volt a legaktívabb "ügyfele" a kontinens szabadalmi hivatalainak. A legfrissebb, 2018-ra vonatkozó statisztikák viszont némi reményt nyújtanak.

Sikeres német mozgósítás

A 38 európai ország témával kapcsolatos tevékenységét segítő és összefogó Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office, EPO) mai közlése szerint tavaly jelentősen élénkült a helyi vállalatok aktivitása. Ennek legmarkánsabb jele az első hely visszaszerzése volt, amit a német Siemens tudott megtenni 2493 beadvánnyal. A képzeletbeli vereseny így is elég szoros volt, hiszen a Huawei a két évvel ezelőtti 2398-hez képest szintén erősített, de a 2018-ban összehozott 2485 szabadalmi kérelemmel egy hajszállal lecsúszott az élről.

Éves összevetésben a különböző európai országokba érkező beadványok száma majdnem 5 százalékkal emelkedett, és ennek a növekménynek a jó része európai cégeknek köszönhető. A helyi kérelmek aránya megközelítette az 50 százalékot. Ilyen szintű európai erősödésre 2010 óta nem volt példa. Ez egyébként azért is jelentős eredmény, mivel a 2017-ben történelmi mennyiségű szabadalmi kérelmet indítványoztak a vállalatok, így komoly bázisról kellett tovább lendülni. 

Az EPO elnöke meg is ragadta a pozitív hangulatot és azt nyilatkozta, hogy "a szabadalmi beadványok számának növekedése megerősíti, hogy Európa a globális innováció motorja". António Campinos szavai talán egy kicsit túlságosan is rózsaszínre sikeredtek, de a területen mutatott javulás tagadhatatlan.

Majdnem mindenki belehúzott

Az országok közül egyedül a franciáknál és a finneknél mutattak ki enyhe, 2-3 százalékos visszaesést az innovációs aktivitásban, miközben a leginkább belehúzó svájci, svéd és egyesült királyságbeli cégeknél 7-8 százalékos éves növekedést mutat a szabadalmi beadványok mennyisége.

Bár Németországban nem ért el ilyen szinteket a növekedés, a régió gazdasági nagyhatalma így is a legjelentősebb szereplő maradt. A német cégek 26 734 beadvánnyal járultak hozzá a teljes terméshez, ami 1200-zal több, mint 2017-ben. 

A legtöbb szabadalmi kérvény egyébként a közlekedéssel kapcsolatos újításokhoz kötődik: tíz beadványból majdnem négy ebben a témában íródott. Ezen belül is elsősorban az önvezető autózást megteremtő szabadalmak voltak igen népszerűek.

Piaci hírek

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.