A Reuters értesülése szerint az Európai Bizottság nem is fellebbezi meg az Európai Unió Bíróságának azt a döntését, amely eltörli a Qualcomm közel egymilliárd eurós büntetését.

Az Európai Unió Bírósága júniusban a Qualcomm javára döntött az Unióval szembeni perben. A bíróság eltörölte azt a 997 millió eurós bírságot, amit az EU versenyjogi hatósága rótt ki 2018-ban a csipgyártóra. A Reuters értesülése szerint már el is dőlt, hogy az Unió valószínűleg elengedi az ügyet, és nem fellebbezi meg a döntést. Ez nemcsak a versenyhatóság veresége, hanem a területet irányító Margrethe Vestageré is (aki azóta az Európai Bizottság digitális korszakért felelős ügyvezető alelnöki pozícióját is megkapta).

Mi ez, ha nem a piaci verseny megcsúfolása?

A vizsgálat egy olyan szerződés miatt indult, melyet az Apple és a Qualcomm 2011-ben kötöttek, és amely egészen 2016-ig volt érvényben. Mivel a Qualcomm uralta akkoriban az LTE csipek globális piacát, igyekezett biztosítani, hogy a helyzet így is maradjon, és ne tudjon más befurakodni melléje. Ezért megállapodást kötött az Apple-lel: fizet a telefongyártónak (állítólag több milliárd dollárt), ha az kizárólag a Qualcomm LTE csipjeit használja a telefonjaiban és tabletjeiben. Ha az Apple más félvezető-gyártótól is vesz ilyen csipet, akkor viszont köteles lesz visszafizetni a pénzt. Magyarán a Qualcomm "polcpénzt" fizetett, hogy kizárja egy fontos piaci szegmensből a riválisait.

Az Apple-t nyilván nem zavarta a dolog, hiszen a Qualcomm volt a legjobb gyártó, és még pénz is állt a házhoz, ha vele üzleteltek. (Az más kérdés, hogy az Apple egy a Qulacomm gyártását belassító katasztrófa esetén sem tudott volna kilépni a szerződésből, de valószínűleg még ezzel együtt is pozitívra hozták ki a dealt a kockázatelemzők.)

Az EU versenyjogokat felügyelő hatóságai viszont elkezdtek vizsgálódni, aminek eredményeképpen 2018-ban kiszabták a közel egymilliárd eurós bírságot. Vestagerék szerint a gyakorlat sérti az EU trösztellenes szabályait, mert piacidegen módszerekkel kizárja a konkurenseket egy piaci szegmensből. A Qualcomm azonban nem fogadta el  a döntést, és az Európai Unió Bíróságához fordult, amely négy év és ki tudja hány álmatlan éjszaka után június végén meghozta döntését: el kell engedni az egymilliárdos büntetést.

A bíróság ráadásul meg is rótta az Európai Bizottságot. A bírák szerint a vizsgálat során olyan eljárási szabálytalanságok történtek, melyek csorbították a Qualcomm védekezéshez való jogát. Ráadásul a hatóságok felületesek is voltak, és nem tették mérlegre az összes releváns tényt.

A Vestager által elkezdett nagy vizsgálatok még tartanak. Két hét múlva, szeptember 14-én hoz döntést az Európai Bíróság a Google fellebezéséről. A keresőcéget 2018-ban büntették 4,34 milliárd euróra. Az Európai Bizottság szerint a Google az Androidon keresztül akarja kikényszeríteni, hogy az androidos eszközgyártók és mobiloperátorok is a Google alkalmazásait tolják a Play licencekhez kapcsolódóan. A Google szintén fellebbezett. Hamarosan kiderül, esetében alaposabb munkát végeztek-e az uniós hatóságok.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.