Hiába cáfolta határozottan a litván vádakat a telefongyártó, a németek információbiztonsági hivatalát nem nyugtatta meg.

Hivatalosan is megerősítette a Német Információbiztonsági Hivatal, a BSI (Bundesamt für Sicherheit), hogy a litván hatóságok jelzései alapján alaposabb vizsgálat alá vetik az országban forgalmazott Xiaomi telefonokat.

Mint a Bitport is megírta, a litván védelmi minisztérium szerint senki se vásároljon a gyártótól készüléket, akinek pedig az van, inkább dobja ki. A vizsgálatok szerint ugyanis a mobiloknak olyan távolról aktiválható beépített funkciói vannak, melyekkel blokkolhatók bizonyos keresőkifejezések, illetve felhasználói adatok szivárogtathatók ki.

A Xiaomi lapunkhoz is eljuttatott közleményében kategorikusan cáfolta a vádakat. Mint írták, a készülékek semmilyen módon nem cenzúrázzák a felhasználók kimenő vagy bejövő kommunikációját. A vállalat teljes mértékben tiszteletben tartja és védi minden felhasználójának törvény által biztosított jogait, gyakorlata pedig megfelel a GDPR előírásainak. Később a vállalat azt is közölte, hogy független harmadik fél segítségével is bizonyítani kívánja igazát. ("Miközben vitatjuk egyes pontjainak valóságtartalmát, független harmadik féllel is felvesszük a kapcsolatot annak érdekében, hogy értékeljük a jelentésben tárgyalt ügyeket" – fogalmaz a közlemény.)

Ez már fájhat az európai operációnak

Litváni kicsi, de EU-tagállam, így egy ilyen jelentésnek mindenképpen nagyobb lesz a visszhangja – és a hatása –, mint amekkorát egy 2,8 milliós lélekszámú piac indokolna. És ez a hatás már erősen érződik is: múlt héten szerdán, ahogy megkapta a litvánok jelentését, a német BSI is megkezdte a vizsgálatot.

A németek annak ellenére indítottak vizsgálatot, hogy a litvánok által vizsgált gyártók (Huawei, Xiaomi, OnePlus) egyike sem volt benne abban a körben, ahonnan az állami szervek mobilt rendelhettek. Ugyanakkor ez nem zárta ki azt, hogy üzleti telefonként lehessen használni pl. Xiaomi készülékeket. Utóbbi viszont már kellő súlyú probléma ahhoz, hogy a BSI vizsgálódni kezdjen.

A Tagesschau által megkérdezett kiberbiztonsági szakértők abban a tekintetben egyetértenek, hogy a litván figyelmeztetést komolyan kell venni.

Az F-Secure szakértője több mint valószínűnek tartja, hogy a kínai hatóságok hozzáférhetnek a kínai gyártmányú okostelefonokhoz, ahogy azt is, hogy ezt a lehetőséget ki is használják kémkedésre vagy akár másként gondolkodó emigránsok kompromittálására (pl. olyan információkat töltenek fel a telefonjaikra, melyekkel kémgyanúba keverhetik az illetőt).

Az Eset szóvivője árnyaltabban fogalmazott, szerinte nem szabad általánosítani a kínai okostelefonok esetében sem. De azt ő is elismerte, hogy a manipulált kínai eszközök hosszú évek óta komoly biztonsági problémát jelentenek, ám a támadást lehetővé tevő rések nem feltétlenül a gyártóktól származnak.

Az árfolyam megsínylette

Nehéz a konkrét esetben tisztán látni. Ahogy arról a Bitport is írt, ez már csak amolyan slusszpoénként színezi a Litvánia és Tajvan közeledése miatt amúgy is hűvös Vilnius-Peking viszonyt. (A konfliktus kiváltó oka, hogy Litvánia engedélyezte a sajátságos helyzetben lévő szigeten fenntartott képviseletének a "tajvani képviselet" megnevezés használatát.).

Míg a balti államot a külpolitikai konfliktus kapcsán nevezhette "apró, bolond országnak" a kínai állami média, és erre a lekicsinylésre építhetett a Xiaomi is, a németek belépésével kicsit módosult a felállás. Az Unió legnagyobb piacát nem hagyhatja figyelmen kívül, különösen amiatt, hogy ilyen esetekben Németország számíthat Franciaország támogatására is.

A Xiaomi árfolyama mindenesetre már érzi a bizalomvesztést: szeptember eleje óta több mint 14 százalékkal csökkent a részvények értéke. Az elmúlt öt napot nézve pedig közel 7 százalék volt az esés.

Biztonság

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.