A világ egyik legmeghatározóbb e-kereskedelmi vállalata a kiszolgáló központjai hatékonyságát igyekszik növelni az ígéretek szerint emberek mellett is teljesen biztonságosan tevékenykedő autonóm gépekkel.

Az Amazon 10 éve vásárolta fel a Kiva Systems robotikai céget, ami már akkor jelezte, hogy a kereskedelmi óriásnál kiemelt figyelmet fordítanak az automatizációra. Az azóta eltelt évtized fejleményeit bemutató blogposztban a vállalat jövőre munkába álló új generációs arzenálját is megvillantotta.

A cég szerint nagyon nehéz feladatnak bizonyult olyan robotok megalkotása, amelyek nem a munkások helyett, hanem az emberek mellett önállóan és biztonsági szempontokból is megfelelő módon végzik a dolgukat. A most bemutatkozó Proteus viszont az ígéretek szerint képes megfelelni ezeknek a követelményeknek. 
 


A blogbejegyzés alapján a fejlett biztonsági, érzékelési és navigációs technológiáknak köszönhetően a Proteus képes autonóm módon mozogni az emberek körül, így nem kell biztonsági szempontból előre rögzített területekre korlátozni a munkavégzését. A 2023-ban a vállalat elosztó- és kiszállító központjaiban debütáló eszközöket első körben a fenti videón is látható feladatra vetik be, azaz a hagyományos csomagmozgatásra használt kerekeken guruló rácsos tárolókat (GoCart) hozzák és viszik majd.

A másik újdonság a még csak prototípus formában létező Cardinal, amely egy technológiailag magasan kiművelt robotkar. Az eszköz akár 50 kilós csomagok rakodására is alkalmas. A robot mesterséges intelligenciát és számítógépes látást segítségével választja ki a csomagok közül az éppen sorra kerülő elemet. Felemelést követően leolvassa a doboz címkéjét, majd precízen elhelyezi egy tárolóban. A Cardinal bevetésétől az Amazon a csomagfeldolgozási idő felgyorsítását reméli, mivel az eddigi kétkezi munkát így folyamatos, automatizált feladatvégzéssel lehet kiváltani.
 

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.