India legnagyobb edtech vállalatát nemrégiben még 22 milliárd dollárra tartották, de már olyan befektetője is van, aki legutóbb nullára értékelte a benne lévő részesedését.

A Byju's nevű, digitális és fizikai oktatásban utazó tech startup igazi sztárnak számított a világjárvány időszakában, amikor népszerűsége látványosan felfutott a tanulási lehetőségek egyedi megközelítése miatt. 2022-ben az indiai vállalat 800 millió dollárnyi befektetést gyűjtött össze 22 milliárd dolláros értékelés mellett, támogatói között ott volt például a Chan-Zuckerberg Initiative, a Sequoia Capital és a Tencent is. A felhajtásra jellemző, hogy a Byju's2023-ig még az indiai krikettcsapatot is szponzorálta, de cskhamar komoly kihívásokkal szembesült, ahogy a diákok elkezdtek visszatérni a hagyományos iskolákba, emellett drága felvásárlásokkal rontotta még tovább a pénzügyi eredményeit.

A cég korábban még azt tervezte, hogy 2022-ben egy SPAC-ügyletben (speciális célú akvizíciós társaságok segítségével) lép a tőzsdére, ami végül nem valósult meg. A legfrissebb hírek szerint pedig éppen most verik az utolsó szögeket is a vállalat koporsójába, amennyiben több befektetője is nullára csökkentette az értékét. A Business Insider összállítása szerint a BlackRock jelezte először nyilvánosan a Byju's problémáit tavaly októberben, később pedig azok az alapok, amelyeken keresztül érdekeltséggel rendelkezett a Byju's anyacégében, a Think & Learnben, első negyedéves összefoglalójukban már egész pontosan 0 dolláros értékeléssel szerepeltették a Byju's-ban meglévő részesedésüket.

Gyors emelkedés után gyors zuhanás

A brit HSBC május ugyancsak hasonlóan nullára csökkentette a Byju's értékelését, miután úgy becsülte, hogy a holland Prosus részesedése értéktelenné vált a Byju's-ban. A Business insider szerint a holland technológiai befektető közel 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az indiai vállalatban, miután annak idején 500 millió dollárt fektetett be Byju's-ba. A hét elején hitelezők egy csoportja egy amerikai bírósághoz fordult, hogy indítson csődeljárást a bengalurui székhelyű cég leányvállalatai ellen egy 1,2 milliárd dolláros kölcsön ügyében, befektetők egy csoportja (köztük az említett Prosus) pedig azt próbálja meg elérni, hogy a Byju's vezérigazgatóját és annak családtagjainak eltávolítsák a cég irányításából.

A lap beszámolójából kiderül, hogy a Byju's-nál nemrég 90 százalékkal csökkentette az új értékesítők alapfizetését, amit újfajta, teljesítményarányos kompenzációs rendszerként határozott meg a költségek csökkentésére hivatkozva. Emellett a hazai szervezet vezetője úgy távozott a vállalattól áprilisban, hogy nem nyújtott be a 2023-as évre szóló pénzügyi jelentést. Az elemzők az összeomlás biztos receptjének nevezik, ha ilyen körülmények között a valamirevaló szakembereknek eszük ágában sem lesz a vállalat közelébe menni. Lehet persze, hogy ezen már semmi sem múlik, ha a Byju's bedőlő kölcsönei magukkal rántják a cégcsoport többi tagját, és egy újabb sokmilliárdos tech startup tűnik el a süllysztőben.

Piaci hírek

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.