Az idei második negyedévben a mesterséges intelligencia területére sorolt startup cégek összesen 7,4 milliárd dollárnyi befektetői tőkét szereztek világszerte, ami a három hónapos periódusok összehasonlításában új rekordnak számít. A CB Insights adatai alapján nem csak a befektetett érték, hanem a megállapodások száma is növekedett: a 488 tranzakció minden idők második legmagasabb értékének felel meg ebben a piaci szegmensben.

Az egyes üzleteket vizsgálva elmondható, hogy néhány startup egész elképesztő, 100 millió dollár fölötti összegeket szerzett egy-egy befektetési körben. A negyedév legnagyobb tőkebevonásait nyélbe ütő tíz vállalkozás közül ezúttal nyolc rendelkezett amerikai központtal, ennek ellenére a befektetéseknek csak kisebbik részére került sor az Egyesült Államokban – szemben akár a 2013-as helyzettel, amikor még háromnegyeded részüket az USA-ban jegyezték.

Még így is egyre nagyobb üzletnek tűnik

A második negyedévben ez az arány már csak 40 százalékos volt, köszönhetően a műfaj egyre inkább nemzetközi jellegének, másrészt az olyan kormányzati kezdeményezéseknek, amelyek Kínában vagy az Európai Unióban futnak az iparág és különösen a startup cégek megerősítésére. A növekedés persze minden fontos régióban látványos volt, világszinten pedig a befektetett összeg majdnem hétszeresére növekedett az utóbbi négy évben.
 

forrás: CB Insights, AI In Numbers

 

A CB Insights nemrég kiadott összeállítása szerint 2013 óta 3,6 ezer MI-fejlesztő startup több mint 70 országban összesen 66 milliárd dollárnak megfelelő befektetői tőkéhez jutott. A Statista 2019-es Digital Market Outlook kutatása alapján 2018 egészét tekintve 7 milliárd dollárra becsülték az ágazat összes bevételét, ami 2025-re már a 90 milliárd dollárt is elérheti, vagyis nem véletlen, hogy ömlik a pénz a mesterséges intelligenciába és a gépi tanuló technológiákba.

Utóbbiak kapcsán érdemes megyjegyezni, hogy messze a gépi tanulás számít a legfelkapottabb területnek: a Venture Scanner szerint például a 2019 márciusáig lepapírozott befektetésekből 28,5 milliárd dollár ment gépi tanuló alkalmazásokat, 14,4 milliárd pedig gépi tanuló platformokat fejlesztő startupokhoz. Ehhez képest a harmadiknak rangsorolt kategória, az okos robotok mellett már csak 7,5 milliárd dollár szerepel, amit 7,4 milliárddal követnek a computer vision megoldások.

Az elemzők nagyjából megegyeznek egymással abban, hogy a következő öt évben a fogyasztói szegmensben tapasztalhatjuk majd a mesterséges intelligencia előretörését, míg a vállalati felhasználásban lassul majd az ilyen rendszerek adaptációjának üteme. Bár Európa és főleg Kína sok tekintetben feljött az Egyesült Államokra, sőt bizonyos tekintetben meg is előzte, a piaci bevételek közel fele még ilyen távlatban is Észak-Amerikában jelenik majd meg, míg Európa és Ázsia nagyjából 25-25 százalékra számíthat.

Piaci hírek

A fagyi visszanyalt: a titkosított telefonok buktatták le a bűnözőket

Az európai hatóságok valós időben figyelték őket, majd a közelmúltban akcióba léptek: több tonna kábítószert és 80 millió eurónyi készpénzt foglaltak le.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.