Ha az amerikai hatóságok elfogadják a kérelmet, indulhat a Project Kuiper gyakorlati megvalósítása.
Hirdetés
 

Az USA Szövetségi Távközlési Bizottságának (Federal Communications Commission - FCC) frissen benyújtott dokumentumok alapján az Amazon kész új fokozatra kapcsolni az idén tavasszal bejelentett Project Kuipert. Az ambíciózus program célja, hogy több mint 3000 műhold pályára állításával megbízható, jó minőségű internetkapcsolattal lássák el a vezetékes kapcsolattal nem, vagy gyéren rendelkező régiókat.

Mindenre IS jó lenne

A beadványban az amerikai óriásvállalat igyekszik mind a rátermettségét, mind a szolgáltatás szükségszerűségét és szerteágazó felhasználási területeit is kidomborítani. Megerősítést nyert az is, hogy összesen 3236 darab, különböző magasságokban pályára állított műholddal oldanák meg a  internetszolgáltatást. Az Amazon százszázalékos tulajdonában lévő Kuipers Systems 784 műholdat üzemeltetne 590 kilométeren, 1296 műholdat 610 kilométeren, további 1156 műholdat pedig 630 kilométeres magasságban. 

A leírás szerint a projekt egy újabb lépés lenne az Amazon küldetésének elérésében, miszerint a világ leginkább ügyfélcentrikus vállalatává akar válni. A cég szerint a szolgáltatás szükségszerűségét bizonyítja, hogy ma még 3,8 milliárd ember él a bolygón megbízható vezetékes internetkapcsolat lehetősége nélkül. Csak az Egyesült Államokban 21,3 millióra teszik azok számát, akik ebbe a csoportba tartoznak. Nekik és klönböző üzleti felhasználóknak is biztosítanák a világhálós kapcsolatot a szatellitflottával.

Az Amazon a rendszer felállításában és üzemeltetésében nagyban támaszkodna a már meglévő infrastruktúrájára és technológiai know-how-jára, hogy aztán ugyanezek segítségével új, összekapcsolódó megoldásokat tudjon biztosítani az ügyfeleinek. Ide tartozhat például a repülőgépek utasainak nyújtott, megfizethető árú internetes kapcsolat biztosítása.

A minél optimálisabb spektrumkihasználás miatt a cég felkészült az erőforrások megosztására más szereplőkkel is, ugyanakkor a beadványban az is olvasható, hogy a teljes USA lefedésével kapcsolatban némi felmentést igényel a projekt, mert Alaszkát (egyelőre) nem tervezik behálózni.

Határidőkről ugyan nem esik szó a beadványban, de az kiderül, hogy a vállalat már az ötfázisúra tervezett telepítés első körét követően képes lehet a kereskedelmi tevékenység beindítására. Ez praktikusan 578 műhold pályára állítását jelenti.

Megtöltik az eget

Persze a műholdas internetszórás ötlete nem Amazon-sajátosság. Hasonló projekten dolgozik egy sor más cég önállóan, vagy másokkal közös projekt keretében. Az elsőség pedig itt különösen fontos, hiszen nagy kérdés, hány (ezer) kereskedelmi szatellitet "bír el" az égbolt. A csillagászok mindenesetre már most elkezdtek morgolódni a fokozódó vállalati aktivitás miatt.

Elon Musk űrtechnológiai cége, a SpaceX már évek óta dolgozik rajta, hogy olcsó internetezésre lehetőséget nyújtó szatelliteket fejlesszen és juttasson fel az űrbe. Az így kialakított hálózat elvileg a Föld felszínének javát lefedné, és határok nélkül nyújtaná a Starlink névre keresztelt szolgáltatást. Az FCC már két éve jóváhagyta a végül 7 ezer darab, alacsony pályán keringő műhold üzembe állításához szükséges teszteket. Sőt, Muskék az első 60 műholdat már fel is küldték, amiből végül 57 bizonyult tökéletesen működőképesnek.

Időközben az FCC más válallatoknak is kiadott hasonló engedélyeket (TeleSat, LeoSat, Kepler stb.), ide értve az Egyesüt Államok területén a meghatározott spektrumok használatát. Az együttműködések között első helyen szokták említeni a Facebook, Boeing és a LeoSat közös terveit is. A Facebook egy éve kaszálta el az Aquila nevű drónprojektet, amely szintén a világ rosszul vagy egyáltalán nem lefedett területeire juttatta volna el a korlátozott, de ingyenes internetet, mindenekelőtt persze a közösségi oldal szolgáltatásaival. A műholdas megoldást már az Aquilával párhuzamosan is fejlesztették, a Facebook PointView és a cége és annak Athena műholdjai állítólag tízszeres adatátviteli sebességet biztosítanának a SpaceX-es Starlink szatellitekhez képest.

Közösség & HR

A magyarok sem bíznak abban, hogy a kormány csak jóra használja erejét

A titkosított kommunikációt biztosító Wickr használati statisztikái szoros összefüggést mutatnak a bizalom mértéke és egyik termékük telepítési gyakorisága között.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.