A kísérlet a Windows S-szel indul, de, ha beválik, a Windows 10 más változataiban is bevezethetik a módszert.
Hirdetés
 

Évtizedeket kellett várni, de a Microsoft végül húzott egy merészet: Windows 10 S operációs rendszerbe való beléptetésnél száműzi a hagyományos jelszavak használatát - már ami a bejelentkezést illeti. Amennyiben beválik a lépés, könnyen lehet, hogy az összes többi Windowsnál is sor kerül a váltásra.

Választék van bőven

A Windows 10 S a Windows 10 Pro speciális konfigurációja, amely a hivatalos elgondolás szerint a jól ismert Windows-élményt biztosítja, kifejezetten a biztonság és a teljesítmény szem előtt tartásával. A Windows 10 S kizárólag a Microsoft Store-ban elérhető alkalmazásokat használja, és a Microsoft Edge segítségével garantálja a biztonságos böngészést, olvasható a Microsoft weboldalán.

Ez a változat lesz tehát a kísérleti nyúl Redmond boszorkánykonyhájában. A 17093 buildben több lehetőség is rendelkezésére áll a felhasználói hitelesítéshez. Például ott a mobil autentikáció lehetősége, melynek során alkalmazás generál egyszer használatos,a belépéshez használható kódokat. Említést érdemelnek a FIDO kulcsok, melyek egy USB-s készüléket tesztnek azonosítóeszközzé. Emellett természetesen a már korábbról megismert biometrikus lehetőségek – beleértve az arcfelismerést és az ujjlenyomat-leolvasást – is rendelkezésre állnak.

Az újdonság egyelőre csak a Microsoft Insider programjában részt vevők számára érhető el. Sikeres teszt esetén a nagyközönség egy későbbi, jelenleg nem ismert időpontban próbálhatja ki, milyen is az élet bedrótozott jelszó használata nélkül.

Virágozzék minden virág

A Microsoft egyike annak a számos vállalatnak, mely hosszú évek óta igyekszik átlépni a "jelszavak utáni korba". A karakteres azonosítókkal van ugyanis egy alapvető probléma: nehézkes használatuk. Míg egy-egy kódszót fejben tartani nem nagy művészet, több tucatnyi, megfelelően erős és változatos azonosító csak a fényképmemóriával rendelkezőknek és a jelszómenedzsert használók számára opció. Utóbbi azonban nem játszik szerepet akkor, amikor még a Windowsba való bejelentkezésről van szó.

Egy időben a biometriában vélték megtalálni a jövő azonosítási módszerét, de a retinaellenőrzés nem váltotta be maradéktalanul a hozzá fűzött reményeket. Ellenben az ujjlenyomat-leolvasás általánosan elterjedtté vált az elmúlt 2-3 évben az okostelefonok között. Igaz, az Apple például felhagyott használatával az iPhone X esetében.

A FIDO kulcsok (lásd nyitóképünk) közmegegyezésre alapuló standardnak számítanak, melyek használatát egyre több website támogatja. USB A, USB C csatlakozóval szerelt kulcs vagy NFC képes mobiltelefon révén egyaránt biztonságos és gyors azonosítást kínál. Előnye, hogy az összetett meghajtóprogramok elhagyásával nagyon gyorssá és egyszerűvé válik a folyamat: csak be kell helyezni a hardveres kulcsot a számítógépbe, és máris hitelesítette magát a felhasználó.

Apróbb változások

Kétségtelen, hogy a jelszavaktól való távolodás számít a 17093 build legérdekesebb változásának, de nem csupán ezt hozta magával. Rendelkezik például egyre több kijelzővel kompatibilis HDR-kalibrációs eszközzel, és javítottak a szemmel történő vezérlés minőségén is, segítve az egeret ilyen célokra használni nem tudók Windows-élményét. Frissült az úgynevezett Game bar is, ami továbbfejlesztett hozzáférést kínál a felhasználó felvételeihez, webkamerájának és mikrofonjának ki/bekapcsolásához.

A fentieken túl megpatkolták a korábban bugos Bluetooth működését, van már teljes képernyős mód az Edge böngészőhöz és a prediktív szóbevitel már több nyelvet is támogat.

Biztonság

Ezek voltak az amerikai techcégek legnagyobb EU-s büntetései

A Google szerdai, 4,3 milliárdos rekord bírsága mellett az Európai Bizottság már korábban is kiosztott néhány csekket.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.