A dél-koreai gyártó nem finanszírozná tovább a hosszú ideje veszteséges okostelefonos üzletágát, és a hírek szerint annak részben vagy egészben való eladását fontolgatja.

Az LG Electronics szerdai közlése szerint a dél-koreai gyártó minden lehetséges opciót megvizsgál masszívan veszteséges mobilos részlegável kapcsolatban, ami az elemzők szerint akár az okostelefonos üzlet részben vagy egészében történő eladását is jelentheti. A vállalat tájékoztatása alapján az üzletág 23 negyedév óta folyamatosan veszteséges, ami mostanra 5 ezer milliárd won (nagyjából 4,5 milliárd dollár) mínuszt hozott össze az LG-nek, köszönhetően elsősorban az okostelefonos piacon tapasztalható, egyre kiélezettebb árversenynek.

A koreaiak ezzel saját megfogalmazásuk szerint is eljutottak arra a pontra, amikor meg kell hozniuk a lehető legjobb döntést a mobilos részleg jövőjével kapcsolatban, figyelembe véve annak jelenlegi és jövőbeni versenyképességét. Az LG vezérigazgatója, Brian Kwon ezzel kapcsolatban azt is rögtön világossá tette, hogy a társaság nem fogja egyetlen alkalmazottját sem az utcára tenni, függetlenül attól, hogy mi lesz az üzleti egység sorsa. A befektetők mindenesetre lelkesnek tűnnek, a vállalat részvényei folyamatosan erősödnek a nyilatkozat kiadása óta, ami eredetileg egy kiszivárgott belső levél kapcsán született meg.

Az LG 2013 elején még a harmadik legnagyobb okostelefon-gyártónak számított, 2020 harmadik negyedévében viszont már az első hétben sem volt benne, miután kiszorították onnan a fetörekvő kínai márkák. Ennél is fontosabb, hogy a dél-koreai gyártó globális részesedése az elmúlt tíz évben sohasem volt 5 százalék fölött. A Reuters riportjában megszólaló elemzők szerint vállalat cégértéke a mobilos üzlet esetleges eladásával 4 ezer milliárd wont erősödhet, tekintettel arra, hogy a folyamatos veszteségek és a rosszul allokált erőforrások az LG piaci értékelését is számottevően befolyásolták.

A kísérletező kedvvel nem volt probléma

A befektetők szempontjából ennél is fontosabb lehet, hogy a felszabaduló tartalékok akár a járműipari vonalat is erősíthetik: tavaly decemberben például kiderült, hogy az LG a kanadai Magna autóipari beszállítóval közös vállalatot hoz létre villanymotorok és elektromos járműrendszerek fejlesztésére (LG Magna e-Powertrain). Maga az sem számít teljesen új szereplőnek az elektromos járművek felfutóban lévő piacán, a mostani együttműködés pedig akár komplett elektromos hajtásrendszerek adaptációját is lehetővé tenné a vegyesvállalat partnereinek.

A múlt hónapban az LG még az okostelefonos üzlet átszervezéséről beszélt, ezen belül is a közép- és alsó kategóriás eszközök gyártásának kiszervezéséről. A hírügynökség beszámolójából kiderül, hogy a cégnél gyakorlatilag mindent megtettek a mobilos részleg költségeinek csökkentéséért, vagyis innentől kizárólag az jelentene bármilyen előrelépést, ha piaci részesedést tudna szerezni a Samsung vagy az Apple kárára. Ez viszont a jelenlegi helyzetben nem tűnik könnyen kivihető dolognak, így arra sincs reális lehetőség, hogy a veszteséges üzletág belátható időn belül kikapaszkodjon a gödörből.

A vállalat az utóbbi időben újításokkal és régi koncepciók felfrissítésével is kísérletezett, például egy olyan készülékkel, a Wing néven megjelent modellel, amelynek 90 fokban elforgatható képernyője alatt egy másik kijelző is helyet kap, de próbálkozott már dupla kijelzős vagy moduláris szerkezetű okostelefonokkal is. Nem lettek különösen sikeresek a G és V sorozatok új modelljei és az európai piacon tavaly nyáron megjelent LG Velvet készülékek sem. A vállalat LG Rollable néven egy feltekerhető kijelzős mobilt is tervez, amit akár az idei első félévben bemutathat, de a beszámolók szerint könnyen lehet, hogy ez már a nagy múltú okostelefon-márka legutolsó újítása lenne.

Piaci hírek

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.