A képviselők a jelenlegi formájában leszavazták, de ősszel, a tervezet átfogalmazását követően ismét szavaznak majd róla.

Csütörtökön került sor az Európai Parlamentben az internetes szerzői jogok reformjáról szóló plenáris szavazásra, miután a tervezet korábban már elnyerte az EP jogi szakbizottságának támogatását. Az egységes digitális piac szerzői jogi irányelveit kialakító szabályozás egyik legtöbbet vitatottabb részéről, ami megelőző intézkedésekre kötelezné a felhasználói tartalmakat közzétevő platformokat, mi is többször írtunk – csakúgy, mint a keresési átirányítások után fizetett díjak tervezett rendszeréről.

Legutóbb a GitHub álláspontját ismertettük, amely a nyílt forrású kódokat megosztó rendszerek gyakorlati széthullását vetítette előre. A hetekig tartó intenzív kampányt követően (amelyben már internetes D-napként hivatkoztak a mai szavazásra) a képviselők végül 318-278 arányban utasították el a csomagot. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a csomag a jelenlegi formájában akadt el a parlamentben. A tervezetet ugyanis átszövegezik, ezt követően pedig az EP képviselői szeptemberben ismét szavaznak majd róla.

Pontosabb fogalmazás és gyakorlati érzék

A vita tehát a következő hónapokban is folytatódik, ami arra is lehetőséget ad az új szabályozás támogatóinak, hogy elvégezzék a korábban elmaradt finomhangolást – vagyis kompromisszumos megoldásokat keressenek, és arra is javaslatot tegyenek, hogy a gyakorlatban hogyan tartják megvalósíthatónak a szabályok érvényesítését. Az ellenzők ugyanis nem feltétlenül elvi okokból voltak/vannak a reformtervezet ellen, hanem egyszerűen kivitelezhetetlennek, ennél fogva pedig károsnak tartják az új korlátozásokat.

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, Giovanni Buttarelli uniós adatvédelmi biztos is a vitatott cikkelyek lehető legpontosabb és legvilágosabb szövegezését sürgette. Szerinte az új szabályok önmagukban még nem jelentenek veszély a működő digitális ökoszisztémára, de a felületes megfogalmazásokat és a szabályok rossz alkalmazását az uniós biztos is valós kockázatnak tartja, ami potenciálisan rendeteg kárt okozhat.

A tervezet egyik leghangosabb ellenzője, a Mozilla azonnali közleményben reagált a szavazás eredményére. Ebben a nonprofit szervezet úgy fogalmaz, hogy az EP meghallgatta az európai polgárokat, és megakadályozta a nyílt európai internet összezúzúsát – vagyis a webes tartalom szolgáltatók általi kötelező filterezését és az online hivatkozásokra kivetett, precedens nélküli adókat.

A Mozilla szerint a hír nem csak a magánemberek, de az európai KKV-k és startupok számára is örömteli, mivel az új szerzői jogi szabályozás elvileg éppen őket lenne hivatott támogatni, a gyakorlatban azonban éppen ők fizetnék meg a legjobban a szigorítások árát. A szervezet közleménye is a küzdelem folytatásáról beszél, amelynek célja a javaslatok olyan irányú átalakítása, hogy azok a szerzői jogi szabályozás modernizációját eredményezzék.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.