A képviselők a jelenlegi formájában leszavazták, de ősszel, a tervezet átfogalmazását követően ismét szavaznak majd róla.

Csütörtökön került sor az Európai Parlamentben az internetes szerzői jogok reformjáról szóló plenáris szavazásra, miután a tervezet korábban már elnyerte az EP jogi szakbizottságának támogatását. Az egységes digitális piac szerzői jogi irányelveit kialakító szabályozás egyik legtöbbet vitatottabb részéről, ami megelőző intézkedésekre kötelezné a felhasználói tartalmakat közzétevő platformokat, mi is többször írtunk – csakúgy, mint a keresési átirányítások után fizetett díjak tervezett rendszeréről.

Legutóbb a GitHub álláspontját ismertettük, amely a nyílt forrású kódokat megosztó rendszerek gyakorlati széthullását vetítette előre. A hetekig tartó intenzív kampányt követően (amelyben már internetes D-napként hivatkoztak a mai szavazásra) a képviselők végül 318-278 arányban utasították el a csomagot. Ez azonban csak annyit jelent, hogy a csomag a jelenlegi formájában akadt el a parlamentben. A tervezetet ugyanis átszövegezik, ezt követően pedig az EP képviselői szeptemberben ismét szavaznak majd róla.

Pontosabb fogalmazás és gyakorlati érzék

A vita tehát a következő hónapokban is folytatódik, ami arra is lehetőséget ad az új szabályozás támogatóinak, hogy elvégezzék a korábban elmaradt finomhangolást – vagyis kompromisszumos megoldásokat keressenek, és arra is javaslatot tegyenek, hogy a gyakorlatban hogyan tartják megvalósíthatónak a szabályok érvényesítését. Az ellenzők ugyanis nem feltétlenül elvi okokból voltak/vannak a reformtervezet ellen, hanem egyszerűen kivitelezhetetlennek, ennél fogva pedig károsnak tartják az új korlátozásokat.

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, Giovanni Buttarelli uniós adatvédelmi biztos is a vitatott cikkelyek lehető legpontosabb és legvilágosabb szövegezését sürgette. Szerinte az új szabályok önmagukban még nem jelentenek veszély a működő digitális ökoszisztémára, de a felületes megfogalmazásokat és a szabályok rossz alkalmazását az uniós biztos is valós kockázatnak tartja, ami potenciálisan rendeteg kárt okozhat.

A tervezet egyik leghangosabb ellenzője, a Mozilla azonnali közleményben reagált a szavazás eredményére. Ebben a nonprofit szervezet úgy fogalmaz, hogy az EP meghallgatta az európai polgárokat, és megakadályozta a nyílt európai internet összezúzúsát – vagyis a webes tartalom szolgáltatók általi kötelező filterezését és az online hivatkozásokra kivetett, precedens nélküli adókat.

A Mozilla szerint a hír nem csak a magánemberek, de az európai KKV-k és startupok számára is örömteli, mivel az új szerzői jogi szabályozás elvileg éppen őket lenne hivatott támogatni, a gyakorlatban azonban éppen ők fizetnék meg a legjobban a szigorítások árát. A szervezet közleménye is a küzdelem folytatásáról beszél, amelynek célja a javaslatok olyan irányú átalakítása, hogy azok a szerzői jogi szabályozás modernizációját eredményezzék.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.