A SpaceX vezetője mindezt egy jövőre tervezett rakétakísérlet 60 százalékosra becsült sikeréhez köti.

A SpaceX alapító vezérigazgatója, Elon Musk vasárnap lengette be, hogy az ügyfelek abban a pillanatban elkezdhetik előrendelni a helyeket a Marsra szóló utazásokra, amint a Staship (a SpaceX által fejlesztett, hosszú időtartamú emberes küldetésekre is alkalmas rakétarendszer) sikeresen visszatér első Föld körüli repüléséről. A Twitter-üzenet válasz volt egy másik felhasználó kérdésére, amely a Starship fejlesztésének felgyorsításáról és a "Marsi Technokrácia" felépítéséről szólt – ennek megfelelően most sem világos, hogy átgondolt posztról vagy a Musktól megszokott, tizenkilencre lapot riposztról van szó.

Maga a Starship egy több milliárd dolláros, több mint 50 méter magas rakéta, a Starship-Super Heavy (korábban Big Falcon Rocket, BFR) kódnéven futó rakétarendszer új generációs képviselője. A SpaceX célja a bolygóközi utazásokhoz is megfelelő hatótávolságú, teljes egészében újrafelhasználható rakéták kifejlesztése, ami technikailag és anyagilag is megvalósíthatóvá tenné a Marsra való rendszeres űrutazást. A tervek szerint a legelső kereskedelmi felhasználások a Föld és a Hold közti űrturistáskodást, illetve a földi közlekedést célozzák majd – az első tesztrepülés céldátuma 2020, az első holdturisták pedig legkorábban 2023-ban szállhatnak fel.

Sűrű a program a SpaceX-nél

A rendszer része a Starship űrhajó mellett a 60 méternél is magasabb Super Heavy hordozórakéta, amely képes a kilövést követően visszatérni az indítóállomásra. A SpaceX jelenleg Texasban teszteli a különféle koncepciókat és hajtóműveket, Musk korábban 60 százalék esélyt adott rá, hogy az új űrhajó jövőre már sikeresen Föld körüli pályára állhat. A távlati célok között egy 2022-es teherszállító és egy 2024-es emberes küldetés szerepel a Mars felé. A SpaceX vezérigazgatója egyébként egy kevésbé jól sikerült Twitter-üzenetet is kilőtt az "Occupy Mars" idézettel, amelyhez azonban a Holdat ábrázoló képet sikerült csatolnia.

Eközben éppen most zajlik a Falcon Heavy eddigi legfontosabb erőpróbája: helyi idő szerint hajnali fél háromkor ismét fellövik a rakétát, amelyet követően a két gyorsító rakéta is újra visszatér majd. A Falcon Heavy legelső kilövésére már tavaly sor került, de a mostani hatórás vállalkozást több szempontból is az eddigi legfontosabb és legnehezebb feladatnak nevezik. Azon túl, hogy egy atomórát is az űrbe juttat, a különböző pályákra álló műholdak miatt a második fokozatot összesen négyszer gyújtják be a tervek szerint. Az élő közvetítést ezen a csatornán lehet követni:
 


Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor valami olyasmire kell majd számítani, mint amit az alábbi animáció is bemutat:
 


A SpaceX legutóbb néhány héttel ezelőtt hallatott magáról, amikor bejelentette, hogy a cég komoly lépést tett a jövőben felállítandó Starlink globális műholdas internetszolgáltatás felé. Május végén ugyanis sikeresen fellőtték a Falcon 9 hordozórakétát a hálózat kiépítéséhez szükséges műholdak első 60 darabjával. A kétszer is elhalasztott kilövés ezúttal hibátlanul sikerült zajlott, az újra felhasználható Falcon 9 pedig simán landolt az Atlanti-óceánon várakozó platformon.

A Starlink egyébként önmagában is 12 ezer műhold pályára állítását célozza, emellett az Amazon és a Facebook is sok ezer egységet juttatna fel saját hálózatához – nem csoda, hogy a csillagászok már hevesen tiltakoznak a szabad szemmel is látható műholdhadsereg ellen, ami a megfigyelések és az éjszakai természet szempontjából is komoly következményekkel járhat.

Piaci hírek

500 ezer megrendelőnél jár a Starlink űrinternete

Már majdnem másfél ezer holdat állítottak pályára, a rendszer bétatesztjét is lezavarnák a nyár végéig.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.