A nagy nyelvi modell megfelelő ideológiai képzésen esett át annak érdekében, hogy hűen vissza tudja adni Hszi Csin-ping gondolatait az érdeklődő felhasználóknak.

Komoly ideológiai támaszt adó chatbot készült a kínai állampolgárok számára. Az állami hátterű Kibertér Kutató Intézet munkatársai ugyanis olyan nagy nyelvi modellt fejlesztettek, amely a kormányzat számára kulcsfontosságú dokumentumokon "pallérozódott". Utóbbiak közül is kiemelkedik a 2012 óta hatalmon lévő elnök, Hszi Csin-ping politikai alapvetésének tartott műve (angol címe: Thought on Socialism with Chinese Characteristics for a New Era), amely a kínai sajátosságokkal felruházott szocialista berendezkedés irányelveit ismerteti.

Ugyan az állampárt eddig is gondoskodott róla, hogy a nagy jelentőségű gondolatokkal a lehető leghamarabb és a lehető legmélyebben megismerkedjenek a kínai emberek, ám most már az sem lehet akadály, ha nincs kivel ezekről elbeszélgetni. A Register beszámolójában a kínai elnök angol nevéből kiindulva tréfásan csak XiBot néven emlegetett chatbot ugyanis a remények szerint a hivatalos irányvonalnak megfelelően lesz képes társalogni ezekben a fontos témákban.

Csak óvatosan!

A generatív algoritmust azonban még nem engedték szabadjára, az információk szerint a chatbot egyelőre belső tesztelés alatt áll. Ez nem is árt, hiszen az internettől a közterekig mindent alaposan kontrolláló kormányzat biztos nem örülne, ha a kutatók teremtette modell politikailag vállalhatatlan dolgokat írna az országot irányító legfőbb vezető nevében. Pláne, hogy valami hasonlóra jó pár évvel ezelőtt már volt is példa.

Még 2017-ben történt, hogy két chatbotot is kivontak a forgalomból Kínában, amiért politikailag inkorrekt megjegyzéseket tettek. A pekingi Turing Robot által gondozott BabyQ, illetve a Microsoftnál fejlesztett XiaoBing nevű robotokat a Tencent QQ csevegőalkalmazásának nagyjából 800 millió felhasználója érhette el. Nem sokáig, ugyanis kiderült, hogy nem megfelelő válaszokat adtak a kínai állampártot és a Dél-kínai-tengert érintő kérdésekre.

A BabyQ tesztverziója például a "szereted-e a kommunista pártot" kérdésre sima "nemmel" válaszolt. Arra a felvetésre, hogy Tajvan része-e Kínának, a robot csak annyit tudott mondani, hogy egyelőre nem tud felelni a kérdésre. Ehhez képest a XiaoBing a Weibo mikroblog-oldalon közzétett képernyőmentés szerint kijelentette, hogy az ő kínai álma nem más, mint lepattanni Amerikába.

Cloud & big data

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.