Olyan kavart okoz, hogy a fülünk kettéáll: az érzéseink kiváltotta agyhullámok módosítják a filmet, ami módosítja az érzéseinket. Kipróbálná?

A tömeges kipróbálással még várni kell, de a gondolatkísérletnél már több, amit egy angol kutató, Richard Ramchurn, a Nottinghami Egyetem kutatója előállított egy kísérleti filmjével. Ramchurn, aki az egyetemi kutatásai mellett egy manchesteri kreatív ügynökség, az AlbinoMosquito művészeti vezetője is, évek óta kutatja, hogyan lehetne az agy-gép interfészek tökéletesítésével interaktív filmeket készíteni.

Legújabb kísérletét hamarosan bemutatják egy brit fesztiválon, a The Moment premierje június 7-én lesz a Sheffield Doc/Fest fesztiválon. Ez egy olyan film – írja a kísérletről beszámoló MIT Technology Review, amit a nézőt aktívan bevonja a film végső változatának elkészítésébe. Nem csak elméletben (Umberto Eco fogalmazta meg azt az elméletet, mi szerint a műalkotás nyitott, és azt minden befogadónak, olvasónak, nézőnek egyedileg kell lezárnia azzal, hogy értelmezi magának, de minden értelmezés szükségszerűen más és más), hanem itt valóban minden néző előtt más és más film pereg le.

EGG + fülhallgató + számítógép

A tesztvetítések már megvoltak. Ehhez egy kaliforniai cég, a végfelhasználóknak BCI (brain-computer interface) eszközöket gyártó NeuroSky headsetjét használták. Ez egy mindössze 100 dolláros kütyü leginkább az ügyfélszolgálatosok headsetjére emlékeztet, csak annál sokkal többet tud.

Lényegében úgy működik, mint egy a gyógyászatban használt EEG (elektroenkefalográf), ami az agyi idegpályák elektromos aktivitását érzékeli. A headset a szenzorai által mért adatokat vezeték nélküli kapcsolaton továbbítja egy számítógépre, ahol egy speciális szoftver feldolgozza.

Ez a szoftver végzi a lényeget, mert a mért adatok elemzésével nyert információk alapján folyamatosan szerkeszti a filmet, az aláfestőzenét stb. A látottak befolyásolják az agyműködést, ami újabb elektromos aktivitást vált ki, és a folyamat kezdődik elölről. Így ún. feedback loop jön létre, azaz érzéseink hatására változik a film, aminek hatására változnak az érzéseink – legalábbis idegsejtjeink elektromos aktivitása.
 


Így voltaképpen – legalábbis részben – mi leszünk a film végső rendezői-vágói (bár a traileren Richard Ramchurn van feltüntetve rendezőként). Agyhullámainkkal befolyásoljuk a sztori alakulását. Persze a technika még kezdetleges, egyszerre csak egy ember nézheti a saját rendezői változatát, a többi néző kész – bár Umberto Eco-i értelemben nyitott – művet kap.

27 perc, 101 ezer milliárd változatban

Ramchurn szerint nagyjából 101 ezer milliárd változata lehet a 27 perces kísérleti filmjének – arról persze nem beszélt, és valószínűleg nem is fog kiderülni soha, hogy emberi aggyal érzékelhetők lennének-e a különbségek a variációk között. A forgatás során nagyjából háromszor annyi anyagot forgattak le és hatszor annyi hanganyagot rögzítettek, mint egy ilyen hosszú filmhez szokás.

És mi másról szólna a film, mint az agy-gép interfész segítségével megvalósuló tökéletes elosztott elmehálózatról, a Momentről (innen a film címe is), amely agyhullámaikon keresztül kapcsolja össze az embereket. És ahogy egy Mátrix-utánérzétől elvárható, ebben a tökéletesen kontrollálta társadalomban is vannak renitensek, akiket a rendszer üldöz.

Ha valakit kíváncsivá tett a cikk és a trailer, és részt venne a kísérleti filmes kísérletben, még nem maradt le róla: a bemutatóra jegyet sem kell venni, és 40 percenként ismétlik egy speciálisan erre a célra átalakított lakókocsiban. Csupán el kell utazni a Manchester közelében fekvő Sheffieldbe.

Közösség & HR

Leverné a Facebook szemüvegét az ír adatvédelmi hatóság

A pici LED-fény nem elég ahhoz, hogy bárkit figyelmeztessen rá, ha éppen filmezik, és a nagyközönséget is tájékoztatni kellene, hogy mire számíthat az új termék megjelenésével.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.