Az extrém felbontású felvételt teljes valójában egy kamionnyi szupertévé tudná csak együtt megjeleníteni.

Ellőtték az első felvételeket a világ legnagyobb digitális kamerájával abban a laborban, ahol fél éven át dolgoztak a Stanford Egyetem szakértői azon, hogy összeállítsák a monstrumot. Az első modell megtisztelő címe egy pagodakarfiolnak jutott.

3200 lett, maradhat?

A csillagászati kutatásokhoz készített szenzor bekerülhet a Guinness Rekordok Könyvébe is, hiszen 3200 megapixeles felbontásának egyelőre nincs párja. Hogy ez milyen részletességű képet eredményez, azt jól szemlélteti, hogy teljes megjelenítéséhez 4K UHD-s tévéből is 378-ra lenne szükségünk hozzá. Ha pedig 25 kilométeres magasságból lefotóznánk vele a földfelszínt, ki lehetne venni a képen egy golflabdát is.

 

 

A valóban csúcsteljesítményű fényképezőgépet 189 különálló, egyenként 16 megapixeles szenzor összedolgozásából alkották meg a kutatók. Ezeket 21, tutajnak hívott nagyobb táblákba rendezték. A szenzor árszintjével kapcsolatban jó támpontot ad, hogy a táblák darabja nagyjából 3 millió dollárba kerül.

Irány a csúcs

A kutatók természetesen nem saját szórakoztatásukra készítették el a kamerát, hiszen az a Chilében épülő új, következő generációs csillagvizsgáló központi eleme lesz. A Vera C. Rubin Obszervatórium a nagyjából 2700 méter magas Cerro Pachón hegy csúcsán épül és várja, hogy befogadhassa az amerikai laboratóriumban összeálló gigaszenzort.

A kamera a tervek szerint valamikor jövő év közepére kerülhet végleges állapotba, hogy onnantól kezdve tíz éven át kémlelhesse majd az eget. A csillagászok az új "csodafegyvertől" többek között jelentős előrelépést várnak a sötét anyag és sötét energia, a Naprendszer, a Tejút és általában a világegyetemben tapasztalható változások megértésében.

Piaci hírek

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.