Júniustól kezdhetik meg az első, a NAV rendszereivel online összekapcsolható kasszák gyártását, ha arra az MKEH is áldását adja.
Benyújtotta forgalmazási engedély iránti kérelmet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz (MKEH) a Laurel Számítástechnikai Kft. két kasszatípusára, melyek alkalmasak a nemzeti Adó- és Vámhivatal rendszerivel történő online kapcsolatra. A benyújtott tervekben kétféle Adóügyi Ellenőrző Egység (AEE) alkalmazása szerepel.

A BBox Informatikával közösen fejlesztett változat az újonnan telepített PC-alapú kasszákhoz alkalmazható (ezeket beépítik a pénztárgéphez tartozó adóügyi nyomtatóba, így kívülről nem is látható). A Sagemcom Magyarország Kft. által fejlesztett változat, amelyhez a Laurel kasszaszoftvere társul, a meglévő kasszákhoz és a kiskasszákhoz kapcsolgató. A rendszerhez a rendeletben előírt mobil adatátvitelt, a hozzá szükséges SIM chipeket mindkét esetben a Mobil Adat Kft. nyújtja.A MKEH-nél a labda A gyártó cégek vezetői szerint ha a hatóságok határidőn belül elbírálják és kiadják a forgalmazási engedélyeket, akkor legkorábban júniusban kezdhetik meg ezeknek az eszközök a gyártását.

Az új online kassza rendszerekben a Laurel cég saját Laura nevű kasszaszoftvere fut, amelyet az új törvényi elvárásokhoz igazítottak. Miután a szoftver együttműködik a világ négy legnagyobb gyártójának (IBM, NCR, Fujitsu, Wincor) a pénztárgépeivel, a magyar PC-kasszás felhasználóknak megoldást jelenthet a most bemutatott hazai rendszer.

Bessenyei István, a Laurel tulajdonos-ügyvezetője úgy véli, az új rendszerekkel kapcsolatban a a bolti informatikai rendszerek üzemeltetőinek lesz szükségük oktatásra, a kasszát kezelőknek nem.

Csúszó bevezetés Tavaly még Matolcsy György jelentette be, hogy az országban működő pénztárgépek és a NAV rendszereit online össze kívánják kapcsolni az adóelkerülés csökkentése végett. Ettől az intézkedéstől a kormány az áfabevételek 95 milliárd forintos növekedését várja. Később a rendelettervezet hatásvizsgálata végül 97,5 milliárd költségvetési bevétellel és 17 milliárd forint kiadással kalkulált.

A bevezetést eredetileg ez év április 1-jére tervezték, ám a határidőt végül végül május 1-re módosították azzal a kitétellel, hogy a NAV június 30-ig nem bünteti az átállás elmulasztását. Azok a kasszák, amelyek rendelkeznek elektronikus naplóval, akár 2013 végéig is működhetnek. Becslések szerint 200-250 ezer pénztárgépet érint a rendelet.

Várkonyi Gábor, az IVSZ pénztárgép munkacsoportjának vezetője, néhány hete még úgy nyilatkozott az egyébként a Laurel által működtetett onlinekassza.hu oldalon, hogy bár a pénztárgép-piac szállítóinál már folynak a fejlesztések, a hirtelen igény és a meggyorsított rendelések a mennyiségtől függetlenül egyrészt növelik a beszerzések árait, másrészt egyetlen, akárcsak néhány eurocentes alkatrész hiánya is késleltetheti a gyártást. Akkor Várkonyi úgy vélte, a 4. negyedévben a gépek nagy része már megfelelhet az új rendszer követelményeinek.

Támogatással is necces lesz a pénztárgépek bekötése
Pénztárgép-csere: egy hónapot nyertek a vállalkozók

Az új kasszák áráról egyelőre csak becslések vannak. A szaktárca szerint 100 ezer forint körüli összegbe kerül egy-egy új pénztárgép, a szakmai szervezetek szerint viszont drágább, legalább 120-140 ezer forint. A kormány pénztárgépenként 50 ezer forinttal támogatja a cserét, de csak abban az esetben, ha a kereskedő éves árbevétele 500 millió forint alatt marad, és nincs adótartozása. Egy cég, vagy kereskedő legfeljebb öt kassza után igényelhet támogatást.

Milliónyi app elutasításával mosdatja magát az Apple

Cupertino részletes jelentést adott arról, mennyit dolgozott tavaly azon, hogy eszközeire ne lehessen káros alkalmazásokat telepíteni. Van azonban olyan helyzet, amikor a sok is kevés lehet.
 
...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.