A technológiai fejlődésnek köszönhetően most már tényleg képesek lehetünk az érintés érzetét biztosítani speciális művégtagokkal.

Korábban csak sci-fikben láthattunk tapintásérzést továbbítani tudó, az emberi megfelelőjével megegyező finom mozdulatokat tenni képes műkezeket. Ezek a művégtagok azonban napjainkban valósággá kezdenek válni. A kényelmetlen, mozgásképtelen protézisek lassan átadják a helyüket az emberi aggyal vezérelt megoldások számára.

Nagy ugrás előtt állunk

A szenzoros visszacsatolás mellett gépi tanulást alkalmazó, gumiból és szilikonból készülő művégtagok egyik legfejlettebbikét (lásd nyitóképünk) előállító Psyonic az Illinois-i Egyetem Kutatási Parkjának egyik legígéretesebb startupja. Jelenleg önkéntesek részvételével kiterjedt teszteket futtatnak az általuk előállított protézisekkel, melyek az ígéretek szerint már jövőre kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A Psyonic állítja, hogy a sérült vagy hiányos végtagokkal rendelkezők számára olyan intuitív ellenőrzést képes nyújtani művégtagjuk felett, melyre korábban még nem volt példa.

De nem ők az egyetlenek, akik ezen a téren maradandót akarnak alkotni. A Johns Hopkins Egyetem moduláris protézis végtagja (Modular Prosthetic Limb) jelenleg szintén kutatási fázisban van. Az egyetemi beszámolók szerint ennek eredményeként egy emberszerű erő kifejtésére képes, elmével irányított, kellő gyakorlás után szinte az eredetivel megegyező ügyességű műkezet kaphatnak a rászorulók.

Hasonlón dolgozik az izlandi Össur cég is, mely már preklinikai vizsgálati fázisba jutott saját megoldásával. Az észak-európai vállalat az alsó végtagokra ment rá: szintén elmével irányítható teljes lábakon és lábfejeken dolgozik. Ezek a cégek drámai változást ígérnek az amputáción átesettek életminőségében.

Értelmezni az izmok elektromos jeleit

Mint számos, már piacon levő műkéz, a Psyonic megoldása is myoelektromos protézis. Közérthetőbben egy elektromos jelekkel vezérelhető műkéz, mely jeleket a karon megmaradt izmok állítják elő. Az alkar izmai például ennek révén képesek vezérelni a műkéz ujjainak összeszorítását és kinyújtását. Valahogy így:

Amikor a vizsgálatban részt vevő kísérleti alanyok kezük mozgatására gondolnak, a műkézben levő elektródák megmérik az izmokból eredő elektromos jeleket. Eközben a kezet irányító mintafelismerő szoftver meghatározza, hogy ezek a jelek milyen mozdulat kivitelezésére irányulnak; például a tenyér kinyitására vagy összezárására. Végső soron egyfajta akaratátvitelről van szó, melynek során az emberi agyban megszülető gondolat cselekvésre készteti a művégtagot.

Van azonban egy jelentős eltérés a hasonló fejlesztésekhez képest. A műkéz ujjbegyei képesek nyomásérzékelésre, és ezeket szenzoros visszacsatolás révén el is juttatják az emberi agyba. Így a protézis viselője gyakorlatilag érezheti, milyen erővel szorítja a markába kerülő dolgokat. Ezáltal képes egészen finoman megragadni tárgyakat, például anélkül foghat meg egy tojást, hogy eltörné.

Ebben jelentős szerepet játszik a mintafelismerő szoftver. Az ugyanis az egyébként dekódolhatatlan jeleket mindkét irányban feldolgozhatóvá teszi, egyfajta interfészként szolgálva ember és gép között. Így válhatnak használhatóvá az izlandiak műlábai is, ami legalább akkora csoda, mint a nyomásérzékelésre képes műkar. Az Össur fejlesztése ugyanis ismét lábra állíthatja, sőt, akár járásra is képessé teheti az alsó végtagjukat elvesztett embereket.

Ehhez egy nagyjából gyógyszeres pirula méretű implantátum izomba való beültetésére van szükség. Ez érzékeli az izmok által előállított jelet és egyben felel a művégtag felé való jeltovábbításért is. A rendszer így visszaadhatja az érintettek számára az "önkéntes ellenőrzés" érzését, amit a korábbi megoldások használata során annyira hiányoltak.

Konzumer tech

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.