Vége a roamingdíjak megszüntetése körüli vitáknak. Az uniós tárgyalók végre megegyeztek a nagykereskedelmi árakban is. Az idei nyaralást már e szerint tervezhetjük.
Hirdetés
 

Ahhoz, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően 2017. június 15-től ténylegesen megszűnhessenek a barangolási díjak az Európai Unió területén, még egy utolsó kérdésben kellett egyezségre jutniuk az uniós illetékeseknek. Nevezetesen milyen árakon számoljanak el egymással a szolgáltatók, ha előfizetőjük külföldön használja a mobilját hang- vagy adathívásra.
Az Európai Parlament és Tanács, valamint az Európai Bizottság képviselői végül az alábbi nagykereskedelmi díjsapkákban, vagyis az egymásnak felszámítható legmagasabb árakban  egyeztek meg.

Ezek lesznek az új nagykereskedelmi díjsapkák

A hanghívások után percenként 0,032 euró, az SMS-ek után pedig 0,01 euró számítható fel idén június 15-től. Az adatforgalomra vonatkozó díjcsökkentéseket viszont öt éven keresztül lépésről lépésre kell végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy a most júniustól érvényes gigabájtonként 7,7 euró jövő január elsején már 6 euróra csökken. Újabb egy év múlva pedig már csak 4,5 eurót kóstál, hogy aztán 2020 januárjától ismét egy euróval legyen kevesebb. További 50 eurocenttel kevesebbet kell majd fizetniük a szolgáltatóknak 2021 elejétől, majd az árak 2,5 eurón állapodnak meg 2022 januárjától – áll az EU közleményében.

Andrus Asip, az EB digitális egységes piacért felelős alelnöke a megállapodás kapcsán megjegyezte: "Sikerült a helyére tennünk a puzzle utolsó darabját is, így június közepétől az európaiak már roamingdíjak nélkül, az otthoni előfizetéseik alapján mobilozhatnak az EU-n belüli utazásaik során. Nem szűnik meg ugyanakkor a szolgáltatók közötti verseny sem, mindenki a legattraktívabb ajánlatokkal bombázhatja a saját ügyfeleit.”

Készülhetnek a szolgáltatók

Az új nagykereskedelmi árakat június 15-től az előfizetőknek is érdemes nyomon követni, ugyanis ha barangolásuk során túllépik a szerződésükben rögzített hívás-, vagy adatplafont, az ezért felszámított többletdíjak nem haladhatják meg a hét eleji megegyezés nyomán született nagykereskedelmi díjmaximumokat.  

Az EB legközelebb jövő decemberben tart egy köztes értékelést a díjakkal kapcsolatban, míg a teljesebb körű áttekintésre egy évvel később kerít sort. A nagykereskedelmi árakat érintő szabályozást hivatalosan még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy aztán a szolgáltatók időben felkészülhessenek a roamingmentes korszakra.

A kedd éjjel született politikai megállapodással elhárult az utolsó akadály is "a mobilozz külföldön is úgy, mint otthon" tervezet elől, ami az egyik fontos eleme az egységes európai távközlési piacra (Telecom Single Market – TSM) vonatkozó szabályozásnak.  

Hosszú és rögös út vezetett idáig

Épp egy évtizede annak, hogy Brüsszel elkezdett azon dolgozni, hogyan lehetne csökkenteni, illetve végső soron megszüntetni a barangolási díjakat az európai mobilpiacon. A roamingdíjak 2007 óta több mint 90 százalékkal csökkentek, a 2016 áprilisától érvényes árak szerint a hanghívások percenként 5 eurócenttel, az SMS-ek 2 eurócenttel haladhatják meg az előfizető belföldi tarifáit, míg az adatforgalomban megabájtonként 5 eurócenttel drágább a mobilnetezés külföldön, mint otthon.  

A díjak megszüntetéséről szóló végleges tervezet elkészítése több fordulót is megért és komoly viták övezték. A legutóbbi módosításra tavaly ősszel kerítettek sort, amiben megszüntették többek között a 90 napos korlátot, ami az ingyenes barangolást legfeljebb háromszor 30 napra korlátozta volna. A végleges változatról, ami komoly eszközöket ad a szolgáltatók kezébe a visszaélések kivédésére, itt írtunk részletesen.

Arról is beszámoltunk már, hogy a hazai mobilszolgáltatók ajánlatai között eltérő mértékben és eltérő időzítéssel ugyan, de már tavaly megjelentek az első roamingdíj-mentes tarifacsomagok.

Mobilitás

Robotméh enyhítheti az élelmezési krízist

A beporzást végző méhek számának tendenciózus csökkenése súlyos válsággal fenyeget. Egy amerikai kutatócsapat azonban jól halad a gépesített alternatíva fejlesztésével.
 
Valószínűleg soha. A piackutatók szerint a felhő mellett is dinamikusan növekszik a hosting iránti igény.

a melléklet támogatója a vshosting

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.