A kutatás a jövedelmek mellett vizsgálja azt is, hogy milyennek érzik a biztonsági szakemberek és auditorok az életminőségüket.

A fizetések monitorizása mellett a munka és magánélet egyensúlyát, a munkahelyi viszonyokat, az IT-biztonsági és audit szakma távlatait is vizsgálta az ISACA friss Fizetési helyzetkép 2023 című felmérése. A kutatók olyanokra kérdeztek rá például, hogy a biztonsági és auditor szakemberek a munkahelyi viszonyaik mely területeit érzik problémásnak, milyen mértékben érzik stabilnak a munkahelyüket, és milyen mértékben ajánlanák a szakmát egy fiatal pályakezdőnek. Az anonim online kérdőívet közel kétszázan töltötték ki.

De mennyi az annyi?

Bár a HR-es kutatások az utóbbi években rendre azt hozzák ki, hogy a jövedelem nem a legfontosabb, válságosabb időkben igencsak nem mindegy, mennyit lehet keresni adott pozícióban. 2020 és 2022 között az összes válaszadót figyelembe véve a medián jövedelem 33 százalékkal nőtt. "Viszont, ha ezt szembeállítjuk a pénzromlás ütemével, akkor már nem olyan rózsás a kép (a hivatalos infláció az elmúlt két évben 20% feletti, viszont a lakosság által érzékelhető pénzromlás nagyjából ennek a kétszerese)" – értékeli az emelkedést a tanulmány.

Az összképet tovább árnyalja, hogy az alkalmazottként dolgozó biztonsági szakemberek és auditorok fizetésének mediánja 28 százalékkal, a szabadúszóké viszont csak 8 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a külföldön vagy külföldre dolgozók jövedelmi mediánja 37 százalékkal volt magasabb tavaly, mint 2020-ban.

A növekedés mértéke szektoronként jelentősen eltért. Legjobban a távközlési és telekommunikációs területen dolgozók jártak: a medián 57 százalékkal emelkedett, a biztosítási szektorban 39 százalék, az informatikai iparban pedig 35 százalék volt két év növekménye. Ezzel szemben az energia- és közműcégeknél dolgozóknak meg kellett elégedniük 5 százalékkal – igaz, utóbbiak nagyon magas bázisról indultak: 2020-ban a szektorban a medián 38 százalékkal volt magasabb, mint a távközlésben (14,9 millió, szemben a 10,8 millióval).
 

 

Jelentős eltérések adódnak abból is, hogy a szakmán belül ki milyen területen dolgozik. A legjobban a kockázat és audit területen dolgozó adatelemzők keresnek, az éves medián itt bruttó 28 millió forint. A fizetési rangsor másik végén az etikus hekkerek és a behatolás-tesztelők vannak 9 milliós bruttó fizetéssel.

Van értéke a diplomának

A válaszokból kiderült, hogy ebben a szakmában is van rangja a diplomának. Bár középfokú végzettséggel is lehet valaki jó auditor vagy biztonsági szakember, de a többség nagy valószínűséggel maximum a középvezetői szintig jut. A válaszadók között felső vezetői pozícióban kizárólag egyetemi vagy főiskolai diplomát szerzett szakemberek dolgoznak, illetve a felső vezetők 8 százaléka tudományos fokozattal is rendelkezik.

A végzettség így értelemszerűen hat az elérhető jövedelmi maximumra is. A beosztottként, csapattagként dolgozó válaszadók éves bruttó medián jövedelme 2020-ban 10,8 millió forint volt (kb. havi 900 ezer forint), 2022-ben pedig 19 százalékkal magasabb, közel 12,9 millió. A középvezetőknél 22 százalékos volt az emelkedés: 14,7 millióról 18 millióra, míg a felső vezetők 15 százalékkal kerestek többet tavaly, mint két évvel korábban (a medián 16,5 millióról 18,9 millióra emelkedett).

A szakmában lévő perspektíva megítélése némileg romlott: 3-ról 24 százalékra nőtt azon válaszadók aránya, akik jövedelmük enyhe romlásra számítanak. Az életminőségével a többség elégedett: 74 százalékuk jónak minősítette munkája és magánélete egyensúlyát, 87 százalékuk érzi biztonságban a munkáját. Ezért talán nem meglepő, hogy 85 százalékuk ajánlaná szakmáját egy pályakezdőnek.

Az elemzés az ISACA oldaláról tölthető le PDF-ben.

Közösség & HR

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.