A Speedtest.net adatai szerint Magyarország a Top10-ben van az új generációs mobilhálózatból kicsiholható sebességet illetően. Egyéb területeken azért nem állunk ennyire jól.

Ha nem is az első ország voltunk a világon, ahol kereskedelmi 5G-szolgáltatás indult, az elmúlt időszakban a szolgáltatók mindegyike igyekezett előkészíteni a terepet a közelgő új korszakra, amikor az ügyfelek többsége már a jelenleg elérhető leggyorsabb mobil kommunikációs technológiát használja majd. Mindezen erőfeszítések meglátszanak a Speedtest.net adataira épülő friss elemzés számaiban, helyezéseiben is.

Az internetsebesség mérésére fókuszáló oldal összeállítása átfogó képet igyekszik adni arról, hogy állunk globálisan az 5G bevezetésével. Az idén a harmadik negyedévben elvégzett több mint 60 millió sebességteszten alapuló kutatás azokra a területekre koncentrált, ahol már kereskedelmi forgalomban elérhető szolgáltatásként üzemel a legújabb generációt képviselő távközlési hálózat.

Kicsi az ország, de gyors

Ami a hálózati sebességet illeti az 5G-s kapcsolódások mediánja alapján hazánk az igen előkelő 9. helyet foglalja el a Speedtest toplistáján. Ráadásul itt a letöltési sebességet vették figyelembe, ami nagyjából 371 Mbps-t jelent nálunk. A feltöltést nézve viszont az előttünk álló országok többségénél jobb értéket, közel 50 Mbps-t tudunk mutatni.
 
 
 
Ha csak az EU-ra szűkítjük a telekommunikációs "versenyt", akkor még jobb a helyzet. Az Unióban egyedül Spanyolországban mértek gyorsabb hálózati teljesítményt az elmúlt néhány hónapban.
 

 

Persze a fentiek csak egy ökoszisztéma kiragadott elemeit jelentik. Az 5G elterjedéséhez többek között értelmezhető arányú országos lefedettségre, a fogyasztók számára vonzó, egyben sokak számára megfizethető szolgáltatási csomagokat kell tudni ajánlani a telkóknak. Utóbbiakban azért annyira nem állunk jól. Ausztriában például lényegesen több konkrét telepítés történt, így az ottani lefedettség jelenleg nagyságrendekkel kedvezőbb képet mutat. A hazai elterjedés szűkösségét jelzi a fenti grafikon jobb oldala is, ahol az 5G-s hálózat felhasználási arányát jelölték be az 5G-képes készülékkel rendelkező fogyasztók körében. Ez itthon egyelőre mindössze 0,5 százalék, azaz elenyésző.

Friss erő

Ami a globális adatokat illeti, azok visszaigazolják az új generációs technológia fölényét. Letöltési sebesség szempontjából majdnem tízszer, feltöltésnél pedig több mint háromszor gyorsabb az 5G annál, mint amennyit korosabb kollégája, a 4G képes felmutatni. Az idei harmadik negyedéves állapotok alapján a világ 99 országában indult már el legalább egy (kereskedelmi vagy kísérleti) 5G-telepítés, összességében pedig 14 643 városban kezdődött meg az új telekommunikációs technológia kiépítése.

Mobilitás

A YouTube díjat adott magának, mert a szabad véleménynyilvánítás bajnoka

Na jó, nem a YouTube adta, csak egy a YouTube által szponzorált szervezet egy a YouTube szponzorálta eseményen. És nem a videómegosztó kapta, hanem a vezére.
 
Hirdetés

Három fontos tanács a jövőálló vállalkozások felépítéséhez

A VMware Future Ready Solution megoldásai lehetővé teszik a problémákra adott gyors reakciót, az új körülményekhez való alkalmazkodás és az innováció felgyorsítását is.

A virtualizáció nem válik elavulttá a konténerizació és a Kubernetes miatt, sőt katalizátora lehet az új techológiák bevezetésének.

a melléklet támogatója a Tech Data

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.