A norvég központú Visma Csoport vette meg a Számlázz.hu 50 százalékos tulajdonrészét.

Eladták az egyik legnépszerűbb, jelenleg mintegy 100 ezer ügyféllel rendelkező magyar online számlázó szolgáltatás, a Számlázz.hu 50 százalékos tulajdonrészét. A vevő a norvégiai Visma Csoport, amely a skandináv régió vezető szolgáltatója az üzleti szoftverek és e-kereskedelmi informatikai fejlesztések területén – adta hírül közleményben a magyar cég.

Bővítéshez kellett a friss erő

A Számlázz.hu az új tulajdonossal magyar kkv-k ügyvitelét támogató informatikai és pénzügyi szolgáltatások elindítását tervezi. A cég közleménye szerint az együttműködés eredményeként az ügyfelei hamarosan egy sor új szolgáltatáshoz jutnak. Az 1996-ban alapított Visma ehhez jó partner. A magántulajdonban lévő vállalatnak jelenleg mintegy 8500 alkalmazottja és 760 ezer ügyféle van. 2017-ben az éves árbevétele majdnem 9,2 milliárd norvég korona volt (kb. 315 milliárd forint),

A Számlázz.hu közel egy évig tárgyalt a norvég céggel. Az ügylet tető alá hozásában tranzakciós tanácsadóként az Invescom, stratégiai tervezőként pedig Kis Ervin Egonnak, a Szek.org korábbi elnökének a tanácsadó cége, a SmartCommerce Consulting vett részt.

A vételárat a felek nem közölték, ahogy azt sem, hogy az üzlet csak a szolgáltatásra vagy az azt üzemeltető vállalkozásra, a KBOSS.hu Kft-re is vonatkozik-e. A Kft. tavalyi árbevétele egyébként közel 330 millió forint volt (míg 2016-ban csak 205 millió), de az a nyilvánosan elérhető beszámolóból nem derül ki, hogy ez csak a Számlázz.hu-ból származik, vagy más tevékenységekből is.

Az e-számla egyik élharcosa volt

A Számlázz.hu 2005 óta működik. Az e-kereskedelem terjedésével párhuzamosan futott fel. 2013-ban még mindössze hétezren használták a szolgáltatást. Az utóbbi egy évben közel duplázódott az ügyfélszám, ma már 100 ezer regisztrált felhasználó állítja ki a szolgáltatásban a számláit. Azt azonban, hogy ebből mennyien fizetnek is a számlázóért, a cég nem közli. Nagyon sok mikrovállalkozás igényét valószínűleg az ingyenesen elérhető szolgáltatáscsomag is kielégíti, amely nem tartalmaz e-számla lehetőséget, és csak a folyó pénzügyi év számláit tárolja.

A szolgáltatás sokat tettek a még öt éve is gyerekcipőben járó e-számlázás elterjesztéséért az Ecommerce Hungary elődjével, a Szek.org-gal karöltve. Akkoriban az e-számla használata legfeljebb ezrelékekben volt mérhető.

A számlázóoldal folyamatosan fejlesztette a szolgáltatását. A törvényi megfelelés előírásainak követésén túl 2017-ben elindították az automatikus bevételkezelő szolgáltatásukat, az Autokasszát, amely a beérkező utalásokat és a kiállított számlákat automatikusan összevezette, így a cégvezetőnek vagy a pénzügynek nem kellett bogarászni, hogy vajon az adott összeggel melyik számlát egyenlítették ki. (Ehhez természetesen a számlavezető fióknak is támogatnia kellett a szolgáltatást.)

Erős konkurenciát kaptak

Az online számlázó a közlemény szerint az új tulajdonos belépésével szintlépésre készül, Magyarországon még nem létező szolgáltatásokat kíván bevezetni a következő három évben. Azt, hogy a továbblépéshez tőkeerős partnerre lesz szükség, részben a piaci kényszer szülhette.

Időközben ugyanis komoly konkurensei támadtak a mind a mai napig Stygár László alapító-tulajdonos által irányított szolgáltatásnak. Az OTP Bank például az idén év elején indította a vállalkozói számlához kínált eBIZ szolgáltatását, amely például ingyen kínálja az e-számla készítésének lehetőségét, a számlák fizetettségi státuszának nyomon követését vagy a költségszámlák kezelését, amiért a Számlázz.hu-n fizetni kell.

Cloud & big data

Részvényesi mozgolódás Zuckerberg elmozdítására

A Cambridge Analytica-botrányt követően is felmerült már, de most újra nekibuzdult egy csoport, hogy kitessékelje az alapítót az elnöki székből.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.