A norvég központú Visma Csoport vette meg a Számlázz.hu 50 százalékos tulajdonrészét.
Hirdetés
 

Eladták az egyik legnépszerűbb, jelenleg mintegy 100 ezer ügyféllel rendelkező magyar online számlázó szolgáltatás, a Számlázz.hu 50 százalékos tulajdonrészét. A vevő a norvégiai Visma Csoport, amely a skandináv régió vezető szolgáltatója az üzleti szoftverek és e-kereskedelmi informatikai fejlesztések területén – adta hírül közleményben a magyar cég.

Bővítéshez kellett a friss erő

A Számlázz.hu az új tulajdonossal magyar kkv-k ügyvitelét támogató informatikai és pénzügyi szolgáltatások elindítását tervezi. A cég közleménye szerint az együttműködés eredményeként az ügyfelei hamarosan egy sor új szolgáltatáshoz jutnak. Az 1996-ban alapított Visma ehhez jó partner. A magántulajdonban lévő vállalatnak jelenleg mintegy 8500 alkalmazottja és 760 ezer ügyféle van. 2017-ben az éves árbevétele majdnem 9,2 milliárd norvég korona volt (kb. 315 milliárd forint),

A Számlázz.hu közel egy évig tárgyalt a norvég céggel. Az ügylet tető alá hozásában tranzakciós tanácsadóként az Invescom, stratégiai tervezőként pedig Kis Ervin Egonnak, a Szek.org korábbi elnökének a tanácsadó cége, a SmartCommerce Consulting vett részt.

A vételárat a felek nem közölték, ahogy azt sem, hogy az üzlet csak a szolgáltatásra vagy az azt üzemeltető vállalkozásra, a KBOSS.hu Kft-re is vonatkozik-e. A Kft. tavalyi árbevétele egyébként közel 330 millió forint volt (míg 2016-ban csak 205 millió), de az a nyilvánosan elérhető beszámolóból nem derül ki, hogy ez csak a Számlázz.hu-ból származik, vagy más tevékenységekből is.

Az e-számla egyik élharcosa volt

A Számlázz.hu 2005 óta működik. Az e-kereskedelem terjedésével párhuzamosan futott fel. 2013-ban még mindössze hétezren használták a szolgáltatást. Az utóbbi egy évben közel duplázódott az ügyfélszám, ma már 100 ezer regisztrált felhasználó állítja ki a szolgáltatásban a számláit. Azt azonban, hogy ebből mennyien fizetnek is a számlázóért, a cég nem közli. Nagyon sok mikrovállalkozás igényét valószínűleg az ingyenesen elérhető szolgáltatáscsomag is kielégíti, amely nem tartalmaz e-számla lehetőséget, és csak a folyó pénzügyi év számláit tárolja.

A szolgáltatás sokat tettek a még öt éve is gyerekcipőben járó e-számlázás elterjesztéséért az Ecommerce Hungary elődjével, a Szek.org-gal karöltve. Akkoriban az e-számla használata legfeljebb ezrelékekben volt mérhető.

A számlázóoldal folyamatosan fejlesztette a szolgáltatását. A törvényi megfelelés előírásainak követésén túl 2017-ben elindították az automatikus bevételkezelő szolgáltatásukat, az Autokasszát, amely a beérkező utalásokat és a kiállított számlákat automatikusan összevezette, így a cégvezetőnek vagy a pénzügynek nem kellett bogarászni, hogy vajon az adott összeggel melyik számlát egyenlítették ki. (Ehhez természetesen a számlavezető fióknak is támogatnia kellett a szolgáltatást.)

Erős konkurenciát kaptak

Az online számlázó a közlemény szerint az új tulajdonos belépésével szintlépésre készül, Magyarországon még nem létező szolgáltatásokat kíván bevezetni a következő három évben. Azt, hogy a továbblépéshez tőkeerős partnerre lesz szükség, részben a piaci kényszer szülhette.

Időközben ugyanis komoly konkurensei támadtak a mind a mai napig Stygár László alapító-tulajdonos által irányított szolgáltatásnak. Az OTP Bank például az idén év elején indította a vállalkozói számlához kínált eBIZ szolgáltatását, amely például ingyen kínálja az e-számla készítésének lehetőségét, a számlák fizetettségi státuszának nyomon követését vagy a költségszámlák kezelését, amiért a Számlázz.hu-n fizetni kell.

Cloud & big data

Újabb robotflotta vág bele az ételszállításba

A Rev-1 névre keresztelt járgány három kerekével, méretével és közlekedési szokásaival hoz némi színt az egyre sűrűbb mezőnyben.
 
Hirdetés

HPE Primera: garantáltan zéró adatvesztés

Felhőalapú gépi tanulási algoritmusainak köszönhetően a HPE Infosight képes a tárolók és alkalmazások közötti meghibásodások 86 százalékát előre jelezni és megakadályozni.

Hirdetés

Ez bárkinek megér havi pár száz forintot

Két ember van: aki már leejtette a mobilját, és aki le fogja ejteni. De fel lehet készülni erre – egy jó készülékbiztosítással.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.