Az 5G forradalmasíthatja a valós idejű kommunikációt igénylő privát vállalati hálózatokat: a felhasználói oldalnak új lehetőségeket, a szolgáltatóknak új piacokat jelent.

A Gartner egy tavalyi előrejelzése szerint 2024-ben már a cloudszolgáltatók 60 százaléka értékesít majd olyan szolgáltatást, ami a nagyobb városokat lefedő 5G-s hálózatokra épül. Az Ericsson legfrissebb prognózisa szerint ez év végére egymilliárd 5G-s mobil előfizető lesz.

Ezek az adatok is arról tanúskodnak, hogy az elmúlt két-három évben világszerte, így hazánkban is felgyorsult az 5G infrastruktúra kiépítése. Itthon 2020-ban lezajlott az első, már kifejezetten 5G-re hangolt frekvenciapályázat, és azóta az összes hazai mobilszolgáltató több olyan fejlesztést, projektet mutatott be, amely 5G nélkül nem valósulhatott volna meg.

Nem hozta a felhasználói "hűha!" élményt, de...

Bár sokáig kétséges volt, hogy a nagy sávszelességet és alacsony késleltetést biztosító vezeték nélküli technológia tud-e magának megfelelő piacot találni, mostanra kezdenek szűnni a kételyek. Igaz, abban szinte mindenki egyetért, hogy nem az egyre többet mobilozó végfelhasználók hozzák a nagy üzletet. Mint egy a mobilos iparágat jól ismerő szakembertől hallottuk, a 4G LTE után a mobilozó végfelhasználó nem fog látványos előrelépést tapasztalni, hiszen már azon is fogyasztott videostreaming tartalmakat, videocsetelt, adatokat töltött fel és le. Most mindent megteheti gyorsabban, szebben. Na és? A többség talán észre sem veszi. Ez olvasható ki a Bloomberg egy idei elemzéséből is: nem számíthatnak a szolgáltatók arra, hogy el fogják adni az 5G-s "hűha!" élményt, mert nincs ilyen.

De ez csak részben igaz. A pandémia ugyanis közbeszólt. A távoli munkavégzés bevezetése világszerte egyik napról a másikra ugrásszerűen növelte az igényt az optimalizált és ultragyors széles sávú adatkapcsolatra – a végfelhasználói oldalon is!

Az ipari-vállalati felhasználásnál egyértelműbb a helyzet: az összes érintett – hálózati eszközgyártó, mobilszolgáltató és üzleti felhasználó – nagy fantáziát lát az 5G-ben. Németországban a 2020-ban lezajlott 5G-s frekvenciaakción harmincnál több nagyvállalat jutott korlátozott területen használható, ún. pirvát hálózatok vagy campus networkök kiépítésére alkalmas frekvenciához. A pályázók között felvonult a német gyártóipar színe-java, köztük az autógyártók és a nagy beszállítóik, illetve az olyan ipari óriások, mint a Siemens, mert mindegyikük az 5G-ben látja az ipar 4.0 kiteljesítésének lehetőségét.

Ezek az okok mind segíthették, hogy az 5G lett a leggyorsabban terjedő szegmense a vezeték nélküli hálózati infrastruktúra piacának.

A campus hálózat

Az 5G legígéretesebb szolgáltatásának a campus hálózat tűnik. Ehhez valójában nem kell 5G, sőt még vezeték nélküli kapcsolat sem. A fogalom voltaképpen csak egy védett, zárt helyi hálózatot (LAN) vagy ilyen hálózatok hálózatát takarja (ma legtöbb helyen vezeték és Wi-Fi kombinációját használják). Egy ilyen hálózat kiépítésével valósítható meg a biztonságos adatalapú gyártás.

Miben hozhat újat itt az 5G? Alapvetően a rugalmasságban: még több eszköz kommunikációját biztosíthatja szabadabban alakítható folyamatokban. Valós idejű adatgyűjtést (prediktív karbantartás, minőségellenőrzés stb.), magasabb fokú automatizálást (pl. robot/cobot-vezérlés, önvezető targonca), gyártósorok átalakítása kábelezés nélkül stb.

Újra életre kelhetnek olyan, pár éve ígéretesnek tartott technológiák is, melyek fejlesztése azért állt vagy lassult le, mert nem találták meg a maguk piacát. Ilyen például a Google AR-szemüvege, melyet tömegterméknek szántak, aztán üzleti alkalmazása is elméleti szinten maradt. 5G-s hálózatra kapcsolva azonban már valóban használhatónak tűnik. A Covestro nevű belga polimergyártó például 5G-képes okosszemüvegekkel akarja végleg kiiktatni a karbantartásból a papíralapú dokumentációt. A karbantartók a vállalat több kilométer hosszú antwerpeni üzemében sokkal gyorsabban tudnak reagálni egy AR-szemüveggel: ha leáll egy gép, a rajta lévő QR-kóddal azonnal betölthetik a szemüveg kijelzőjébe a szükséges képi és szöveges információt vagy akár 3D-s modellt.
 

Karbantartó mérnök egy 5G-s campus hálózaton futó AR-rendszerrel

Hatalmas szabadságot nyernek az 5G-vel a gyártási formatervezők és ergonómusok is – ami jelentős hatékonyságjavítást eredményezhet. A modern létesítményekben az OT-nek (Operation Technology – a hálózatba kapcsolt gyártóeszközök összessége) zavartalan működéséhez nagy mennyiségű adatot kell továbbítania alacsony késleltetéssel és megbízhatóan. A hagyományos vezetékes LAN, amely biztosítja a két követelményt, azonban komoly megkötést jelent a folyamatok, a gyártási dizájn kialakításában. 5G viszont felszámolja a kényszerű kompromisszumokat, mert a berendezések szabadon mozgathatókká válnak.

Szintén kézenfekvő alkalmazási terület a valós idejű minőségellenőrzés (gyógyszeripar, nagy tisztaságú speciális anyagok gyártása stb.). Ha ugyanis 5G-s campus hálózaton folyik a valós idejű adattovábbítás, rugalmasan bővíthető például a mérési pontok és az adattípusok száma. Ezzel kísérletezik például az osztrák Borealis műanyaggyártó, amely speciális műanyagokat, pl. poliolefint gyárt. Az cég egy mesterségesintelligencia-alapú minőségellenőrző rendszert táplál folyamatosan nagy mennyiségű adattal 5G-n.

De használják vészhelyzeti kommunikációra is: a BASF vegyipari vállalat a TETRA (TErrestrial Trunked RAdio) rendszerét váltotta le 5G-re, mert utóbbit könnyebb kiegészíteni automatikus videostreaminggel és földrajzi helymeghatározással.

Magyaroszágon is szaporodnak a példák. A BorgWarner robotikai megoldások bevezetésére használja 5G-s campus hálózatát, de például Fényeslitkén épülő East-West Gate intermodális logisztikai terminálon is így oldják meg a belső kommunikációt és a technológiai eszközök vezérlését.

Az 5G-s campus hálózatokban rejlő lehetőségeket azonban nem csak a globális gyártóvállalatok tudják kiaknázni. A legfrissebb hazai projektek épp arra mutatnak példát, hogy a kkv-k számára is elérhető a technológia. A Delta Technologies másfél hónapja például több, kkv-knak szánt megoldást is bemutatott. Ezekhez az 5G-s hálózatot a Yettel (és a Nokia), a szoftvereket az IBM, a terepi érzékelőket a SICK Sensor Intelligence szállította.

A nemesvámosi Arbot Mechatronikai Kft.-nél egy 5G-alapú robotplatformot helyztek üzembe az árumozgatásra. A rendszer előnye a gyors módosíthatósága, a belső termékmozgatás folyamatos optimalizálása. Emellett javítja a megmunkált félkész vagy kész termékek haladásának nyomon követhetőségét is.

A Nagykun-Hús Kft.-nél árukövető és szállítástervező rendszer működik 5G-s infrastruktúrán, de készült például valós idejű terménymonitoring rendszer egy gabona- és takarmánytermesztéssel foglalkozó vállalatnak is. Utóbbi rendszer folyamatosan méri és elemzi a silókba betárolt gabona mennyiségét, hőmérsékletét, páratartalmát és más fontos paramétereit.

A legfontosabb kérdés: megérül?

Az persze továbbra is kérdés, hogy mely szervezeteknek éri meg 5G-s campus hálózatra átállni. Az eddigi pilotok, bevezetések tapasztalata az, hogy azoknál a vállalatoknál, melyeknél már van fejlett, vezetékes és Wi-Fi kombinációjára épülő hálózati infrastruktúra, az 5G-re való átállás nem biztos, hogy kifizetődő. Ugyanakkor mégsem elvetendő, hiszen mindez kiváltható egy privát mobilhálózattal, amihez persze a hálózatra kapcsolt eszközöket fel is kell készíteni a mobilkommunikációra.

Zöldmezős beruházásoknál viszont a cégek jelentős megtakarításokra számítanak hálózatépítésben-üzemeltetésben. Korábban például a turbófeltöltőket gyártó oroszlányi BorgWarner régiós IT-vezetője, Kertész László azt nyilatkozta, hogy akár 30-40 százalékos megtakarítást is el lehet érni. Mint mondta, ez nem feltétlenül abból adódik, hogy a hálózatépítésnél ennyit spórolnak, hiszen az 5G-s berendezések sem olcsók, hanem leginkább a nagyobb tervezési szabadságfokból, a rugalmasságból, valamint abból, hogy egyszerűsödik az alkalmazott technológia.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a Yettel támogatásával készült. Részletek »

 

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.