Az LG kerek, a Samsung hajlított kijelzőjű órával kezdi meg az IFA-ra való felkészülést.

Rebesgetik az elemző cégek egy ideje, hogy a hordható kütyük piaca most indul be csak igazán, az LG és a Samsung frissen leleplezett fejlesztései pedig igazolják is a várakozásokat. A 2014-es IFA még el sem kezdődött, mégis egy sor, oda szánt terméket megismerhettünk a napokban, kérdés, hogy mennyi ellőhető puskapor maradt Berlinre.

Az okosóra körösítése

A két nagy rivális koreai cég mindenesetre nem várt a jövő hétig és bemutatta vadonatúj okosóráit, a G Watch R-t, illetve a Gear S-t. Sőt, a Samsung bónuszként elővezetett egy nyakban (is) hordható, vezeték nélküli headsetet, a Gear Circle-t. Mindkét gyártónak van már előélete ezen a területen, így abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az új modellek már reagálnak az első próbálozások kapcsán felmerült igényekre.

Az egyik legáltalánosabb vélemény szerint az okosóra akkor jó, ha nem vehető észre az okossága. A Motorola jól ráérzett erre a kerek kijelzős Moto 360-nal, így nem csoda, hogy a koreai mérnökök ezen vonalon haladtak tovább a fejlesztések során. A törekvések eredményeként megszületett a sarkos G Watch utódja, ami a képeket elnézve valóban nem árulkodik arról, hogy digitális lenne, sőt, Android fut rajta.

LG G Watch R

Pedig a G Watch R esetében pontosan ez a helyzet: az óra különlegessége az 1,3 colos, kerek Plastic OLED kijelző, amelynek (a Moto 360-nal ellentétben) teljes felületén megjelenik az Android Wear operációs rendszer kezelőfelülete. Az LG azt ígéri, hogy a kijelző tökéletesen leolvasható képet ad erős napsütésben, és a panel betekintési szöge is rendkívül széles. Az órában egy 1,2 GHz-es Snapdragon 400-as processzor dolgozik 512 MB RAM, illetve 4 gigabájt belső tároló társaságában.

A G Watch R tehát kinézete ellenére az Android okosóra platformra szabott appjainak futtatására minden további nélkül alkalmas, sőt, ezen kívül az IP67-es szabvány megfelelőségnek köszönhetően víz- és porálló is, így ha össze tudjuk hozni, hogy 1 méteres vízben tervezünk vele tartózkodni 30 percen át, akkor ezt probléma nélkül megtehetjük.

A Tizenben bízva

A Samsung új modelljével nem szakadt el annyira az előzményektől, mint az LG, de láthatóan alaposan hozzányúltak és a Gear Fit formavilágához közelítették a Gear sorozat legfrissebb tagját. A Gear S egy 2 colos, 480 × 360 képpont felbontású, hajlított Super AMOLED kijelzőn keresztül kommunikál felhasználójával, aki szintén bátran bemehet a vízbe csuklóján az órával, mivel az vízálló. A kellő sebességet itt egy kétmagos, 1 GHz-es CPU biztosítja, a RAM és a tárhely ugyanaz, mint az LG-nél (512 MB, 4 GB), viszont ezzel véget is érnek a hasonlóságok.

Samsung Gear S

A Gear S ugyanis a saját fejlesztésű Tizen oprendszerre bízza magát, azaz a Samsung továbbra sem köteleződik el teljesen az Android Wear iránt. A másik fontos különbség, hogy a Gear S SIM kártya kezelésére képes, így magával az órával (és mobillal Bluetooth-on keresztül) is bonyolíthatók hanghívások, illetve elérhetők a 3G-s hálózatok. A készüléken az S Health és Nike+ Running fitness appok előre telepítve megtalálhatók, de ezen kívül az összes Samsunghoz kapcsolható, és órára optimalizált szoftvert támogatja az eszköz.

Samsung Gear Circle

Slusszpoénként a Samsung bemutatott egy formabontó, nyakláncként viselhető Bluetooth headsetet is. A Gear Circle több színben lesz elérhető, egyszerre két eszközt is képes kiszolgálni és ha épen nem használjuk, akkor a mágneses betétek segítségével össze lehet illeszteni a pántot, ami így továbbra is maradhat a nyakban. 

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.