Az IDC a globális IT-kiadások közel 3 százalékos visszaesését jósolja. Idén szinte minden iparág kevesebbet költ, mint tavaly. A hardverszállítóknak különösen nehéz évük lesz.
Hirdetés
 

Az amerikai piackutató most úgy látja, hogy szinte nem lesz olyan iparág, amely ne fogná vissza IT-költéseit idén a globális járványhelyzet miatt. A szakemberek éves szinten 2,7 százalékos visszaesést valószínűsítenek egy friss elemzés szerint. Az ok nagyon egyszerű: a vállalatok kevesebb forrásból kevesebbet költenek az IT-ra is. A járvány nyomán kialakuló válság ugyanis minden iparágra kihat, bár kétségtelenül nem egyforma mértékben.

A kutatók azonban arra is figyelmeztetnek, hogy a helyzet – így az előrejelzés helyessége is – gyorsan változhat, hiszen a kormányok is próbálják újabb és újabb intézkedésekkel csökkenteni a negatív piaci hatásokat. Ezzel együtt az IDC a teljes piacra vonatkozóan fenntartotta április elején kiadott előrejelzését.

 
IDC IT-spendig forecast 2020
Infogram


Lenullázódó és kitartó szektorok

Világszerte a vendéglátás és az idegenforgalom – meg az ezekhez kötődő egyéb iparágak (utasszállítás, személyi és konzumer szolgáltatások stb.) – szenvedik meg legjobban a válságot. A szegmens összességében idén 5 százalékkal költ kevesebbet IT-ra, mint tavaly. Az IT-szállítók szempontjából szerencsés, hogy mind a személyszállítás, mind a idegenforgalomhoz kötődő konzumer szolgáltatások piaca viszonylag kicsi az IT-kiadások szempontjából.

Ennél jóval nagyobb falat, éves szinten együttesen közel 400 milliárd dollár a diszkrét, valamint a folyamatgyártás IT-piaca. Mivel azonban a válság ezt a szektor sem kerülte el, az itt várható 3 százalékos kiadáscsökkentés már nagyon fog fájni a vállalati megoldások szállítóinak.

Ahhoz, hogy csak 2,7 százalékos legyen a visszaesés, az is kell, hogy bizonyos, a válságnak ellenállóbb szektorokban még nőjenek is az IT-költések. Az IDC szerint ilyen lehet a kormányzati szektor (állami/szövetségi és önkormányzati egyaránt). Hasonlóképpen növekedést vár a piackutató az egészségügyi és a telekommunikációs szektorban. Ez mindkét szektornál kismértékű lesz, mivel többnyire a járvány generálta igények kielégítésére korlátozódik. Ami még jelentősebb növekedést produkál, az a szakmai szolgáltatások szegmense, ahol a kutatók a legnagyobb növekedést várják: 1,7 százalékot a tavalyi szinthez képest.

A helyzet úgy összegezhető, hogy a digitális alapon működő vagy kritikus szolgáltatásokat nyújtó iparágak valamilyen mértékben növelik, míg a fizikai termékekre és/vagy személyes jelenlétre támaszkodó iparágak vagy a luxusszolgáltatások csökkentik a kiadásaikat – mondta az IDC területért felelős kutatási alelnöke, Jessica Goepfert.

Az alelnök azonban arra is figyelmeztet, hogy nem lehet a járványveszély elmúltával gyors visszapattanásra számítani. Azok az iparágak, melyek a teljes leállás közelébe kerültek, és emiatt rengeteg embert bocsátottak el, lassan fognak magukra találni, így technológiára is még jó ideig kevesebbet költenek majd, mint azok a szektorok, melynek szereplői képesek voltak legalább részben fenntartani a normális működésüket.
 

Kattinson a képre, és nézze meg nagyobb méretben!


Ezt a helyzetet az IT-szállítóknak is kezelniük kell – mondta Goepfert –, például nagyobb energiákat kell fordítaniuk azon szegmensek igényeinek a kiszolgálására, melyek rugalmasan tudták kezelni a válságot.

A kicsik minden fillért megnéznek

Ha a vállalatméretet nézzük, az látszik, hogy a kicsiket viseli meg leginkább a válság. A 10 alkalmazottnál kevesebbel dolgozó mikrovállalkozások kiadásai 4,9 százalékkal, a kisvállalkozásoké (10–99 alkalmazott) 2,7 százalékkal csökken idén. Ezzel szemben a nagyobb vállalatok (mind a 500–999, mind az 1000+ alkalmazottat foglalkoztatók) csupán 1 százalékkal költenek kevesebbet IT-ra, mint tavaly. Ez nagyjából 17 milliárd dollár bevételkiesést jelent a szállítóknak.

 
Statista: IT spending 2020
Infogram


Ami az eszközöket illeti: a hardvergyártóknak lesz a legrosszabb. A hardverkiadások várhatóan több mint 5 százalékkal csökkennek, mert a vállalatok felfüggesztik a rövid távú infrastrukturális beruházásaikat. Az informatikai szolgáltatások és az üzleti szolgáltatások kevésbé esnek vissza, ezek ugyanis sok esetben beágyazódtak a vállalatok üzletkritikus folyamataiba. Az ilyen szolgáltatásokat lemondani jelentős üzleti kockázat. A szoftvervásárlási kedv viszont közel 2 százalékkal nőhet. Elsősorban kollaborációs, valamint a tartalom- és munkafolyamat-kezelő alkalmazásokba fektet sok cég, hogy egyáltalán fenn tudja tartani a működését.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.